Doorgaan naar hoofdcontent

En weer wordt er gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheek

Je leest in de kranten bijna niet anders, op de radio komt het regelmatig voorbij en maandag besteedde Radar er maandag ook al aandacht aan: De Aflossingsvrije hypotheek

Een monsterlijk product dat voor grote ellende gaat zorgen als de looptijd van de hypotheek afloopt. Ten minste, als je al die media mag geloven.

Zelf schreef ik een tijdje terug ook al over de aflossingsvrije hypotheek. Teneur van dat stuk was dat veel mensen geen actie ondernemen om te zorgen dat ze de aflossingsvrije hypotheek kunnen aflossen, hetzij tussentijds in stukjes, hetzij in één keer aan het einde van de looptijd. Zelfs als ze erop gewezen worden dat ze mogelijk een probleem hebben, nemen ze bijna geen actie.

Dat de media niet altijd helemaal precies weten waar ze het over hebben werd me duidelijk toen ik de uitzending van Radar terugkeek. Hier werd een stel opgevoerd dat eigenlijk een klassiek voorbeeld van een woekerpolis had en omdat die polis niet voldoende had opgebracht hielden ze een deel hypotheek over. Dat konden ze niet betalen en nu dreigt hun huis geveild te worden. Heel vervelend, maar niet echt het gevolg vsn een aflossingsvrije hypotheek. Als je een polis afsluit die uiteindelijk de totale waarde van de hypotheek zal opleveren en dat blijkt niet zo te zijn, is dat zuur, maar een ander geval dan bewust een aflossingsvrije hypotheek niet aflossen.

Wat is dan wel het gevaar van een aflopende aflossingsvrije hypotheek die je niet kunt aflossen? Vooral dat je mogelijk niet weer een even hoge hypotheek kunt afsluiten als dat je had. De leenregels zijn strenger geworden dan ze 30 jaar geleden waren, en de overwaarde, die er wel zit op de meeste huizen na 30 jaar, telt daar eigenlijk niet voor mee. Er wordt vooral naar je inkomen gekeken. En is dat inkomen intussen lager doordat je bijvoorbeeld met pensioen bent gegaan, dan zou het zo maar kunnen dat je niet in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Zeker omdat er dan ook geen hypotheekrenteaftrek meer geldt voor die nieuwe hypotheek en de maandlasten dus echt netto zijn.

Dan zit er weinig op dan je huis te verkopen en de overwaarde te verzilveren. Het wordt dan door de NHG wel makkelijker gemaakt om een nieuwe hypotheek te verkrijgen.

Nog wat meer duiding kun je hier vinden.

Zoals jullie wel weten zijn wij druk bezig met het aflossen van onze hypotheek, ook het aflossingsvrije gedeelte. Daardoor verwachten wij voor het eind van de looptijd (2035) dit deel al geheel is afgelost is, of dusdanig laag is dat het openstaande bedrag dan in 1x afgelost kan worden.

Hebben jullie een aflossingsvrije hypotheek en zijn jullie ermee bezig hoe je die afgelost krijgt?

Reacties

 1. Tja, voorlopig niet.
  Het aflossingsvrije deel is maar 25% van de hypotheek en mocht ik deze moeten verlengen zal (zelfs met 10% rente) de maandlast lager zijn dan een sociale huurwoning.
  Eerst gewoon lekker bijstorten in de spaarpolis dit geeft een veel hoger rendement.

  Of ik hem ooit ga aflossen zal liggen aan de rente die ik moet gaan betalen.
  Nu 1.5%, als ik aandelen van bv Shell koop heb ik al een dividend rendement van ca 5%.
  Kortom laat je niet gekmaken en denk na wat voordeliger is.

  Maar uiteindelijk heb je gelijk"geen" hypotheek is goedkoper dan een "lage" hypotheek.

  John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elk deel hypotheek dat niet gedekt wordt is per definitie een aflossingsvrije hypotheek. Een hypotheek met een beleggingsconstructie heeft altijd als risico dat het niet volledig het hypotheek bedrag gaat dekken. Daar moet je niet bij jaar 29 aan gaan denken bij een looptijd van 30 jaar, maar al in jaar 1 moet je dat in de gaten gaan houden. En dat is een eigen verantwoordelijkheid van de hypotheekgever. (En dat is dus NIET de bank, de bank is de hypotheeknemer)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook las ik deze week, dat het jammer is dat ouderen steenrijk zijn, maar niets met dat vermogen kunnen doen. Voor mij is dit zo raar. Moet je, wanneer je tachtig bent je huis opeten? Moet dat? Waarom dn?

  Korte termijn politiek vind ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijna 58 en sinds 7 jaar de aflossingsvrije hypotheek afgelost. Vreemde benaming, aflossingsvrij maar "eigen verantwoordelijk wanneer je aflost maar als het niet lukt geef niet de bank de schuld"-hypotheek is ook wel een lange benaming.
  Tussen mijn veertigste en vijftig veel vragen op het werk waarom wij gingen kamperen, geen nieuwe auto kochten, weinig uit eten gingen want....
  Maandelijks geven we nu ons zelf per maand 500 euro cadeau ipv woonlasten. Vorig jaar zonnepanelen van gekocht en mijn vrouw trakteert geregeld op een etentje. Halve dag minder gaan werken per week. Waar we het van doen vragen mijn collega's ��

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ik heb een aflossingsvrije hypotheek en vind het prima. De hypotheek is ongeveer nog 20% van de oorspronkelijke hypotheek. De rente is 2%. Daarnaast heb ik een soortgelijk bedrag belegd in leden certificaten van de bank waar de hypotheek ook loopt. Deze certificaten brengen jaarlijks tussen de 5 en 6.5% op. Prima zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar komt toch die looptijd van 30 jaar vandaan? Onze aflossingsvrije hypotheek blijft staan zo lang wij leven. Alleen onze bankspaarhypotheek kent een einddatum. De nieuwe rente periode kan ik nu weer voor 20 jaar vastzetten, met de huidige looptijd is dat langer dan 30 jaar. Dan nog is de aflossingsvrije hypotheek nog geen derde van de waarde van het huis. Aflossen doe ik nu niet meer, wij stoppen het in het onderhoud en van het gas af. Olga

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je je hypotheek hebt afgesloten voor 2001 geldt een maximale termijn van 30 jaar dat je deze aflossingsvrije hypotheek kunt aftrekken. Ook kan de bank na die 30 jaar van je vragen deze af te lossen. Het is dus zaak om goed na te kijken hoe het in jouw geval geregeld is.

   Verwijderen
 7. Onze aflossingsvrije hypotheek is nog 30 % van de woz waarde. Nog 13 jaar te gaan en dat gaat bij leven en welzijn van manlief en mij ook lukken om afgelost te krijgen. Inmiddels hebben wij 210.000 afgelost/gespaard in spaarhypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zo blij dat we een simpele begrijpbare annuitaire hypotheek hebben.. 1 deel, niets met rare delen enz :p heerlijk. hou van simpel en duidelijk..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben dol op onze aflossingsvrije hypotheek, zo simpel en duidelijk.
  En inderdaad we losten af wat we konden en verlaagden de maandlasten aanzienlijk.
  Nu we ongeveer 70 % afgelost hebben, hebben we een aflos stop ingezet omdat we sparen voor wat anders.
  Maar de aflossingsvrije hypotheek , t is zo duidelijk, alleen de naam, die had wat duidelijker gekund.
  Maar voor mensen die zelf aflos discipline hebben is t een simpele duidelijke hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…