Doorgaan naar hoofdcontent

Aflosdoel 2017

In sommige blogposts heb ik er al wel op gehint, en ook in reacties bij collega=bloggers heb ik al wel een tipje van de sluier opgelicht, maar het echte aflosdoel voor 2017 heb ik nog niet opgenoteerd zoals dat zo mooi verkeerd wordt gezegd.

Eigenlijk kan ik er heel kort over zijn. We willen komend jaar 10% van ons originele hypotheekbedrag aflossen. Dat is in totaal zo'n €20.500. En dat is een stuk meer dan de ruim €14.500 die we dit jaar hebben afgelost.

Onder normale omstandigheden zou het voor ons een brug te ver zijn om zoveel extra af te lossen. We verwachten echter in 2017 een schenking waardoor het wel mogelijk is om, in ieder geval in 2017, dit bedrag te kunnen aflossen.

De volgorde waarin we gaan aflossen is afhankelijk van wanneer we de schenking krijgen. Met de schenking lossen we af op de spaarhypotheek. Wat overblijft lossen we af op het deel wat dan nog open staat met de hoogste rente.

Voor wat betreft de maandelijkse extra aflossingen beginnen we met de annuïtaire hypotheek en als laatste volgt dan de aflossingsvrije hypotheek.Reacties

 1. Mooi doel en heel veel succes met aflossen!
  Wij hebben hetzelfde doel als jullie qua bedrag. Al kan het zijn dat we nog meer aflossen omdat onze maandelijkse lasten een paar honderd euro lager liggen dan vorig jaat. Maar je weet natuurlijk nooit zeker of er geen financiele tegenvallers komen zoals een andere auto. En die zit in principe niet in onze planning voor volgend jaar.
  Onze annuiteitenhypotheek bestaat uit twee delen. Een rentevaste (3.8%) en een variabele rente die veel lager is. Het is financieel aantrekkelijker om vooral de rentevaste hypotheek eerst af te lossen. Daar lossen we ook het meeste op af, maar op de andere lossen we ook af. Ik heb zo mijn twijfels bij de economie en de rente zou ook best eens flink kunnen stijgen. Of niet. Maar om dat goed op te kunnen vangen, spreiden we het risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi bedrag! Enorm fijn van de schenking ook. Daar hebben jullie wel mazzel mee, financieel gezien dan.
  Mag ik vragen waarom je eerst op de annuïteiten aflost en pas daarna op de aflossingsvrije?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor dat mag. De annuïteiten hypotheek heeft een hogere rente en dus daar dalen de maandlasten sneller van dan bij de aflossingsvrije hypotheek. En omdat ook het aflossingsverplichting van de annuïteiten hypotheek daalt, krijg je daar eens nog iets sterkere daling van.
   En dat extra bespaarde maandbedrag kunnen we de maand erop weer gebruiken.
   De sneeuwbal wordt zo sneller groot dan wanneer we met het aflossingsvrijedeel gebeuren.

   Verwijderen
  2. Oh ja, de schenking is overigens eigenlijk een erfenis, die zo fiscaal gunstiger bij ons terecht komt. Dat blijft geld dat je eigenlijk liever niet krijgt.

   Verwijderen
  3. Zeker is een erfenis niet waar je op zit te wachten. Behalve als het van een onbekend familielid uit Verweggistan is en je er nooit van gehoord had.
   Maarja, die zijn zeldzaam!

   Ik snap het wel van de annuïteiten ja, maar dat is wel een grotere onzekerheid in die aflossen.

   Verwijderen
  4. Dat is waar. Elke keer als we op dat deel niet 10% aflossing halen duurt het langer voordat we van dat deel af zijn.

   Verwijderen
 3. ...uhm... ik hoop dat je weet dat bijstorten in een spaarhypotheek veel gunstiger is dan aflossen....?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Dat weet ik. Maar dat mag niet in onze spaarhypotheek volgens de voorwaarden, zie deze blogpost: http://hypotheekweg.blogspot.nl/2016/04/spaarhypotheek-meer-mogelijk-dan-gedacht.html

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.