Doorgaan naar hoofdcontent

Jaardoelen 2016 behaald?

Het is de tijd van het jaar om terug te kijken en te bezien wat er van onze doelen terecht is gekomen. Trouwe volgers van ons blog weten dat we best een eind gekomen zijn, maar het is goed om alles nog eens op een rijtje te zetten. Onze doelen voor 2016 kun je terugvinden op deze pagina, maar hieronder hebben we ze ook nog een keer opgeschreven:
 • Buffer aanvullen van €2.500 naar €6.000
 • €2.500 aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
 • €1.000 extra aflossen op de annuïteitenhypotheek of restschuld
 • Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
 • Voor- en achtertuin vernieuwen
 • Nieuwe fiets voor M.
We gaan de doelen stuk voor stuk af:

Buffer aanvullen
Dit is gelijk het doel waar wat discussie over is. De buffer op de spaarrekening is eigenlijk helemaal niet gegroeid. Op een gegeven moment waren we er bijna, maar het kapot gaan van een aantal spullen dat vervangen moest worden, het aanschaffen van nieuwe meubels en investeren in aandelen heeft ervoor gezorgd dat we nu nog steeds maar €2.500 op de spaarrekening hebben staan.
Wel hebben we ook een belegd vermogen van ca. €6.000 opgebouwd, die we, mocht het nodig zijn, ook kunnen aanspreken. Dat zou je dus ook als buffer kunnen zien.
Doe je dat, dan is onze totale buffer uitgekomen op €8.500.
Neemt niet weg dat we volgend jaar de buffer op de spaarrekening alleen op €10.000 willen brengen, zoals we al eerder hier schreven.

€2.500 euro aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
Aan het begin van het jaar hadden we het plan opgevat om in de resterende looptijd (20 jaar) van de aflossingsvrije hypotheek ieder jaar even veel af te lossen, zodat aan het eind van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek die geheel afgelost zou zijn.
In maart besloten we echter om heel fanatiek de restschuldlening binnen het jaar af te gaan lossen, wat uiteindelijk deze maand ook gelukt is. We schreven toen dat daarmee het doel voor de hypotheekaflossing kwam te vervallen voor dit jaar.
Doordat we een deel van de erfenis van de tante van M kregen, konden we uiteindelijk in juni toch deze aflossing doen.

€1.000 extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld
Dit is toch wel het doel waar we het meeste gerealiseerd hebben. We hebben dit jaar niet duizend, maar ruim €12.000 extra afgelost op de restschuld en annuïtaire hypotheek. We losten op de annuïtaire hypotheek slechts honder euro af in februari, de rest van de extra aflossingen van 2016 werden gedaan op de restschuldlening. In totaal deden we aan extra aflossingen op deze twee leningdelen €12.066,34 af.
De restschuld is in december geheel afgelost.

Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
Dit is het resultaat van de bovenstaande twee doelen plus de reguliere aflossingen. Ook dit doel hebben we gehaald. Onze schuld is in totaal verminderd met €17.300, dus precies tienduizend euro meer dan het doel was.
De totale vermindering van de restschuld was €13.500. Op de annuïteitenhypotheek was de totale vermindering €1.300 (laatste annuïteit moet nog geïnd worden, maar heb ik wel kunnen berekenen). Op de aflossingsvrije hypotheek hebben we dus €2.500 afgelost. Dat maakt samen dus €17.300.

Voor- en achtertuin vernieuwen
In het voorjaar deden we zelf de tuinen. Zowel voor als achter hebben we alles verwijderd, opgehoogd en opnieuw bestraat en beplant. Ook bouwden we achter nog een extra houten schuurtje voor de fietsen.

Nieuwe fietst voor M
Uit de erfenis van de tante van M, heeft M zijn nieuwe fiets gekregen. Dit ging dus zonder kosten, ook al hadden we liever gewoon zelf een nieuwe fiets gekocht en dat de tante van M nog geleefd had.

Overig
Naast deze doelen hebben we ook nog de meubels in de woonkamer vervangen. En hebben we dus een aantal apparaten moeten vervangen of laten repareren. We gingen ook nog lekker twee en halve week op zomervakantie en een aantal weekendjes weg. We hebben dus niet krom hoeven te liggen om deze doelen te bereiken, al hebben we wel veel bewuster geleefd op financieel gebied dan we ooit tevoren gedaan hadden.
Ondanks dat ons vermogen op de spaarrekening niet gegroeid is het afgelopen jaar, voelen we ons wel een stuk rustiger/veiliger over onze financiële positie.

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat dit financieel een heel goed jaar is geweest. Morgen volgt een blog over wat dit jaar ons gebracht heeft voor wat betreft onze netto waarde.

Reacties

 1. Goed gedaan. Ik deed gister ook een blog over het behalen van doelen. Maakt het vooral voor jezelf zo inzichtelijk he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om jullie zo bewust bezig te zien. Doen wij ook graag. Mooi resultaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is heerlijk om zoveel financiële vrijheid te hebben. Het gaat harder met zijn tweeen. Een beetje jaloers ben ik daar op.
  Ik hou me maar voor ogen dat ik veel persoonlijke vrijheid heb.
  Succes met volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan, mooie cijfers en top dat je dit allemaal kan doen van jullie inkomen (en de erfenis natuurlijk).

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.