maandag 29 augustus 2016

Waarom wij (ook) beleggen

Als reactie op één van mijn vorige blogs over beleggen vroeg Mom4life waarom we eigenlijk dat geld niet gebruikten om te "beleggen" in stenen, oftewel ons huis.
Dat is een goede vraag, die ik even heb laten liggen, zodat ik onze gedachtegang  goed kon verwoorden. Volgens mij is me dat intussen goed gelukt.

Het belangrijkste doel van beleggen voor ons is om uiteindelijk (waarschijnlijk pas over vele, vele jaren) een passief inkomen bij elkaar te krijgen zodat we niet meer hoeven te werken. Dat betekent niet dat we dan gelijk zullen stoppen, maar de mogelijkheid is er dan wel...

Voor we daar zijn zullen we echter eerst onze maandlasten ver naar beneden moeten zien te krijgen, dat maakt het namelijk een stuk makkelijker om voldoende inkomsten te genereren. En het meeste val te besparen op onze woonlasten.

Je zou dan zeggen, waarom stop je dan niet alles wat je overhoudt in de aflossing van de hypotheek?
Dat heeft dan weer te maken met onze buffer. Die vinden we op dit moment nog niet hoog genoeg om alle mogelijke onverwachte dingen mee op te vangen. En dat is hij voor ons ook nog niet als we ons jaardoel voor de buffer gehaald hebben. En waarschijnlijk eind volgend jaar ook nog niet.

Als we dan maandelijks alles in de hypotheek stoppen, "zit dat geld vast" in het geval we meer nodig hebben dan onze buffer nu groot is. Door het geld te beleggen kunnen we in geval van nood de aandelen verkopen en hebben dan zo alsnog genoeg. Het belegde vermogen zien we nu dus nog vooral als een reservebuffer, die alleen niet elke dag dezelfde waarder heeft, dat heb je met beleggen.

En waarom dan niet gewoon alles op de bufferrekening storten? Dat heeft te maken met rendement. Met een maximum rente van 0,7% levert een vollere buffer niet heel veel op. Met een paar maanden beleggen met maar nog bescheiden bedragen hebben we al zo'n 2% van dat bedrag aan dividend uitgekeerd gekregen.

De spaarbuffer zullen we de komende jaren wel geleidelijk blijven vullen, totdat we zijn waar we willen zijn, maar daarnaast blijven we dus ook aflossen en beleggen.


7 opmerkingen:

 1. Ik vind het heel verstandig dat jullie niet op 1 paard wedden! Mooi omschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er dreigt een recessie in de VS. Waarschijnlijk op nog wel in meer landen. Beurzen staan nog goed omdat mensen de rente te laag vinden en dus meer rendement hopen te maken op de beurs. Er is dus veel gebakken lucht op de beurs.
  Sparen lijkt me nu de veiligste optie. Helaas een laag rendement, en ook hier spreiden over diverse rekeningen ivm mogelijke bail in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit een helder verhaal. Wij beleggen ook inderdaad, om dezelfde reden. Alles aflossen zou wel fijn zijn, maar je weet niet wat er nog gebeurt.
  Overigens ben ik er zelf nog niet over uit of ik passief inkomen op basis van beleggen ook aan durf. Wil je hier nog wat meer over schrijven binnenkort? Bijvoorbeeld hoe jullie die bedrijven selecteren. En hoe je omgaat met de risico's. En wat je doel uiteindelijk is. Dat soort dingen. Lijkt me heel interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben bezig met een nieuw blog over ons beleggen apart. Maar ik zal er hier ook nog wel eens wat over opschrijven.. Beloofd

   Verwijderen
 4. Duidelijke uitleg, maar waarom niet crowdfunden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. misschien gaan we dat er ooit ook nog bij doen, maar daar hebben we ons nu nog niet in verdiept....

   Verwijderen
 5. Wij zetten een deel van ons spaargeld in op crowdfunding; Lendahand.com Op deze manier draag je bij aan sociaal én financieel rendement; je verstrekt via solide financiële instellingen eerlijke leningen aan ondernemers in opkomende landen. Zij laten hun bedrijf groeien, jij ontvangt 3-4% rente per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen