Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijkheid tot rood staan wordt opgezegd

Dit weekend las ik op de website van RTLZ een stuk over de mogelijkheden om rood te staan. Na navraag bij de vier grote banken blijkt namelijk dat een groot aantal mensen de mogelijkheid tot rood staan hebben stopgezet.
Dit heeft ermee te maken dat per 1 december deze mogelijkheid gemeld wordt bij het BKR, wanneer de ruimte om rood te staan meer dan €250 bedraagt. Bij de meeste grootbanken is een roodstand vanaf €500 mogelijk.

Blijkbaar vinden veel mensen het toch wel een dingetje om bij de BKR geregisteerd te worden. Door deze registratie kun je bijvoorbeeld bij de koop van een huis een minder hoge hypotheek afsluiten. Ik schreef hier al eerder over.

Wanneer word je geregistreerd bij de BKR?
 • Je kunt minimaal €250 rood staan op je betaalrekening
 • Je hebt een creditcard met gespreid betalen (betaal je je credit card elke maand volledig terug dan word je niet geregistreerd)
 • Je hebt een doorlopend krediet of een persoonlijke lening
 • Je hebt een winkelkaart of een bestelling met de optie uitgesteld betalen
 • Je hebt een auto via private lease
Deze registraties krijgen normaal gesproken het label positief. En dat blijven ze ook zo lang je netjes aan je betaalverplichtingen voldoet. Je kunt dan nog steeds een lening afsluiten, al kunnen bovenstaande registraties wel invloed hebben op de maximale hoogte van de lening.

Wanneer je echter een tijdje niet aan je verplichtingen voldoet/kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen zul je na een aantal waarschuwingen en aanmaningen zul je voor de betreffende registratie als negatief worden aangemeld. Vanaf dat moment kun je (bij bonafide instellingen) geen leningen meer afsluiten.

Wij hebben nog nooit te maken gehad met een negatieve registratie bij de BKR. Wel kregen we tijdens de aanvraag voor de hypotheek van ons huis de tip om de mogelijkheid tot rood staan (tijdelijk) uit te zetten. Niet zo zeer omdat we anders problemen zouden hebben met het te verkrijgen bedrag, maar wel om de doorlooptijd van de aanvraag te versnellen. Blijkbaar moet de hypotheekadviseur toch het één en ander extra controleren, ook wanneer je een positieve registratie hebt. Wij hebben sindsdien nooit meer de mogelijkheid tot roodstaan weer aangezet....

Kunnen jullie rood staan? Of hebben jullie dat stopgezet door de nieuw aangekondigde werkwijze?

Reacties

 1. Beetje een storm in een glas water. Heb je een dure mobiel met abonnement? Grote kans dat die ook geregistreerd staat bij BKR. Heb je een auto via private lease? Staat ook geregisteerd bij BKR.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. beide nee. Ik ben het met je eens, maar blijkbaar denken 100.000 mensen daar anders over.

   Verwijderen
 2. Ik kon 8000 euro minder lenen bij de Rabobank, omdat ik 2000 euro rood kon staan op mijn creditcard. Ik deed dat nooit, maar het telde blijkbaar toch mee. Mooi dat ik die roodstand bij de creditcard heb opgezegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het stopgezet. In principe is het voor mij niet heel relevant, omdat ik 1) nu geen huis op het oog heb en 2) zo'n beperkte roodstand heb dat dat geen probleem zou zijn, maar ik dacht wel dat het in ieder geval de boel op een later moment zou kunnen versnellen én dat het me zou motiveren beter op mijn geld te letten. Ik sta namelijk wel eens rood omdat ik dan niet geld van mijn spaarrekening wil overmaken. Als ik niet meer rood KAN staan, dan word ik gedwongen toch vaker keuzes te maken, met als gevolg dat ik waarschijnlijk dingen ook niet koop. Dus eigenlijk is het meer een stukje verantwoordelijkheid nemen van mezelf, zo zie ik het dan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zo werkt het voor mij ook een beetje. Ik zet daarom gelijk na binnenkomst van salaris het grootste gedeelte op de spaarrekening.

   Verwijderen
 4. Wij kunnen nog wel roodstaan. We gebruiken het bijna nooit. Gelukkig was de mogelijkheid tot roodstand er laatst, toen ik de boodschappen deed wel! Want opeens zaten we onder nul door een andere hoge uitgave. Meteen weer terug overgemaakt van de spaarrekening natuurlijk, maar nu was het wel even handig. Terwijl we er daarvoor misschien wel een jaar geen gebruik van hebben gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een beetje een storm in een glas water.
  Ik kan niet rood staan op mijn privé-rekening, maar wel op onze gezamenlijke rekening. Dat is voor de zekerheid, als er iets mis gaat met de cashflow. En dat gebeurt soms wel eens :-) Dan is er een rekening afgeschreven, maar wordt de toelage van de belastingdienst een paar uur later pas gestort. Op zich niet erg, maar wel als je net bij de kassa van de supermarkt staat... Het komt voor. We kunnen overigens wel maar € 500 rood staan. Ik lees wel eens dat mensen zonder problemen € 25000 rood kunnen staan. Dat vind ik echt veel te veel! Dan is het veel te makkelijk om in de schulden te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is dat zo van die creditkaart? Ik dacht dat alleen al het hebben van een creditcard voldoende was voor een BKR-registratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb nog nooit rood kunnen staan en heb het niet nodig. zeker met de eenvoud van apps tegenwoordig staat er binnen 2 seconden geld op je betaalrekening. Dan heb je roodstaan niet meer nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb het wel maar gebruik het nagenoeg niet. Maar wij willen toch geen ander huis meer kopen, dus ik zie het niet zo zitten om het te verminderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb van huis uit altijd meegekregen dat roodstand een hele dure schuld is en ik heb dan ook nog nooit een rekening gehad waarbij ik rood kon staan. Bij man is het ook al enige tijd aangepast al was dit nog nooit voorgekomen bij hem.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.