donderdag 9 februari 2017

De soap die onze spaarhypotheek lijkt

Een soap, daar lijkt het zo langzamerhand wel op te lijken die spaarhypotheek van ons. Op 16 januari kregen wij de schenking uit een erfenis waarmee we een grote extra aflossing wilden doen.
Diezelfde dag belde M voor de eerste keer met onze bank om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.Intussen zijn we ruim drie weken en 5 medewerkers van de bank verder en eindelijk, eindelijk zijn de papieren ondertekend en weer teruggestuurd. Die aflossing gaat er dus echt komen (denk ik).

Wat is er allemaal gebeurd sinds ons laatste bericht over de spaarhypotheek vorige week?

Nadat M met de adviseur had gesproken gaf hij per mail toestemming om de benodigde documenten per mail op te sturen. Afgelopen maandag kreeg M het wijzigingsformulier toegestuurd door een assistent van de adviseur van donderdag met het verzoek het uit te printen, te ondertekenen, in te scannen en weer terug te sturen. Uitprinten deed M gelijk, maar de rest niet. Er stond namelijk een fout in het formulier. Namelijk dat de hypotheek niet onder NHG-voorwaarden zou zijn afgesloten.

M kroop dus weer achter de mail en schreef terug dat er een fout gemaakt was en of dat op het formulier aangepast kon worden. En toen kwam het.....

Volgens de assistent kon er helemaal niet afgelost worden op de hypotheek als die onder NHG-voorwaarden zou worden afgesloten. Door de aflossing zou de dekking van de overlijdens risicoverzekering niet meer voldoende zijn. M begreep daar helemaal niets van aangezien het uit te keren bedrag niet veranderde en de hypotheek lager werd en stuurde dat ook terug.

Toen werd het stil aan de andere kant.

M vertrouwde het nog niet en belde dinsdag de adviseur van donderdag weer op. Uiteindelijk sprak hij haar gisteren weer en legde de correspondentie uit, stuurde haar die ook toe en zij ging aan het werk. De betreffende assistent was vrij die dag.
Dezelfde middag kreeg M de nieuwe formulieren, dit keer ook met een machtiging tot incasso. Die was de assistent blijkbaar ook vergeten. De formulieren zijn vanmorgen ondertekend, ingescand en teruggestuurd, zodat het nog precies op tijd is om per 1 maart af te lossen.

Met het formulier hebben we ook de uiteindelijke nieuwe lasten. De inleg in de spaarhypotheek daalt van €161,72 tot €132,64, een daling van €29,08 per maand. De rentelasten dalen met €22,90. De lasten dalen daardoor in totaal met €51,98 op de spaarhypotheek.

We lossen tegelijkertijd ook nog ruim €3.200 af op de annuïteitenhypotheek. Hiermee dalen de maandlasten voor dat deel met €15,52. Onze hypotheeklasten zullen daarom per april met €67,50 dalen.

Ik hoop wel dat we nu niet voor nog meer verrassingen komen te staan rond de spaarhypotheek, maar na alle moeite en frustratie lijkt het nu toch goed te komen..


8 opmerkingen:

 1. Jeetje wat een gedoe, gelukkig kunnen wij bij onze bank elke aflossing gewoon digitaal overmaken. Ze hebben zelfs een app waardoor het nog makkelijker gaat.

  Fijn die daling in de te betalen rente!

  Ik duim voor jullie dat het goed verwerkt word!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de twee andere hypotheekdelen kan dat via internetbankieren. Alleen de spaarhypotheek niet, ivm belastingregels..

   Verwijderen
 2. Wat een gedoe! Hopelijk komt het dan nu idd wel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie daling als het allemaal lukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat zijn mooie besparingen. Wat een hoop tijd en moeite die je moet doen om dat voor elkaar te krijgen zeg..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. jeetje wat ingewikkeld! Eind goed, al goed zullen we maar zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een serieuze besparing! En hopelijk komt nu alles uiteindelijk goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel toepasselijk, SOAP zit ook in spaarhypotheek! Blubblub...

  BeantwoordenVerwijderen