Doorgaan naar hoofdcontent

Overzicht kwartaal 1 2017: Te veel belegd, te weinig gespaard

Het eerste kwartaal van 2017 zit er alweer op, een mooi moment om eens te kijken hoe het gegaan is en of we op schema liggen voor de doelen die we voor dit jaar hebben gesteld.

Inkomsten
In dit kwartaal waren de inkomsten fors. Naast dat M nog achterstallige declaraties uit 2016 declareerde en ontving, hield hij het dit jaar netjes bij. Dat betekende bovenop de normale inkomsten dat er ongeveer €1.200 aan extra inkomsten binnen kwam. Wel zijn die extra inkomsten natuurlijk eerder al uitgegeven. In totaal kwam er bij M op dat gebied ruim €10.500 binnen.
Daarnaast ontvingen we in januari een erfenis van €11.000. In totaal waren de inkomsten €21.500.

Hypotheek
In januari ging het mis met het doen van de geplande extra aflossing. In februari losten we het gehele bedrag van de erfenis af, samen met de geplande extra aflossingen van januari en februari, en nog een klein beetje extra.
In maart losten we €600 extra af. In totaal losten we €12.679,40 extra af. Samen met de toename van het spaargedeelte van de hypotheek en de annuïtaire aflossingen, is de netto hypotheek met ca. €13.500 gedaald.

Sparen
Sparen ging niet hard de eerste twee maanden. In maart letten we daar op en ging het beter.

Beleggen
Het sparen ging niet goed omdat we de eerste maanden veel te veel belegden. In totaal belegden we voor ruim €2.700. Hier zat een deel ontvangen dividend bij, maar het grootste gedeelte was nieuw geld. In januari en februari snoepten we zelfs wat van de buffer af. Dat hebben we in maart hersteld.

Savings rate
Als we de savings rate voor dit kwartaal bekijken dan komen we tot een voor ons astronomisch hoog percentage. We berekenen de savings rate door:

(afname hypotheek + belegd geld + toename spaargeld) / inkomsten
Als we dat voor dit kwartaal doen komen we uit op: (€13.500+ €2.700 + €0)/€21.500
Dit komt uit op €75,3% van ons inkomen. Zouden we de erfenis niet meenemen (en daardoor ook een lagere eigen aflossing), dan zouden we uitkomen op: (€2.500 + €2.700 + €0)/ €10.500
Dat komt uit op een percentage van 49,5%. Ook dat is vrij hoog voor ons. Dit getal zal de komende kwartalen beter te vergelijken zijn met wat er nog volgt. Het zou heel mooi zijn als we rond dit percentage zouden kunnen blijven zitten, maar met boven de 40% zijn we eigenlijk al wel tevreden.

Hoe was jullie eerste kwartaal?

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....