Doorgaan naar hoofdcontent

Rentemiddeling aflossingsvrije hypotheek levert niets op

Ten minste voor ons niet.

Weinig tijd voor een uitgebreide blog vanwege familieuitbreiding. We zijn gisteravond oom, tante en grote nicht geworden van een mooi meisje.

Maar zoals ik gisteren al schreef heb ik het rentemiddelen voor onze aflossingsvrije hypotheek doorgerekend, en wat blijkt: in alle scenario's komt de nieuwe rente hoger uit dan onze huidige rente van 2,8%. Ik heb voor een looptijd van 7,10,12,15 en 20 jaar nieuwe rentevaste periode doorgerekend, ook al kan die laatste al niet eens meer aangezien onze hypotheek niet meer zo lang doorloopt op dat deel..
In de tabel hieronder kun je de uitkomsten zien...

Periode
huidige rente
Middelingsopslag
renteverschil/periode
Nieuwe rente
7
2,05%
0,20%
0,86%
3,11%
10
2,18%
0,20%
0,60%
2,98%
12
2,18%
0,20%
0,50%
2,88%
15
2,70%
0,20%
0,40%
3,30%
20
2,80%
0,20%
0,30%
3,30%


De laagste rente is nog steeds 0,08% hoger dan onze huidige rente. 

Moraal van het verhaal: pas goed op met rentemiddelen...


Reacties

 1. Dat is wel jammer he, dat het niets oplevert. Het klinkt natuurlijk ook wel mooi, rente middelen, maar met die middelingsopslag moet er minimaal 0,4% tussen zitten, wil het zin hebben.
  Onze rente staat op 5,3%, dus daar zou het wel zin hebben met deze percentages. Wij gaan dus zeker proberen over te sluiten, want in ons geval moet het echt wel lager kunnen.

  Van harte gefeliciteerd met de familieuitbreiding trouwens! Leuk hoor, een klein nichtje erbij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie mogen al heel blij zijn met slechts 2,8 % rente toch, op de aflossingsvrije? Mooi hoor, ik zou graag ruilen. Hoe komen jullie aan zo'n lage rente op dat stuk?
  De rest is rond de 4,2 toch?

  En gefeliciteerd, oom zijn is vast erg leuk. Tante zijn igg wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Was nog een deel die eerst bij het vorige huis zat, en daar was de rentevaste periode in 2015 afgelopen. Toen voor 10 jaar vastgezet

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.