Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarrente daalt weer verder

De afgelopen dagen kreeg ik van twee van onze spaarbanken een mailtje dat de rentes zouden worden aangepast. En aangepast betekent natuurlijk: verlaagd.

Onze hoofdspaarbank, A.rgenta, verlaagt de rente per morgen naar 0,7%. De N.N bank verlaagt de rente ongeveer tegelijkertijd naar 0,8%. Voor beide geldt dat dit een daling is van 0,1% punt. Weer wordt het ietsje minder rendabel om je spaargeld alleen maar op de rekening te laten staan.

Wij hebben nog één deel van ons spaargeld dat op dit moment nog 1,0% spaarrente krijgt, ook al is dat maar tijdelijk. Rond de tijd dat voor veel mensen het vakantiegeld wordt uitbetaald was er een actie bij M.oneyou dat als je minimaal €1.000 stortte en t/m 1 september liet staan, je 0,2% extra rente kreeg over die periode.

Hoeveel rente krijgen jullie op dit moment nog op je spaarrekening(en)?

Reacties

 1. Zelfde bank (A) en ik kreeg ook die mail. Bedroevend...
  Nog erger is mijn huisbank: oranje leeuw. Ik durf niet eens meer te kijken naar het percentage..
  Hoe denk jij over spaargeld van de kinderen in een deposito stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben een kindrekening bij A.SN voor onze dochter. Daar krijgen we nog 1,8% op. Maar nadeel is dat het geld vast staat totdat dochter 18 wordt. Aan de andere kant vind ik de rente die daar tegenover staat het voor haar wel waard....

   Verwijderen
 2. Iedereen is zo overal zo kwaad op de banken dat de rente lager wordt (facebook/fora). Ze zijn niet anders gewend om rente te ontvangen en denken dat het een recht is. Maar het niks anders dan marktwerking. En de banken kunnen op het moment op andere plekken voor niks geld krijgen. Dus ik denk dat we blij mogen zijn dat we uberhaupt nog wat krijgen. Ik krijg op het moment ook nog 0,8%.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet kwaad op de banken, het is inderdaad gewoon de markt. Maar het maakt me wel alerter om te zoeken naar andere mogelijkheden om meer rendement te maken tegen aanvaardbaar risico. Maar dan wel met geld dat we meer hebben dan de minimale buffer die we hanteren.

   Verwijderen
  2. Het ging mij ook niet om jou. Maar de globale reactie op dit soort berichten. Moneyou heeft vaak leuke post-its op facebook. En dan lees je daar alleen maar reacties van "wat zijn jullie een *piep* bank en ik ga met me geld wel naar een ander" en dan denk ik, bij welke bank ga je het beter krijgen dan...

   Verwijderen
 3. Op de VISA kaart (onze spaarrekening) 0,70% bij een saldo >€500. Verder heb ik een deposito dat 4,60% rente geeft (!) (Geluk is met de dommen: op het goede moment afgesloten.) Jaarlijks rendement crowdfundprojecten: 7,7%

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. crowdfunden is nog wel iets waar ik me in wil verdiepen. Maar nog niet gedaan. Op mijn mastercard inderdaad dezelfde rente.

   Verwijderen
 4. Elke maand is ons inkomen zeer goed. Spaarrekeningen hebben we niet. Wel onroerend goed wat ook wat geld opbrengt. Wij wonen riant, leven er goed van. En wij hebben voldoende mogelijkheden van de bank om met de huidige lage rente te lenen en te genieten. Hypotheek is ook laag. Wij zijn allen maar blij met de bank en lage rente. Ons huis heeft ook voldoende overwaarde. En we zijn gepensioneerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hypotheekproblemen 50-plussers?

In het AD stond vanmorgen artikel over de mogelijke gevaren voor 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek. Wanneer hun hypotheek afloopt is het nog maar de vraag of ze weer een nieuwe hypotheek kunnen krijgen.

Meestal hebben deze 50-plussers wel een behoorlijke overwaarde op hun woning, maar als aan het einde van de lopende hypotheek niet het openstaande bedrag terugbetalen, en ze een nieuwe hypotheek willen afsluiten, wordt er niet zo zeer naar die overwaarde gekeken, maar naar het inkomen. En ook naar het inkomen na pensionering. En daar zit vaak de crux. Het uitgekeerde pensioen is vaak lager dan het inkomen uit werk was.

De meeste mensen met een aflossingsvrije hypotheek denken dat ze eenvoudig een nieuwe hypotheek zullen krijgen na afloop van de huidige. Dat blijkt dus niet zo eenvoudig te zijn. De Nederlandsche Bank schatte eerder al dat zo'n 200.000 50-plussers na afloop van de hypotheek in de problemen zouden komen.

Dit is de zoveelste waarschuwing aan mensen met ee…