maandag 6 februari 2017

Nederlanders spaarden in 2016 €100 per persoon

In 2016 is het spaargeld van Nederlanders toegenomen met 5,3 miljard Euro. Hiervan was 1,8 miljard echt nieuw gespaard geld, de rest was rentebijschrijving. Hiermee kwam het totaal aan spaargeld uit op circa 340 miljard euro.

Dat zijn allemaal bedragen die mij altijd duizelen. Om het voor mezelf helder te maken deel ik dit door het aantal mensen in Nederland, voor het gemak ga ik uit van 17 miljoen Nederlanders op dit moment.

340 miljard euro komt neer op gemiddeld €20.000 per persoon. Dat is minder dan de belastingvrije voet voor de vermogensrendementsheffing (VRH). Al moet daarbij gezegd worden dat ik minderjarige kinderen ook heb meegeteld, en die tellen voor de VRH weer mee bij de ouders.

1,8 miljard nieuw ingelegd spaargeld is bijna 106 euro per persoon op jaarbasis. Dat is minder dan 10 euro per persoon per maand. Dat is dan wel weer erg weinig. Ik denk dat er een verklaring kan zitten in de exploderende huizenmarkt waarbij redelijk wat eigen geld gebruikt wordt om de huizen te kopen, op te knappen en in te richten.

Dat er maar zo weinig geld echt gespaard is zegt maar weinig of het vermogen van mensen veel of weinig is toegenomen. Spaargeld is maar één van de factoren die het vermogen van iemand bepaalt.

Toen wij de toename van ons vermogen berekenenden aan het eind van vorig jaar bleek ook dat ons spaargeld nog hetzelfde was als aan het begin van het jaar. Echter hadden wij onze schulden fors verminderd, hadden we wel gespaard in de spaarhypotheek en hadden we een kleine beleggingsportefeuille opgebouwd.
Uiteindelijk was ons vermogen met ruim €25.000 toegenomen, maar zie jaar niets van terug op onze sparrekeneningen.

12 opmerkingen:

 1. Dat lijkt wel heel erg weinig idd... Mijn spaargeld is afgelopen jaar wel flink omhoog gegaan, maar dat komt ook door de verkoop van mijn huis (en niet terugkopen van een huis).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook meer vermogen al was het spaargeld gelijk gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, dat maakt 3 die meer vermogen hebben opgebouwd. En ik denk dat wij (zie bovenste twee commentaren) al voor heel veel medelanders hebben gespaard. Wil toch zeggen dat er heel veel zijn die niet hebben gespaard of zelfs minder spaargeld hebben......beetje jammer toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk is het dus een non-bericht... :-)

  Je maakt me wel nieuwsgierig: wat zijn de mensen in de afgelopen vijf jaar écht anders gaan doen...?
  Hoeveel mensen zijn sinds de crisis anders met hun geld omgegaan? Zijn deze mensen meer gaan beleggen, aflossen of toch sparen? Hoe groot is deze groep? Zijn de verschillen tussen mensen groter geworden of niet? En als er een nieuwe crisis aankomt, welke mensen worden dan geraakt?

  Interessant, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker interessant. Het aantal mensen dat is gaan beleggen is het afgelopen jaar iets toegenomen heb ik een tijdje terug ergens gelezen. Of veel mensen ook fors zijn gaan aflossen weet ik niet...

   Verwijderen
 5. Gelukkig hebben wij wel iets meer gespaard dan 100€ pp ;)
  Trieste getallen. Toch kan ik het me ook wel voorstellen. Familie van mij zit in de bijzondere bijstand te 'wachten' tot het pensioen begint, en zij teren elk jaar enorm in op hun spaargeld. Gewoon om rond te komen. Dus dan gaat het hard omlaag. Dat gemiddelde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn spaar saldo is het zelfde. Maar ik heb wel al 10% gespaard voor 2018 en mijn extra aflossing voor 2017 gedaan.
  Ook in december betaald: ziektekosten verzekering premie in een keer. OV voor een jaar. Autoverzekering voor een jaar. Ik geef veel uit in nov en dec en spaar ondertussen toch voor de aflossing. Het gaat vooruit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klinkt als dat je het goed onder controle heeft.

   Verwijderen
 7. Begin saldo lopendere rekening 1-1-2016 300 euro saldo 31-12-16 4900 euro. En nog 2000 euro extra gespaard. 2016 was een spaarzaam jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn spaargeld is ook ongeveer hetzelfde met name doordat ik het spaargeld gebruik voor aflossing van hypotheek. Ben benieuwd of er ook berichten zijn over groei van vermogen van de gemiddelde Nederlander. Weet iemand hier iets over ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn spaargeld was gelijk gebleven. Ik heb keihard gewerkt om dit zo te laten. Ik heb 10.000 aan investeringen in boot, isolatie huis en schilderwerk enz gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen