vrijdag 25 november 2016

Verhoging pensioenbijdrage

Gisteren zag ik het bericht dat het ABP de premie fors gaat verhogen. De premie stijgt van 18,% naar 21,1%. Bij een bruto maandsalaris van €3.500 gaat iemand ca. 11 euro in de maand netto extra betalen. Daarnaast worden de pensioenen niet geindexeerd door het ABP. Ik (M) wordt daar direct door geraakt. Ik mag dus meer gaan betalen terwijl mijn uitzicht op pensioen niet verbetert.

Zoals het er nu naar uitziet ga ik volgend jaar een kleine 20 euro netto per maand meer betalen voor mijn pensioen. Dat vind ik een forse verhoging, zeker omdat er dus niets tegenover staat.

Als ik dit zou willen compenseren door bijvoorbeeld extra af te lossen op de hypotheek, heb moeten we volgend jaar maximaal aflossen op ons annuïtaire deel en ons aflossingsvrije deel, in totaal bijna 12.000 euro.

Door deze maatregel raken wij dus bijna helemaal de effecten kwijt van een jaar fors aflossen. En in het artikel valt ook nog te lezen dat dit vermoedelijk niet laatste verhoging is de komende jaren....

13 opmerkingen:

 1. Ik heb ook bericht gehad en me er boos over gemaakt. Je kunt niet overstappen naar een ander pensioenfonds zoals bij de zorgverzekering dus je hebt het maar te nemen. Kunnen we niet met z'n allen de straat op ofzo?
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland? Dat doen we hier toch niet?

   Verwijderen
  2. Nee, dat weet ik. Maar de zorgverzekering gaat omhoog, de pensioenpremie gaat omhoog, de toeslagen naar beneden. Per maand gaat er volgend jaar dus echt minder binnenkomen.

   Verwijderen
 2. ABP is voor de rest een prima fonds, je had het erger kunnen treffen. De overheid heeft op dit moment zeer strenge regels over de dekkingsgraad. Hierdoor stijgt de pensioenpot van ABP nu zeer hard, en met een beetje geluk is er extra veel zoets tegen de tijd dat jij met pensioen kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pfff, dit wordt dan inderdaad maar even door je strot geduwd. Vervelend als je zelf juist al zo bewust bent van je financiën en je uiteindelijk bezig bent financieel onafhankelijk te worden. Ik denk dan ook dat de mensen die dit niet zijn en straks echt afhankelijk van hun pensioen, hier het meest gebaad bij zijn. Als je namelijk echt financieel onafhankelijk bent, heb je je pensioen tenslotte helemaal niet nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat klopt, maar als ik toch geld moet inleggen wil ik er wel wat redelijks voor terug.. :)

   Verwijderen
  2. Dat krijg je nu eenmaal niet altijd. Soms worden dingen gewoon duurder.

   Maar in hetzelfde artikel stond dat de zorg niet aan de premies zaten, die betaalden immers al 23%.
   Ikzelf betaal 50%. Dus wellicht dat je ook blij kan zijn met het feit dat je "maar"23 zelf hoeft in te leggen...

   Toen de grieken pissig waren omdat hun pensioenleeftijd omhoog moest vond iedereen dat ze zich niet moesten aanstellen met hun 55 jaar onbetaalbaar was. Die kregen er ook niks voor terug.

   Vat het niet persoonlijk op, maar ik heb altijd het idee dat mensen vinden dat het altijd maar beter moet gaan en niet minder. Maar dat gaat echt niet lukken als deze aardkloot niet groter word of de populatie kleiner. Op = op.

   Verwijderen
  3. In elk geval heb je niet allebei, En hoge rente en hoge premie. Dus je aflossing is echt niet helemaal weggegooid geld :)

   Verwijderen
  4. Weet je wat het is, niet zozeer dat ik nu meer moet betalen vind ik heel erg, maar wel dat er in de jaren 80 en 90 veel te weinig is betaald en een deel van de premies toen gebruikt is om de VUT-regeling te kunnen bekostigen.
   Als al die miljarden niet onterecht daarvoor waren ingezet en er gewoon was ingelegd was het gros van de problemen niet aan de orde geweest nu.
   Ik weet ook wel dat daar nu niets meer aan te doen valt, maar zuur is het wel...

   Verwijderen
  5. Dat is wel zo. Die riante regeling bestaan nog voort voor de oudere generaties. Ik werk nu samen in een bedrijf met iemand die op zijn 56e met vervroegd pensioen is gegaan (nu bijna 68 jaar). Zijn vrouw is nu 57 en kan op haar 60e stoppen, krijgt dan een pensioenuitkering als ze wil. Ze zijn een beetje nerveus of die regeling nog wel zal bestaan over 3 jaar. Allebei pensioengerechtigd bij het aBP.

   Verwijderen
  6. Ik kan ook iets van 5 jaar eerder mijn pensioen laten ingaan. Alleen krijg ik dan per jaar minder geld..

   Verwijderen
 4. Vervelend zeg, zeker als dat inderdaad betekent dat je eigenlijk als het ware voor niets aan het aflossen bent. Gelukkig is dat ook niet zo; wel qua maandlasten, maar die gaan natuurlijk helemaal als een tierelier naar beneden als je je hypotheek helemaal kwijt bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. Alleen op de lasten nu maakt het niets uit, maar die portie schuld wordt wel steeds lager...

   Verwijderen