Doorgaan naar hoofdcontent

Ons huis staat weer boven water

Gisteren kregen wij de WOZ-beschikking via mijnoverheid.nl toegestuurd. Zoals ik al op meerdere plekken gelezen heb, sluiten wij in de rij aan met een behoorlijk stijging van de WOZ-waarde.

Bij ons is de WOZ-waarde met €12.000 gestegen van €191.000 vorig jaar tot €203.000 nu. Dat is een stijging van ruim 6%. Hiermee is de WOZ-waarde weer op hetzelfde niveau als toen we het huis in 2013 kochten. Intussen hebben we wel een hypotheek die €10.000 lager is dan toen we het huis kochten, we zijn er wat dat betreft wel op vooruit gegaan.

De WOZ-waarde van ons huis heeft de afgelopen vier jaar wel een flinke schommeling doorgemaakt:

jaar
WOZ-waarde
Percentage
2013
 €203.000,00
100%
2014
 €194.000,00
96%
2015
 €180.000,00
89%
2016
 €191.000,00
94%
2017
 €203.000,00
100%

De Onroerend Zaak Belasting (OZB) stijgt voor ons een stuk minder sterk dan de WOZ-waarde. Onze gemeente heeft het OZB-tarier namelijk verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Het tarief is namelijk gedaald van 0,1264% naar 0,1207%.  Hierdoor komt de stijging van de OZB uit op slechts €3,60 op jaarbasis.

De overige gemeentelijk lastene stijgen dit jaar niet vergeleken met vorig jaar. De afvalstoffenheffing en de rioolrechten voor zowel een huiseigenaar als een bewoner blijft gelijk en bedragen samen €398, de OZB bedraagt €245,02.

Wij betalen de gemeentelijke heffingen in 10 maanden, van februari t/m november. Per maand zijn we dit jaar dus 36 cent meer kwijt dan in 2016.

Onze netto waarde stijgt hierdoor ook met €12.000. Dat betekent dat onze netto waarde in 2016 niet met €25.700 is gestegen maar met €37.700 en dat we op 1 januari ruim €38.000 waard waren.

Hoe zijn de gemeentelijke lasten bij jullie gestegen?


Reacties

 1. Hier nog geen nieuwe woz waarde can ons huis ontvangen. We gaan wel meer belasting betalen. Ik las iets over de afvalstoffenheffing en dat er hier precariobelasting komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik blogde hier gisteren al over. Bij ons een stijging van bijna 10%. En dat terwijl de stijging in 2015 (want peildatum per 1 januari 2016) in onze regio echt niet zo hoog was. Ik denk erover bezwaar aan te tekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik twijfel nog. Bij ons in de regio was de stijging ook geen 6%. Aan de andere kant, stel dat de stijging gehalveerd wordt, dan besparen we €7,25 op jaar basis. Dat is ook niet echt de moeite...

   Verwijderen
  2. Je bespaart meer, want je forfaitaire bijtelling gaat dan ook omlaag.

   Verwijderen
 3. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij ons zal zijn! Ik verwacht ook wel een flinke stijging, gezien de nieuwe huizenprijzen in onze wijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet of bij ons de gemeentebelasting is gestegen. Bij ons is er een 50% verlaging in de gemeentebelasting maar dat komt omdat we nu van een eengezinswoning naar een appartement zijn gegaan. Wel lekker. Dus vorig jaar was het 109 euro voor 10 maanden (feb-nov) en nu 50,40 euro. Het appartement had vorig jaar een WOZ van 126.000 en is nu vastgesteld op 133.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. bij hebben ons huis vorig jaar februari gekocht voor 225.000 (met nog wat kosten erbij een hypotheek voor 232000 oid. de taxatie was hoger, het was gedwongen verkoop dus in ons voordeel. de bank moest akkoord gaan met ons bod ;) ons huis staat nu stiekem onder water als ik enkel kijk naar de woz waarde. die heeft de gemeente bepaald aan de hand van de verkoopprijs vorig jaar lijkt wel... 225.000... daarvoor 235.000 prima... ;) scheelt ons weer wat lasten... en verkopen willen we nu toch niet en de taxatie was veel hoger (240/250k) dus ik maak me nergens zorgen over. we hebben een annuiteiten hypotheek dus lossen sowieso af.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt de hoogste tijd voor een andere vissenkom;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hogere ozb is jammer, maar het is natuurlijk wel gewoon goed nieuws. Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier de WOZ-waarde €2000 lager dan in 2015. Toen was het o.i.te hoog, maar we hadden niet de moeite genomen om bezwaar aan te tekenen. Nu is de waarde denk ik meer marktconform.
  Prima dus.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....