Doorgaan naar hoofdcontent

Nederlanders spaarden in 2016 €100 per persoon

In 2016 is het spaargeld van Nederlanders toegenomen met 5,3 miljard Euro. Hiervan was 1,8 miljard echt nieuw gespaard geld, de rest was rentebijschrijving. Hiermee kwam het totaal aan spaargeld uit op circa 340 miljard euro.

Dat zijn allemaal bedragen die mij altijd duizelen. Om het voor mezelf helder te maken deel ik dit door het aantal mensen in Nederland, voor het gemak ga ik uit van 17 miljoen Nederlanders op dit moment.

340 miljard euro komt neer op gemiddeld €20.000 per persoon. Dat is minder dan de belastingvrije voet voor de vermogensrendementsheffing (VRH). Al moet daarbij gezegd worden dat ik minderjarige kinderen ook heb meegeteld, en die tellen voor de VRH weer mee bij de ouders.

1,8 miljard nieuw ingelegd spaargeld is bijna 106 euro per persoon op jaarbasis. Dat is minder dan 10 euro per persoon per maand. Dat is dan wel weer erg weinig. Ik denk dat er een verklaring kan zitten in de exploderende huizenmarkt waarbij redelijk wat eigen geld gebruikt wordt om de huizen te kopen, op te knappen en in te richten.

Dat er maar zo weinig geld echt gespaard is zegt maar weinig of het vermogen van mensen veel of weinig is toegenomen. Spaargeld is maar één van de factoren die het vermogen van iemand bepaalt.

Toen wij de toename van ons vermogen berekenenden aan het eind van vorig jaar bleek ook dat ons spaargeld nog hetzelfde was als aan het begin van het jaar. Echter hadden wij onze schulden fors verminderd, hadden we wel gespaard in de spaarhypotheek en hadden we een kleine beleggingsportefeuille opgebouwd.
Uiteindelijk was ons vermogen met ruim €25.000 toegenomen, maar zie jaar niets van terug op onze sparrekeneningen.

Reacties

 1. Dat lijkt wel heel erg weinig idd... Mijn spaargeld is afgelopen jaar wel flink omhoog gegaan, maar dat komt ook door de verkoop van mijn huis (en niet terugkopen van een huis).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook meer vermogen al was het spaargeld gelijk gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou, dat maakt 3 die meer vermogen hebben opgebouwd. En ik denk dat wij (zie bovenste twee commentaren) al voor heel veel medelanders hebben gespaard. Wil toch zeggen dat er heel veel zijn die niet hebben gespaard of zelfs minder spaargeld hebben......beetje jammer toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk is het dus een non-bericht... :-)

  Je maakt me wel nieuwsgierig: wat zijn de mensen in de afgelopen vijf jaar écht anders gaan doen...?
  Hoeveel mensen zijn sinds de crisis anders met hun geld omgegaan? Zijn deze mensen meer gaan beleggen, aflossen of toch sparen? Hoe groot is deze groep? Zijn de verschillen tussen mensen groter geworden of niet? En als er een nieuwe crisis aankomt, welke mensen worden dan geraakt?

  Interessant, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker interessant. Het aantal mensen dat is gaan beleggen is het afgelopen jaar iets toegenomen heb ik een tijdje terug ergens gelezen. Of veel mensen ook fors zijn gaan aflossen weet ik niet...

   Verwijderen
 5. Gelukkig hebben wij wel iets meer gespaard dan 100€ pp ;)
  Trieste getallen. Toch kan ik het me ook wel voorstellen. Familie van mij zit in de bijzondere bijstand te 'wachten' tot het pensioen begint, en zij teren elk jaar enorm in op hun spaargeld. Gewoon om rond te komen. Dus dan gaat het hard omlaag. Dat gemiddelde.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn spaar saldo is het zelfde. Maar ik heb wel al 10% gespaard voor 2018 en mijn extra aflossing voor 2017 gedaan.
  Ook in december betaald: ziektekosten verzekering premie in een keer. OV voor een jaar. Autoverzekering voor een jaar. Ik geef veel uit in nov en dec en spaar ondertussen toch voor de aflossing. Het gaat vooruit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klinkt als dat je het goed onder controle heeft.

   Verwijderen
 7. Begin saldo lopendere rekening 1-1-2016 300 euro saldo 31-12-16 4900 euro. En nog 2000 euro extra gespaard. 2016 was een spaarzaam jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn spaargeld is ook ongeveer hetzelfde met name doordat ik het spaargeld gebruik voor aflossing van hypotheek. Ben benieuwd of er ook berichten zijn over groei van vermogen van de gemiddelde Nederlander. Weet iemand hier iets over ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn spaargeld was gelijk gebleven. Ik heb keihard gewerkt om dit zo te laten. Ik heb 10.000 aan investeringen in boot, isolatie huis en schilderwerk enz gestoken.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…