Doorgaan naar hoofdcontent

Spaarrente daalt weer verder

De afgelopen dagen kreeg ik van twee van onze spaarbanken een mailtje dat de rentes zouden worden aangepast. En aangepast betekent natuurlijk: verlaagd.

Onze hoofdspaarbank, A.rgenta, verlaagt de rente per morgen naar 0,7%. De N.N bank verlaagt de rente ongeveer tegelijkertijd naar 0,8%. Voor beide geldt dat dit een daling is van 0,1% punt. Weer wordt het ietsje minder rendabel om je spaargeld alleen maar op de rekening te laten staan.

Wij hebben nog één deel van ons spaargeld dat op dit moment nog 1,0% spaarrente krijgt, ook al is dat maar tijdelijk. Rond de tijd dat voor veel mensen het vakantiegeld wordt uitbetaald was er een actie bij M.oneyou dat als je minimaal €1.000 stortte en t/m 1 september liet staan, je 0,2% extra rente kreeg over die periode.

Hoeveel rente krijgen jullie op dit moment nog op je spaarrekening(en)?

Reacties

 1. Zelfde bank (A) en ik kreeg ook die mail. Bedroevend...
  Nog erger is mijn huisbank: oranje leeuw. Ik durf niet eens meer te kijken naar het percentage..
  Hoe denk jij over spaargeld van de kinderen in een deposito stoppen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wij hebben een kindrekening bij A.SN voor onze dochter. Daar krijgen we nog 1,8% op. Maar nadeel is dat het geld vast staat totdat dochter 18 wordt. Aan de andere kant vind ik de rente die daar tegenover staat het voor haar wel waard....

   Verwijderen
 2. Iedereen is zo overal zo kwaad op de banken dat de rente lager wordt (facebook/fora). Ze zijn niet anders gewend om rente te ontvangen en denken dat het een recht is. Maar het niks anders dan marktwerking. En de banken kunnen op het moment op andere plekken voor niks geld krijgen. Dus ik denk dat we blij mogen zijn dat we uberhaupt nog wat krijgen. Ik krijg op het moment ook nog 0,8%.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet kwaad op de banken, het is inderdaad gewoon de markt. Maar het maakt me wel alerter om te zoeken naar andere mogelijkheden om meer rendement te maken tegen aanvaardbaar risico. Maar dan wel met geld dat we meer hebben dan de minimale buffer die we hanteren.

   Verwijderen
  2. Het ging mij ook niet om jou. Maar de globale reactie op dit soort berichten. Moneyou heeft vaak leuke post-its op facebook. En dan lees je daar alleen maar reacties van "wat zijn jullie een *piep* bank en ik ga met me geld wel naar een ander" en dan denk ik, bij welke bank ga je het beter krijgen dan...

   Verwijderen
 3. Op de VISA kaart (onze spaarrekening) 0,70% bij een saldo >€500. Verder heb ik een deposito dat 4,60% rente geeft (!) (Geluk is met de dommen: op het goede moment afgesloten.) Jaarlijks rendement crowdfundprojecten: 7,7%

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. crowdfunden is nog wel iets waar ik me in wil verdiepen. Maar nog niet gedaan. Op mijn mastercard inderdaad dezelfde rente.

   Verwijderen
 4. Elke maand is ons inkomen zeer goed. Spaarrekeningen hebben we niet. Wel onroerend goed wat ook wat geld opbrengt. Wij wonen riant, leven er goed van. En wij hebben voldoende mogelijkheden van de bank om met de huidige lage rente te lenen en te genieten. Hypotheek is ook laag. Wij zijn allen maar blij met de bank en lage rente. Ons huis heeft ook voldoende overwaarde. En we zijn gepensioneerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…