Doorgaan naar hoofdcontent

Beleggingsupdate

Het is echt al heel lang dat ik uitgebreid geschreven heb over onze beleggingen. Alleen in ons bericht over het herbalanceren schreef ik dat we voor op schema liggen voor ons doel voor dit jaar. Ook schreef ik dat ondanks de inleg van enkele honderden Euro's in het eerste kwartaal onze portefeuille in die periode zelfs minder waard was geworden.

Portefeuille
De afgelopen anderhalve maand is de beurs onze portefeuille al wer wat gunstiger gezind: Met een eigen inleg van €275 sinds eind maart, is de waarde van onze portefeuille met ruim €1.200 gestegen. Dat is bijna €1.000 aan koerswinst.


Hoe is die koerswinst tot stand gekomen? Best wel een gedeelte hebben we te danken aan de sterker wordende dollar. Werd de dollar in het eerste kwartaal minder waard ($1,25/euro), nu is die zo'n 5% meer waard ($1,19/euro). Dat helpt al aardig mee.
Ook de stijgende olieprijs heeft goed meegeholpen. Ook stegen onze Europese aandelen aardig. Uiteindelijk stegen die ook met ruim 7,5%. Gemiddeld kwamen we zo op ruim 7% rendement in anderhalve maand uit.

Dividendinkomsten/passief inkomen
Ook met de dividendinkomsten gaat het prima. We ontvingen dit jaar al €240. Dit is op dit moment veruit de grootste passief inkomsten stroom die we hebben. Ten opzichte van vorig jaar is dat bijna het dubbele. Dat is ongeveer 50 euro per maand. Dat zet nog geen zoden aan de dijk voor financiële onafhankelijkheid.. :)

Zoals we al eerder schreven gaan we vanaf nu de inleg voor de beleggingen flink terugschroeven, zodat we ons meer kunnen richten op het op sterkte brengen van onze buffer.

Beleggen jullie? En zo ja, hoe gaat het daarmee?

Reacties

 1. Dat ziet er goed uit van jullie.
  Bij ons zien we eigenlijk hetzelfde beeld, echter hebben wij nog maar zo'n €1100 belegd vermogen. Dus de resultaten zijn vele malen kleiner.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is een mooi rendement! Wij zijn nog niet gaan beleggen, we zijn nog met teveel andere zaken bezig. Ik hoop volgend jaar onze eerste stappen in het beleggen te kunnen zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van een kleine 400 EUR in de min sta ik nu weer ruim 600 EUR in de plus. Ik leg maandelijks in, heb ook in de piek van december / januari gekocht en op dat niveau zit het nog niet Maar dat is het voordeel van "Dollar Cost Averaging", op hoge koers koop je minder aandelen en op een lage koers automatisch meer, dat middelt zichzelf mooi uit...we zijn nu +/- 8 maanden serieus bezig en ik vind het leuk om te zien hoe de portefeuille groeit, qua dividend zit ik nog niet op jullie bedragen, in juni / juli komt er weer wat binnen geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij leggen ook elke maand in, maar vanaf nu dus tijdelijk even wat minder tot de buffer wat voller is. Daarna pakken we het tempo weer op.

   Verwijderen
 4. wij leggen maandelijks 100 euro in bij binck.. maar het stijgt nauwelijks in waarde.. (qua winst dan.. naast de maandelijkse 100 euro stijging) denk dat we nu 3 euro winst hebben ofzo :p bizar weinig maar ja

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen elk kwartaal een dividenduitkering van ongeveer 287 euro. Wij schommelen rond de 25.000 euro ingelegd kapitaal. Komende maand stort ik 500 bij om hopelijk boven de 25.000 te blijven. Een leuk bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit op bijna € 1.400 koerswinst in een periode van 10 maanden. Op een investering van gemiddeld € 22.000 is dat wel netjes, mede dankzij Shell. Gelukkig bouwt het jaarlijks te ontvangen dividend ook verder op, ben nu op een niveau van € 1.400 per jaar. Het eerste begin is er nu. Probeer elke maand toch een bedrag van rond de € 1.500 te investeren. Geldbuffer aanhouden doe ik wel maar geen grote bedragen, rendeert slecht op een spaarrekening, kan eventueel beter een deel van aandelen weer te verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.