Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf klussen in huis: de badkamer

Als er in huis wat moet gebeuren proberen we dat altijd zo veel mogelijk zelf te doen. Naast dat dat enorm in de kosten scheelt vinden wij het ook gewoon leuk om te doen en is de voldoening als het resultaat helemaal naar je zin is extra groot.

Voordat we in onze eigen woning trokken hebben we het hele huis al zelf (met wat hulp van familieleden) al opgeknapt. Een nieuwe keuken, badkamer en wc waren het gevolg. Plus overal nieuwe vloeren en geverfde kamers.

Een aantal jaar terug namen we de tuin zelf onder handen en bouwden we een houten schuurtje.


De afgelopen kerstvakantie deden we wat aan de badkamer. Daar hadden we namelijk bij het klussen in 2013 iets niet helemaal goed gedaan.
We kochten het huis namelijk met een badkamer met een verlaagd (echt heel lelijk) plafond. Dat sloopten we eruit om erachter te komen dat uit het originele plafond een stuk was weggehakt om een waterleiding te repareren.
Dat betekende dat we eerst het plafond moesten stuccen voordat we er een verflaagje over konden doen. Blijkbaar hadden we niet de juiste combinatie gedaan want na een tijdje kwamen er wat scheurtjes in de verf en begon de verf van het plafond af te bladderen. Dat is als je goed kijkt te zien op de bovenste foto. Dit jaar werd het echt te erg dus we besloten het plafond aan te pakken.


Maar dan is de eerste vraag natuurlijk hoe gaan we dat doen. Gaan we alle verf eraf halen, een goede primer aanbrengen en dan weer verven, met alle rommel van dien of investeren we ietsjes meer en maken we zelf een mooi verlaagd plafond met led-spotjes?

We kozen voor het laatste.

Bij de Hornbach zagen we een mooi systeem dat, in tegenstelling tot gipsplaten, niet meer gestuct hoefde te worden. Vier plafondplaten, 5 plintjes, wat houtwerk om de platen aan op te hangen en wat klein materiaal zoals pluggen en schroeven, meer hadden we aan materiaal niet nodig.
Verder kochten we aan materieel een goede gatenzag voor de spotjes, een paar zaagjes voor in de decoupeerzaag en leenden we een grote cirkelzaag. Totale kosten: €250.


Plus nog twee halve dagen arbeid van mij en een halve dag van mijn schoonvader en van V. We hadden gehoopt om het in één dag te doen, maar de korte dagen rond de Kerst en het feit dat we het licht van het plafond hadden afgehaald in de badkamer zorgden ervoor dat de nuttige werktijd per dag niet heel lang was.

Al met al zijn we heel erg blij met het resultaat. Naast dat de badkamer er echt heel erg van is opgeknapt, geeft het feit dat we deze klus zelf gedaan hebben misschien nog wel meer voldoening.

Doen jullie opknapklusjes in huis ook zelf of huur je daar iemand voor in?

Reacties

 1. Wij zijn helaas allebei helemaal niet handig. Ik kijk altijd met bewondering en verlangen naar mensen die dat wel zelf kunnen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed om te lezen dit! Zo ben ik nu huizen aan het bezichtigen en de tweede ga ik deze week bezichtigen, ik heb zelf een hekel aan verlaagde plafonds, dus denk dan ook meteen; eruit slopen! Maar het is wel een goeie om eerst even na te denken dat ik daaronder ook een bende aan zou kunnen treffen. Dus dank voor je artikel! Dat maakt me wel weer duidelijk dat ik wat extra budget achter de hand moet houden mocht dit het geval zijn.
  De simpele klussen zoals verven of simpele dingen slopen doe ik lekker zelf, maar andere klussen laat ik doen door een kennis, die is klusser. Hem betaal ik wel voor zijn gewerkte uren en materiaal, maar hij is wel goedkoper (voor mij) dan een klusser inhuren. Dus daar ben ik heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig geschreven en helemaal waar. Wij proberen ook zoveel mogelijk zelf te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.