Doorgaan naar hoofdcontent

8 rijksten hebben net zo veel als armste helft

Een nieuwe studie van Oxfam-Novib heeft laten zien dat de 8 rijkste mensen van de wereld meer vermogen hebben dan de armste helft van de gehele wereldbevolking. Deze 8 mensen hebben samen een geschat vermogen van $426 miljard. Gedeeld door 8 is dat $53,25 miljard per persoon.

Als ik ervan uit ga dat de armste helft van de wereldbevolking net zo veel vermogen bezit, en als ik van een wereldbevolking van 7 miljard mensen uitga, dan is het gemiddelde vermogen van de armste helft van de wereldbevolking maar $121,71. En een heel groot gedeelte van deze groep zit daar dus nog heel ver onder.

Ik word daar wel een beetje stil van. Dat vermogen maken wij in 2 weken op aan de dagelijkse boodschappen om het maar eens ergens mee te vergelijken.

Aan de andere kant kan ik het ook een klein beetje in perspectief plaatsen. In januari 2016 hadden wij ook slechts een vermogen van €700, en de periode ervoor zaten we denk ik zelfs op een negatief vermogen, ook al heb ik dat toen nooit uitgerekend. En toen hadden wij het, ondanks dat we niet uitbundig konden leven, echt niet slecht en waren in staat om binnen een jaar ons vermogen toe te laten nemen met ruim €25.000. Dat zal voor het gros van de armste helft van de wereldbevolking niet tot de mogelijkheden behoren.
Een getal alleen zegt dus niet alles, maar deze enorme scheefgroei vind ik wel zorgelijk. En blijkbaar groeien de verschillen ook nog steeds.

Wat vinden jullie van deze scheve verdeling van rijkdom?

Reacties

  1. Als je erbij na gaat denken is het wel triest, aan de andere kant; een vermogen is ook maar een getal. Wat zijn je omstandigheden? Wat heb je nodig om te leven? Wat doe je met je geld? Ik heb genoeg vrienden en vriendinnen die nog minder dan die $121 aan 'vermogen' hebben, maar dat komt dan omdat ze maandelijks hun salaris er doorheen jassen. Dus als het gaat om puur vermogen (en niet bijvoorbeeld inkomen), dan kan ik met hen bijvoorbeeld weer geen medelijden hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. precies, dat probeerde ik ook te zeggen met het eerste stuk.

      Verwijderen
  2. Wij zijn met ons negatieve vermogen armer dan bijna elke Afrikaan! Op dit niveau is het belangrijker wat je inkomen is, oftewel, hoe snel kan je deze schuld aflossen. Bedenk ook dat de staatsschuld van Nederland vele malen groter is dan die van Griekenland, maar in Griekenland is het een probleem omdat hun BNP veel lager ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is scheef, maar als je zelf een negatief vermogen hebt, ben je waarschijnlijk nog 'armer' dan de gemiddelde arme in de wereld. En hoe zijn de omstandigheden?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen wij van de zomer in Sri Lanka waren, hadden we dit gesprek ook eens. De meeste mensen zijn daar veel armer dan wij, maar het daar ook wel makkelijker om met minder geld te leven. Tegelijkertijd vroegen we ons wel af wie wij waren om dat zo maar te constateren, aangezien we met onze dikke portemonnee wel aan de andere kant van de wereld zaten... Het is zo ingewikkeld om te vergelijken he.
    Ik vind overigens wel dat iedereen die meer dan € 1 miljard bezit afstand zou moeten doen van de rest. Als die mensen allemaal 10% van hun bezittingen in zouden leveren, is er wereldwijd niemand meer echt arm volgens mij. Maar goed, wie gaat dat verdelen dan... Dat is dan ook weer ingewikkeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker ongenuanceerd van Oxfam Novib. Wat ze even vergeten te vermelden is dat 5 van deze 8 personen onderdeel maken van het initiatief dat "the giving pledge" heet. Dat betekent dus dat ze 99% van het vermogen uiteindelijk weggeven aan goede doelen. Deze 5 personen geven dus in totaal 250 miljard dollar weg. Hoeveel doneert de directeur van Oxfam Novib?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier het stukje, ook een deel over basisinkomen: https://www.weforum.org/agenda/2017/01/8-men-own-the-same-wealth-as-the-poorest-half-of-the-world?utm_content=bufferc5cfc&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....