Doorgaan naar hoofdcontent

April was een dure maand voor ons

We zijn alweer even onderweg in mei, maar omdat onze financiële maand van de 15e tot de 15e loopt kunnen we eigenlijk nu pas zeggen dat de afgelopen maand een dure is geweest.

Ten eerste belegden we meer dan gepland. Dat is op zich geen weggegooid geld, maar het helpt niet voor het saldo op onze spaarrekeningen. Daarom besloten we ook om een beleggingspauze in te lasten de komende maanden.

Daarnaast had M een klapband met de auto. Die band moest vervangen worden, dat waren onvoorziene kosten. Verder waren er nog een aantal verjaardagscadeutjes en drie keer uit eten die de totale uitgaven de afgelopen maand een stuk duurder maakten.

En natuurlijk is daar komende zondag moederdag, waarvoor we, dochter en M, ook alle registers hebben opengetrokken....

Al met al een goede reden om komende maand toch nog beter op te letten en onverwachte kosten zo veel mogelijk te vermijden.

Hoe was jullie april?

Reacties

 1. Agh, zo heb je van die mindere maanden. April was bij ons prima, maar Mei gaan ook zo'n maand worden waar je financieel niet vrolijk van wordt. Rekening voor vervangen van een verrot kozijn, belasting betalen (WOZ, etc.) en nog wat andere uitgaven. Maar aan Moederdag zal geen geld uitgegeven worden, dat wordt gewoon gezellig een bakkie doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. April was op financieel vlak niet anders dan anders. Wel een hogere rekening voor het onderhoud van de auto, bijna 500 euro. Maar hiervoor, en voor afschrijving, wordt maandelijks gereserveerd. Dat kost geen centje pijn.

  Moederdag, tsja, daarvoor gaan mijn zoon en ik zaterdag nog ff op pad voor een paar kleine cadeautjes en een lekker ontbijt. Wij pakken niet groot uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen bijzonderheden hier. Ik ben er niet op Moederdag dus geen extra kosten. Misschien krijg ik nog wat als ik terug ben, maar ik reken er niet op. We doen altijd iets kleins <10€

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hmm, april ging nog wel, maar begin mei was duur (dochterlief was jarig)... Ik paste m'n challenge aan, nl. nóg meer erin laten vallen - alle cadeautjes voor dochterlief ;))... Nu kom ik dus precies dát bedrag tekort ;)... Geeft niks, voor nu laat ik het zo en ga ik hard aan de slag om het weer 'recht te trekken' :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier was het rommelig en hectisch. En dat is meestal niet gunstig voor de financiën merk ik...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…