Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn we nu waard? Een kwartaal stilstand

Ieder kwartaal maken we een overzicht van onze netto waarde. We kijken dan naar ons spaargeld, de beleggingen en de waarde van ons huis aan de ene kant en de hypotheek en eventuele andere schulden aan de andere kant. Op 31 maart hebben we ook weer de balans opgemaakt.

Eerst maar eens de harde cijfers:


Vergeleken met 31 december is onze netto waarde gestegen met €18.000. Dit is geheel toe te schrijven aan de stijging van de WOZ-waarde. Als we vergelijken met 1 januari is de netto waarde exact gelijk gebleven.
De buffer is geslonken door wat grote uitgaven, waarvan de grootste de zorgpremie van V was. We hebben best wel wat nieuw geld in de beleggingen gestopt, maar desondanks zijn onze beleggingen nu minder waard dan met de jaarwisseling. Dat verschil was eerst groter, maar op de laatste beursdag van het kwartaal herstelde de waarde wat.

De hypotheek is wel weer wat lager, ook al hebben we niet heel veel op afgelost.

En als laatste heb ik (M) een aantal verlofdagen gekocht, waardoor mijn inkomen dit eerste kwartaal lager was dan het had kunnen zijn. De waarde van mijn verlofdagen zie je echter nergens terug in dit overzicht.

Houden jullie je netto waarde bij?

Reacties

  1. sinds vorig jaar maar niet per kwartaal. misschien ook nog een optie idd. erg leuk om te zien hoe het stijgt ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. vanmiddag even bezig geweest in excel om het om te zetten naar kwartaal. was sowieso al een manier aan t zoeken om t nog vaker te kunnen zien en dit is een handige oplossing ervoor om ook door het jaar heen de groei te kunnen zien! erg leuk! bedankt voor de reminder en net t duwtje in de rug

      Verwijderen
  2. Ik kijk daar niet naar. Gelukkig is in jouw situatie verlof misschien wel meer waardevol dan geld toch? Uiteindelijk gaat het om vrijheid om keuzes te maken die je zelf wilt maken.
    Onze WOZ steeg 20.000 Euro, dus die heb ik sowieso in de pocket ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet het ongeveer, maar houd het niet bij. Ons vermogen zit voornamelijk in ons huis, een klein beetje crowdfunding en ons spaargeld. Dat rekensommetje is dan snel gemaakt. Wel mooi om jullie overzicht te zien! Wat een enorme groei hebben jullie al doorgemaakt in de afgelopen tijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij houden het sinds eind 2016 bij en zijn in die tijd van min 11 duizend naar + 12 duizend gegaan. Het is zo leuk om te zien stijgen. Helaas is het op de spaarrekening voor de buffer en de beleggingsrekening nog niet heel erg zichtbaar aangezien het vooral in aflossing van studieschuld en hypotheek gaat zitten.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....