Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwe pagina: Passief inkomen

Passief inkomen. Een term die op de FIRE/HOT/personal finance blogs regelmatig voorbij komt. Inkomen genereren zonder daarvoor te (hoeven) werken met als stip op de horizon dat deze passieve inkomstenstroom zo groot is dat je al je lasten ermee kunt betalen, of in ieder geval een groot deel. Dat brengt keuzevrijheid met zich mee om je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Ook wij zijn al een aantal jaartjes bezig met het opbouwen van een passief inkomensstroom, al werd die stroom behoorlijk ingedamd toen wij vorig jaar een groot deel van onze beleggingen verkochten om onze nieuwe auto te kopen.
Intussen zijn we, naast het aanvullen van de buffer, weer goed bezig met het vergroten van onze beleggingsportefeuille, waaruit toch het grootste gedeelte van ons passief inkomen zal moeten komen.

Op dit moment levert onze beleggingsportefeuille zo'n €340 op jaarbasis op. Het zal je niet verbazen dat dat niet volledig onze lasten dekt. En die €340 is dan ook nog eens bruto. Er gaat dus nog zo'n 15% aan dividendbelasting af. Dan blijft er zo'n €290 net over ofwel 24 euro in de maand. Om je een beeld te geven: we kunnen hier onze drinkwaterrekening van betalen.

Onze beleggingen zijn echter niet onze enige passieve inkomsten. We krijgen ook rente over een zogenaamde papieren schenking. Toen ik (M) 18 werd hebben mijn ouders mij op papier het toen maximaal toegestane bedrag geschonken en direct weer teruggeleend. Zij betaalden daar sinds dat moment maandelijks rente over. Sinds het overlijden van mijn vader zijn betaalt mijn moeder datzelfde bedrag nog steeds.
Per maand krijg ik in totaal ruim 100 euro gestort (de rente was in die tijd nog flink wat hoger dan nu).

Verder zijn er nog wat marginale posten waar we van tijd tot tijd wat inkomsten uit ontvangen, zoals dit blog (al kun je dat niet echt passief inkomen noemen want zonder blogposts geen inkomsten) en Euroclix. Bij die laatste verdien ik clix wanneer ik met hun creditcard betaal en wanneer ik via aankopen doe bij sites die met hen samenwerken. Ook kun je nog het één en ander verdienen met invullen van enquêtes maar daar kom ik de laatste tijd niet aan toe.

Oh ja, in principe is rente op over je spaartegoed ook passief inkomen, maar dat is dusdanig weinig dat ik dat niet meetel. De rente die we krijgen over het spaarsaldo in onze spaarhypotheek is daarentegen wel significant, alleen kunnen we dat niet gebruiken om onze lasten mee te betalen dus ook die ga ik niet meenemen in de berekening.

Op de nieuwe pagina Passief inkomen ga ik per maand bijhouden hoeveel inkomsten we genereren, maar ook hoeveel dat procentueel is van onze vaste lasten. Wat we allemaal tot onze vaste lasten rekenen zal ik in een volgende blogpost toelichten.


Reacties

 1. Leuk artikel! En wat slim dat ze die 100.000 gelijk weer terug geleend hebben, zo hou je er uiteindelijk meer aan over. Hoewel dat denk ik vandaag de dag niet meer op gaat, aangezien de regels voor die schenking natuurlijk zijn dat je binnen een bepaalde tijd ook echt in het huis gaat wonen waar de schenking voor bedoeld was.
  Lijkt me leuk om dat maandelijks te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dit was in 1996. toen was de ton voor je huis schenking er nog niet. wel was het toen mogelijk om eenmalig een grotere schenking te doen, zonder dat daar doelverplichtingen aan vast zaten

   Verwijderen
  2. aha vandaar! Dank voor je uitleg :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.