Doorgaan naar hoofdcontent

Verhoging pensioenbijdrage

Gisteren zag ik het bericht dat het ABP de premie fors gaat verhogen. De premie stijgt van 18,% naar 21,1%. Bij een bruto maandsalaris van €3.500 gaat iemand ca. 11 euro in de maand netto extra betalen. Daarnaast worden de pensioenen niet geindexeerd door het ABP. Ik (M) wordt daar direct door geraakt. Ik mag dus meer gaan betalen terwijl mijn uitzicht op pensioen niet verbetert.

Zoals het er nu naar uitziet ga ik volgend jaar een kleine 20 euro netto per maand meer betalen voor mijn pensioen. Dat vind ik een forse verhoging, zeker omdat er dus niets tegenover staat.

Als ik dit zou willen compenseren door bijvoorbeeld extra af te lossen op de hypotheek, heb moeten we volgend jaar maximaal aflossen op ons annuïtaire deel en ons aflossingsvrije deel, in totaal bijna 12.000 euro.

Door deze maatregel raken wij dus bijna helemaal de effecten kwijt van een jaar fors aflossen. En in het artikel valt ook nog te lezen dat dit vermoedelijk niet laatste verhoging is de komende jaren....

Reacties

 1. Ik heb ook bericht gehad en me er boos over gemaakt. Je kunt niet overstappen naar een ander pensioenfonds zoals bij de zorgverzekering dus je hebt het maar te nemen. Kunnen we niet met z'n allen de straat op ofzo?
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland? Dat doen we hier toch niet?

   Verwijderen
  2. Nee, dat weet ik. Maar de zorgverzekering gaat omhoog, de pensioenpremie gaat omhoog, de toeslagen naar beneden. Per maand gaat er volgend jaar dus echt minder binnenkomen.

   Verwijderen
 2. ABP is voor de rest een prima fonds, je had het erger kunnen treffen. De overheid heeft op dit moment zeer strenge regels over de dekkingsgraad. Hierdoor stijgt de pensioenpot van ABP nu zeer hard, en met een beetje geluk is er extra veel zoets tegen de tijd dat jij met pensioen kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pfff, dit wordt dan inderdaad maar even door je strot geduwd. Vervelend als je zelf juist al zo bewust bent van je financiën en je uiteindelijk bezig bent financieel onafhankelijk te worden. Ik denk dan ook dat de mensen die dit niet zijn en straks echt afhankelijk van hun pensioen, hier het meest gebaad bij zijn. Als je namelijk echt financieel onafhankelijk bent, heb je je pensioen tenslotte helemaal niet nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee dat klopt, maar als ik toch geld moet inleggen wil ik er wel wat redelijks voor terug.. :)

   Verwijderen
  2. Dat krijg je nu eenmaal niet altijd. Soms worden dingen gewoon duurder.

   Maar in hetzelfde artikel stond dat de zorg niet aan de premies zaten, die betaalden immers al 23%.
   Ikzelf betaal 50%. Dus wellicht dat je ook blij kan zijn met het feit dat je "maar"23 zelf hoeft in te leggen...

   Toen de grieken pissig waren omdat hun pensioenleeftijd omhoog moest vond iedereen dat ze zich niet moesten aanstellen met hun 55 jaar onbetaalbaar was. Die kregen er ook niks voor terug.

   Vat het niet persoonlijk op, maar ik heb altijd het idee dat mensen vinden dat het altijd maar beter moet gaan en niet minder. Maar dat gaat echt niet lukken als deze aardkloot niet groter word of de populatie kleiner. Op = op.

   Verwijderen
  3. In elk geval heb je niet allebei, En hoge rente en hoge premie. Dus je aflossing is echt niet helemaal weggegooid geld :)

   Verwijderen
  4. Weet je wat het is, niet zozeer dat ik nu meer moet betalen vind ik heel erg, maar wel dat er in de jaren 80 en 90 veel te weinig is betaald en een deel van de premies toen gebruikt is om de VUT-regeling te kunnen bekostigen.
   Als al die miljarden niet onterecht daarvoor waren ingezet en er gewoon was ingelegd was het gros van de problemen niet aan de orde geweest nu.
   Ik weet ook wel dat daar nu niets meer aan te doen valt, maar zuur is het wel...

   Verwijderen
  5. Dat is wel zo. Die riante regeling bestaan nog voort voor de oudere generaties. Ik werk nu samen in een bedrijf met iemand die op zijn 56e met vervroegd pensioen is gegaan (nu bijna 68 jaar). Zijn vrouw is nu 57 en kan op haar 60e stoppen, krijgt dan een pensioenuitkering als ze wil. Ze zijn een beetje nerveus of die regeling nog wel zal bestaan over 3 jaar. Allebei pensioengerechtigd bij het aBP.

   Verwijderen
  6. Ik kan ook iets van 5 jaar eerder mijn pensioen laten ingaan. Alleen krijg ik dan per jaar minder geld..

   Verwijderen
 4. Vervelend zeg, zeker als dat inderdaad betekent dat je eigenlijk als het ware voor niets aan het aflossen bent. Gelukkig is dat ook niet zo; wel qua maandlasten, maar die gaan natuurlijk helemaal als een tierelier naar beneden als je je hypotheek helemaal kwijt bent :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. Alleen op de lasten nu maakt het niets uit, maar die portie schuld wordt wel steeds lager...

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…