Doorgaan naar hoofdcontent

Duidelijke nee

De uitslag van het referendum liet geen ruimte voor twijfel. Ruim 61% van de stemmers zei "Nee" tegen het associatieverdrag met Oekraïne.
En waar het lang spannend was of de opkomstdrempel werd gehaald, heeft ruim 32% van de stemgerechtigden de moeite genomen om te gaan stemmen. Al met al is het referendum dus geslaagd.

In de commentaren na afloop werd er door tegenstanders van referenda op gewezen dat er dus ook 68% van de stemgerechtigden niet gestemd heeft. Je kun ook zeggen: de opkomst is bijna even hoog als bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Cynisch als ik ben over de politiek in het algemeen ben ik wel erg benieuwd wat de "spin" gaat worden om toch het verdrag te ondertekenen..

Reacties

 1. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit verder gaat. En als mensen ervoor gekozen hebben om niet te stemmen, hoef je daar ook geen rekening mee te houden. Beetje raar dat dat nu genoemd wordt. Al had ik graag een hogere opkomst gezien. Ik vind het recht om een referendum te houden een heel mooi recht. Hopelijk gaan we dezelfde kant uit als Zwitserland met referenda.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat er nu een duidelijk NEE is uitgekomen. Het voorbeeld van democratie. Het is toch zonde om de kans om te kunnen en mogen stemmen niet aan te grijpen.

  Van mij mogen ze ook wel stemplicht invoeren zoals in Zwitserland, dan heb je tenminste een gegarandeerde opkomst, zodat je niet lang in spanning hoeft te zitten of de benodigde 30 % is behaald of niet.

  N.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verplicht stemmen vind ik ook een goed idee. Dat was in Nederland vroeger zo.

   Verwijderen
 3. In België is er stemplicht, en daar ben ik blij mee.
  Een argument voor stemplicht vind ik dat bij de afschaffing er van de niet-stemmers niet meer vertegenwoordigd zijn in het parlement. Dan wordt het beleid afgestemd op de wensen/stemmen van slecht een (klein) deel van de bevolking. Erg democratisch lijkt me dat niet.

  Toch: Bij stemrecht ipv -plicht zouden politieke partijen hopelijk meer moeite doen om mensen te bereiken/naar de stembus te krijgen; nu komen de meeste mensen toch wel.

  Katrien

  Terzijde: Het lijkt of je klok bij de reacties 9 uur te vroeg staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben hier ook wel benieuwd naar. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze er iets mee doen, maar je kunt het ook bijna niet zomaar laten gaan, als het zo'n duidelijk 'nee' is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verplicht stemmen.... ok.... Maar maak het dan laagdrempelig. In plaats van het zoeken naar een stembureau, een stembiljet en , oh ja.. een legitimatiebewijs zorg ervoor dat mbv digid via internet binnen 2 minuten gestemd kan worden. Zo moeilijk kan dit anno 2016 toch niet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me ook, ja. Dan duurt het ook niet zo lang voor alle stemmen geteld zijn. Jaaaaaaren geleden had je ook al een stemcomputer, superhandig voor de tellingen. Jammer dat die afgeschaft zijn.

   N.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.