Doorgaan naar hoofdcontent

Eigen risico blijft gelijk

Voor het eerst in jaren stijgt volgend jaar het verplichte eigen risico voor de zorg niet. Dat las ik zojuist op de website van De Telegraaf. Dat klinkt als een goed bericht. Maar is dat ook zo?

Volgens mij kun je daar pas wat zinnigs over zeggen als je weet wat er volgend jaar allemaal in het basispakket blijft en wat de daarbij behorende premie wordt. En dan ligt het er ook nog aan of je wel of geen zorg gebruikt.

De combinatie hoog eigen risico en lage premie is erg gunstig voor mensen die eigenlijk nooit gebruik hoeven te maken, terwijl het andersom wellicht gunstiger kan zijn voor mensen die veel zorg nodig hebben.

Maar het meest gunstige is natuurlijk de combinatie van een lage premie zonder eigen risico. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren, zelfs als de partijen die dat nu roepen aan de macht komen na de verkiezingen.....

Zelf heb ik dit jaar voor het eerst voor het maximale eigen risico gekozen om zo de premie wat te drukken. Nu nog maar hopen dat ik de laatste maanden van het jaar ook de zorg niet nodig heb....

Hoe gaan jullie om met het eigen risico van de zorg?

Reacties

 1. Wij hebben uitgerekend dat het werkelijke risico om ongeveer 300 euro gaat. Als je de korting op een spaarrekening zet, heb je alleen nog dat risico. Met een laag inkomen zou ik dat mogelijk niet aandurven.
  Wij betalen voor vier volwassenen en hebben allevier het hoogste eigen risico. Voor jongste zoon was dat achteraf niet handig want voor hem maken we dit jaar meer zorgkosten. Voor de overige drie is het waarschijnlijk wel de voordeligste keuze geweest en per saldo voor ons gezin dus ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoort jongste zoon bij die 4 volwassenen? Dan heeft hij toch meer zorgkosten en niet jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft geen inkomen, oudste zoon ook niet.

   Verwijderen
 3. En zelfs al heb je alleen een basispakket, dan nog kan de uitvoering daarvan heel erg verschillen per verzekeringsmaatschappij. Onze huidige verzekeraar doet erg moeilijk over een paar noodzakelijke voorzieningen uit dat basispakket.

  We zijn dit jaar dan wel voor de verzekeraar met de laagste premie gegaan, volgend jaar doen we dat waarschijnlijk toch anders.

  We hebben op dit moment naast alleen het basispakket (geen aanvullende verzekeringen) ook tweemaal het hoogste eigen risico, maar toch knijp ik hem wel als ik er aan denk hoeveel we moeten betalen als we pech hebben. Dus ook dat is het heroverwegen en herberekenen waard.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben dit jaar alleen het verplichte eigen risico. Er is altijd genoeg geld geweest om het te betalen. Ik heb dit jaar wel aardig wat zorgkosten dus ben blij dat het niet hoger is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben het maximale eigen risico, al jaren (sinds we uit de baby's zijn). En tot nu toe hebben we het geluk dat we nauwelijks zorgkosten hebben (tot nu toe dan - hopelijk blijft dat zo). Vorig jaar hadden we wel onverwachts een EHBO-bezoekje, en daar kregen we pas de rekening van. Gelukkig hadden we ervoor gespaard...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb de afgelopen 3 jaar het maximale eigen risico, en dit jaar ook tandarts verzekering. Dit jaar was mijn premie 980€. 3% korting door het in eenmaal betalen. De tandarts verzekering heb ik afgesloten imdat je voor orthodontie een jaar verzekerd moet zijn voor ze betalen,en ik dacht dat ik naar een endodontoloog moest. Gelukkig was dit niet het geval. Controles betaalt de verzekering 100% de rest 80/20 zonder maximum.
  Ik ben van plan dezelfde verzekering volgend jaar af te sluiten. Ik ben alleen een keer naar de HA geweest voor een bevolkingsonderzoek (gratis). Ik ga alleen naar de Dr als het absoluut niet anders kan of preventief. Ik werk zelf in de zorg. ��

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…