Doorgaan naar hoofdcontent

Duidelijke nee

De uitslag van het referendum liet geen ruimte voor twijfel. Ruim 61% van de stemmers zei "Nee" tegen het associatieverdrag met Oekraïne.
En waar het lang spannend was of de opkomstdrempel werd gehaald, heeft ruim 32% van de stemgerechtigden de moeite genomen om te gaan stemmen. Al met al is het referendum dus geslaagd.

In de commentaren na afloop werd er door tegenstanders van referenda op gewezen dat er dus ook 68% van de stemgerechtigden niet gestemd heeft. Je kun ook zeggen: de opkomst is bijna even hoog als bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Cynisch als ik ben over de politiek in het algemeen ben ik wel erg benieuwd wat de "spin" gaat worden om toch het verdrag te ondertekenen..

Reacties

  1. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit verder gaat. En als mensen ervoor gekozen hebben om niet te stemmen, hoef je daar ook geen rekening mee te houden. Beetje raar dat dat nu genoemd wordt. Al had ik graag een hogere opkomst gezien. Ik vind het recht om een referendum te houden een heel mooi recht. Hopelijk gaan we dezelfde kant uit als Zwitserland met referenda.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi dat er nu een duidelijk NEE is uitgekomen. Het voorbeeld van democratie. Het is toch zonde om de kans om te kunnen en mogen stemmen niet aan te grijpen.

    Van mij mogen ze ook wel stemplicht invoeren zoals in Zwitserland, dan heb je tenminste een gegarandeerde opkomst, zodat je niet lang in spanning hoeft te zitten of de benodigde 30 % is behaald of niet.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Verplicht stemmen vind ik ook een goed idee. Dat was in Nederland vroeger zo.

      Verwijderen
  3. In België is er stemplicht, en daar ben ik blij mee.
    Een argument voor stemplicht vind ik dat bij de afschaffing er van de niet-stemmers niet meer vertegenwoordigd zijn in het parlement. Dan wordt het beleid afgestemd op de wensen/stemmen van slecht een (klein) deel van de bevolking. Erg democratisch lijkt me dat niet.

    Toch: Bij stemrecht ipv -plicht zouden politieke partijen hopelijk meer moeite doen om mensen te bereiken/naar de stembus te krijgen; nu komen de meeste mensen toch wel.

    Katrien

    Terzijde: Het lijkt of je klok bij de reacties 9 uur te vroeg staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze er iets mee doen, maar je kunt het ook bijna niet zomaar laten gaan, als het zo'n duidelijk 'nee' is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Verplicht stemmen.... ok.... Maar maak het dan laagdrempelig. In plaats van het zoeken naar een stembureau, een stembiljet en , oh ja.. een legitimatiebewijs zorg ervoor dat mbv digid via internet binnen 2 minuten gestemd kan worden. Zo moeilijk kan dit anno 2016 toch niet zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me ook, ja. Dan duurt het ook niet zo lang voor alle stemmen geteld zijn. Jaaaaaaren geleden had je ook al een stemcomputer, superhandig voor de tellingen. Jammer dat die afgeschaft zijn.

      N.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....