Doorgaan naar hoofdcontent

4 op de 10 spaart voor noodgeval

Afgelopen vrijdag heeft de ABNAMRO een rapport gepubliceerd over het spaargedrag van Nederlanders. Helaas staat alleen de samenvatting online, maar ik haalde toch een paar leuke kentallen eruit.

  1. 94% van de Nederlanders heeft een spaarrekening.
  2. 56% van de Nederlanders maakt maandelijks geld over naar de spaarrekening
  3. 34% doet dit alleen als er geld overblijft
  4. 44% spaart voor de buffer
  5. 16% spaart voor investeringen aan of de aanschaf van een huis
  6. 8% spaart voor vakanties
Dat is waar "we" dus voor sparen, maar we besteden ons spaargeld (deels) aan andere dingen uit:
  1. 43% heeft de hypotheek afgelost met spaargeld
  2. 27% heeft er een grote aankoop mee gedaan, zoals bijvoorbeeld een auto
  3. 19% is met (een deel van) het spaargeld gaan beleggen
Wat wel raar is, vond ik dat er in de samenvatting van één van de laatste hoofdstukken staat dat 60% van de Nederlanders nog nooit over aflossen van de hypotheek en aan schenken heeft gedacht, maar dat wel 43% van de Nederlanders op de hypotheek zou hebben afgelost. Ik vraag me dus af of de percentages wel over dezelfde groep mensen gaat. 

Wij sparen op dit moment vooral om de buffer aan te vullen en gaan daarna aan de slag voor vervanging van de auto.

Sparen jullie ook voor bepaalde doelen?

Reacties

  1. Op dit moment wordt er vooral gespaard voor mijn verhuizing over 2 maanden. Verder spaar ik een jaar lang voor de rekening die over een jaar komt, zodat het dan niet zo tegenvalt. En als laatste wordt er gewoon gespaard. Niet zozeer voor een concreet doel, maar om geld achter de hand te hebben als het nodig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En dan blijkt dat het Nibud stelt dat gemiddeld spaarbedrag enorm hoog is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien heeft 60% van alle Nederlanders nooit nagedacht over het aflossen van de hypotheek (zitten natuurlijk ook huurders bij) en heeft 43% van de Nederlanders die daadwerkelijk (maandelijks) sparen het wel gedaan. Dat soort dingen vind ik ook altijd een beetje vaag... Eigenlijk wel apart dat net wat meer dan de helft daadwerkelijk maandelijks spaart.

    Ik spaar, vooral vooral voor later. Dus voor zekerheid, voor pensioen, voor een huis met minimale of geen hypotheek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja en nee. alles op 1 hoop. geen idee nl wat bepaalde zaken gaan kosten. februari dit jaar een huis gekocht, 30.000 gespaard, ruim 15000 uitgegeven aan notariskosten en erg veel klussen. de buitenboel moet nog geschilderd worden (wil man zelf doen.. ;) ) ik wil graag een mooie tuin die echt af is (man niet :p maar ik ben en werk elke dag thuis... hij niet :p ), we moeten nog een nieuw dakraam ivm houtrot, en zo zijn er nog wat klusjes...zou vandaag nog kunnen financieel hoor :) dus hoeven er niet exact voor te sparen :) (al gedaan) maar alles op gemak. ook sparen we voor mindere maanden (beiden variabele inkomsten). aflossen wil mn man niet. iig niet extra (annuiteitenhypotheek...) hij ziet er de financiele voordelen niet van in (berekend... tja... ) we lossen nog een studieschuld af.. wel wil ik over een jaar oid een electrische bakfiets (en evt een eigen autootje als t financieel kan.. zou leuk zijn wat extra vrijheid en evt verhuren af en toe via snapcar ? ) dus wensen genoeg, maar niets heeft haast. alles rustig overdenken :)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....