Doorgaan naar hoofdcontent

Aantal verkopen stijgt

Het aantal huizenverkopen is het afgelopen kwartaal tot recordhoogte gestegen. En ook de prijzen zijn met ruim 5% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Iedereen lijkt weer in jubelstemming, maar er zijn ook signalen van mensen en organisaties die zich zorgen beginnen te maken.

Opvallend is dat één van de groepen de makelaars zijn. Zij waarschuwen ervoor dat starters straks de geen woning meer kunnen betalen en dat de woningmarkt dan (weer) op slot komt te zitten.

Gevaren die zij noemen zijn eigenlijk tweeledig, de stijgende prijzen in combinatie met een mogelijk weer stijgende rente en de strengere leenregels.

Volgens mij is het eerste argument een groter gevaar voor de mensen die op dit moment een huis kopen dan voor de starters van de toekomst. Als de rente stijgt zullen de huizenprijzen dalen, en zullen de huizen alsnog betaalbaar blijven, ook voor starters. Tenminste, als de huizenmarkt ook werkt als een "echte markt".
Voor de huidige huizenkopers is dat een groter probleem. Hun huizen komen door de daling van de huizenprijzen mogelijk onder water te staan. Die willen dan mogelijk niet verkopen voor die lagere marktwaarde, en dan zitten we weer in een situatie zoals na 2008.

De strengere leenregels lijken mij alleen maar goed. Hierdoor komen huizen minder snel onder water en koop je hetzelfde huis met uiteindelijk lagere lasten.

Ik begrijp wel de zorgen van de makelaars. Als de huizenmarkt weer wat minder draait komt hun verdienmodel onder druk te staan. Zij hebben er dus alle belang bij dat de carrousel blijft draaien.

Reacties

 1. Het lijkt mij vooral goed om te blijven focussen op aflossen en het inleggen van eigen geld. Ik heb onlangs mijn huis verkocht, voor minder dan ik ervoor betaald heb (en dan heb ik ook nog eens voor ongeveer een ton verbouwd). Dat kon, omdat ik had afgelost. Ik moet er niet aan denken dat ik alles via de hypotheek had gedaan en dat ik nu vast had gezeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "De strengere leenregels lijken mij alleen maar goed. Hierdoor komen huizen minder snel onder water en koop je hetzelfde huis met uiteindelijk lagere lasten."

  Door strenge leenregels kunnen starters die hogere prijzen niet opbrengen met een normaal salaris. Ik kocht in 2010 een huis wat ik nu (met een hoger salaris) niet zou kunnen financieren. Terwijl ik ruimschoots rondkom en absoluut geen consuminderaar ben.
  De strenge leenregels staan in principe los van onderwaterstaan en lagere lasten.

  "Ik begrijp wel de zorgen van de makelaars. Als de huizenmarkt weer wat minder draait komt hun verdienmodel onder druk te staan. Zij hebben er dus alle belang bij dat de carrousel blijft draaien."

  Ik vind het jammer dat makelaars altijd negatief benaderd worden. Ja, zij willen geld verdienen. Jij niet? Elke branche is er om geld te verdienen. Geen enkele beroepsgroep zegt nee tegen geld. Waarom is het bij hen altijd bijna misdadig en bij andere mensen wel gewoon hard werken en goed geld verdienen.

  Het is fijn dat de markt weer aantrekt, maar niet ok dat het gelijk weer zo hysterisch is. Je zou vooral kunnen zeggen dat mensen nog steeds niks geleerd hebben. Ze gaan weer als een kip zonder kop allemaal tegelijk achter huizen aanrennen, kopen te duur en als de boel instort krijgen we hetzelfde als een paar jaar geleden. We zullen zien!

  Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Suzanne, leuk dat je zo uitgebreid reageert.
   De strengere leenregels zorgen dat een starter meer eigen geld moet meebrengen om hetzelfde huis te kunnen kopen. Ik vind dat een gezonde ontwikkeling.

   En wat betreft de makelaars bedoel ik te zeggen dat je bij hun boodschap in je achterhoofd moet houden dat zij een ander belang hebben dan de huizenkoper.

   Verwijderen
 3. Goede blog! Ik denk ook dat het belangrijk is dat de regels strenger worden, juist ook voor starters. Het is beter om eerst te huren en te sparen dan je gelijk in de schulden te storten, zonder dat je je realiseert wat het voor de rest van je leven betekent.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…