Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijkheid tot rood staan wordt opgezegd

Dit weekend las ik op de website van RTLZ een stuk over de mogelijkheden om rood te staan. Na navraag bij de vier grote banken blijkt namelijk dat een groot aantal mensen de mogelijkheid tot rood staan hebben stopgezet.
Dit heeft ermee te maken dat per 1 december deze mogelijkheid gemeld wordt bij het BKR, wanneer de ruimte om rood te staan meer dan €250 bedraagt. Bij de meeste grootbanken is een roodstand vanaf €500 mogelijk.

Blijkbaar vinden veel mensen het toch wel een dingetje om bij de BKR geregisteerd te worden. Door deze registratie kun je bijvoorbeeld bij de koop van een huis een minder hoge hypotheek afsluiten. Ik schreef hier al eerder over.

Wanneer word je geregistreerd bij de BKR?
 • Je kunt minimaal €250 rood staan op je betaalrekening
 • Je hebt een creditcard met gespreid betalen (betaal je je credit card elke maand volledig terug dan word je niet geregistreerd)
 • Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening
 • Je hebt een winkelkaart of een bestelling met de optie uitgesteld betalen
 • Je hebt een auto via private lease
Deze registraties krijgen normaal gesproken het label positief. En dat blijven ze ook zo lang je netjes aan je betaalverplichtingen voldoet. Je kunt dan nog steeds een lening afsluiten, al kunnen bovenstaande registraties wel invloed hebben op de maximale hoogte van de lening.

Wanneer je echter een tijdje niet aan je verplichtingen voldoet/kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen zul je na een aantal waarschuwingen en aanmaningen zul je voor de betreffende registratie als negatief worden aangemeld. Vanaf dat moment kun je (bij bonafide instellingen) geen leningen meer afsluiten.

Wij hebben nog nooit te maken gehad met een negatieve registratie bij de BKR. Wel kregen we tijdens de aanvraag voor de hypotheek van ons huis de tip om de mogelijkheid tot rood staan (tijdelijk) uit te zetten. Niet zo zeer omdat we anders problemen zouden hebben met het te verkrijgen bedrag, maar wel om de doorlooptijd van de aanvraag te versnellen. Blijkbaar moet de hypotheekadviseur toch het één en ander extra controleren, ook wanneer je een positieve registratie hebt. Wij hebben sindsdien nooit meer de mogelijkheid tot roodstaan weer aangezet....

Kunnen jullie rood staan? Of hebben jullie dat stopgezet door de nieuw aangekondigde werkwijze?

Reacties

 1. Beetje een storm in een glas water. Heb je een dure mobiel met abonnement? Grote kans dat die ook geregistreerd staat bij BKR. Heb je een auto via private lease? Staat ook geregisteerd bij BKR.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beide nee. Ik ben het met je eens, maar blijkbaar denken 100.000 mensen daar anders over.

   Verwijderen
 2. Ik kon 8000 euro minder lenen bij de Rabobank, omdat ik 2000 euro rood kon staan op mijn creditcard. Ik deed dat nooit, maar het telde blijkbaar toch mee. Mooi dat ik die roodstand bij de creditcard heb opgezegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het stopgezet. In principe is het voor mij niet heel relevant, omdat ik 1) nu geen huis op het oog heb en 2) zo'n beperkte roodstand heb dat dat geen probleem zou zijn, maar ik dacht wel dat het in ieder geval de boel op een later moment zou kunnen versnellen én dat het me zou motiveren beter op mijn geld te letten. Ik sta namelijk wel eens rood omdat ik dan niet geld van mijn spaarrekening wil overmaken. Als ik niet meer rood KAN staan, dan word ik gedwongen toch vaker keuzes te maken, met als gevolg dat ik waarschijnlijk dingen ook niet koop. Dus eigenlijk is het meer een stukje verantwoordelijkheid nemen van mezelf, zo zie ik het dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zo werkt het voor mij ook een beetje. Ik zet daarom gelijk na binnenkomst van salaris het grootste gedeelte op de spaarrekening.

   Verwijderen
 4. Wij kunnen nog wel roodstaan. We gebruiken het bijna nooit. Gelukkig was de mogelijkheid tot roodstand er laatst, toen ik de boodschappen deed wel! Want opeens zaten we onder nul door een andere hoge uitgave. Meteen weer terug overgemaakt van de spaarrekening natuurlijk, maar nu was het wel even handig. Terwijl we er daarvoor misschien wel een jaar geen gebruik van hebben gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een beetje een storm in een glas water.
  Ik kan niet rood staan op mijn privé-rekening, maar wel op onze gezamenlijke rekening. Dat is voor de zekerheid, als er iets mis gaat met de cashflow. En dat gebeurt soms wel eens :-) Dan is er een rekening afgeschreven, maar wordt de toelage van de belastingdienst een paar uur later pas gestort. Op zich niet erg, maar wel als je net bij de kassa van de supermarkt staat... Het komt voor. We kunnen overigens wel maar € 500 rood staan. Ik lees wel eens dat mensen zonder problemen € 25000 rood kunnen staan. Dat vind ik echt veel te veel! Dan is het veel te makkelijk om in de schulden te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is dat zo van die creditkaart? Ik dacht dat alleen al het hebben van een creditcard voldoende was voor een BKR-registratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nog nooit rood kunnen staan en heb het niet nodig. zeker met de eenvoud van apps tegenwoordig staat er binnen 2 seconden geld op je betaalrekening. Dan heb je roodstaan niet meer nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het wel maar gebruik het nagenoeg niet. Maar wij willen toch geen ander huis meer kopen, dus ik zie het niet zo zitten om het te verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat roodstand een hele dure schuld is en ik heb dan ook nog nooit een rekening gehad waarbij ik rood kon staan. Bij man is het ook al enige tijd aangepast al was dit nog nooit voorgekomen bij hem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…