Doorgaan naar hoofdcontent

Een geluk bij een ongeluk

Vlak voor de jaarwisseling begaf mijn laptop het. Dat was financieel een klein beetje vervelend, want er moest natuurlijk snel een nieuwe komen, maar administratief was het wel even een kleine ramp.

Ik liep namelijk hopeloos achter met het backuppen van al mijn excelletjes met hypotheekoverzicht, spaarsaldo, beleggingsportefeuille en nog wat financieel gerelateerde overzichten. Ik liep zelfs dusdanig achter met backuppen dat er van sommige bestanden helemaal nog nooit een backup gemaakt was.

Het geluk bij deze ramp was dat ik de afgelopen tijd in mijn vrije uurtjes weer lekker mocht "nerden" zoals wij dat hier thuis noemen. Gegevens terugzoeken, slim ordenen dashboards bouwen voor het mooie overzicht ik ging en ga er helemaal in op.

En het mooie is, dat de overzichten nu beter zijn en meer naar mijn zin zijn dan dat ze hiervoor ooit geweest zijn. Ze zijn alleen nog niet af. De basis staat goed, maar de dashboards kunnen nog beter.

Oh ja, en ik bewaar tegenwoordig een kopietje "in de cloud", zodat niet alles weg is als deze laptop ermee ophoudt....

Hoe houden jullie je financiën bij?

Reacties

 1. Vaak is de data nog wel te redden, tenzij het echt de harde schijf is die het heeft begeven. Heb je daar nog iets mee geprobeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja geprobeerd, was echt de harde schijf zelf..

   Verwijderen
  2. Oké dat is jammer. Optie was nog om er dan een SSD schijf in te zetten ipv. nieuwe laptop, maar dat wist je vast zelf ook wel ;-)

   Verwijderen
 2. Lekker nerden tijdens het kerstverlof, bofferd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alles gaat bij mij op One Drive dus niet te kwijt te raken. Wat betreft mijn foto's.. een harde schijf aamschaaans staat echt op mijn to-do-list..

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.