Doorgaan naar hoofdcontent

Eerste extra aflossing van 2018

Het heeft even geduurd nadat de laatste aflossing van 2017 samen met de rest van de hypotheek werd afgeschreven voordat onze bank de hypotheekgegevens had bijgewerkt, maar gisteren was het dan eindelijk het geval. De eindafrekening van 2017 kan nu echt in de administratie worden verwerkt. Dat scheelt slechts enkele Euro's met wat ik eerder al over de hypotheek geschreven heb.

Ook stond vanaf gisteren in internetbankieren de mogelijkheid weer open om een extra aflossing te doen. Dat heb ik dan ook gelijk maar gedaan. Conform het plan voor dit jaar heb ik opdracht gegeven voor een extra aflossing van €300 op de annuïtaire hypotheek.

Deze aflossing zorgt voor een daling van de maandlasten met €1,48. Alle beetjes helpen zullen we maar zeggen.

Doen jullie deze maand nog extra aflossingen?

Reacties

 1. Goed bezig weer!
  Wij blijven onze maandelijkse €500 plus de bespaarde rente aflossen. Deze maand zal dat €526,43 zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker begin. Wij hebben ook onze eerste aflossing gedaan. Kiezen jullie altijd voor maandlastenverlaging?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorlopig nog wel. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik nog niet heb gevonden of ik via internetbankieren ook voor looptijdverkorting kan kiezen..

   Verwijderen
 3. Dit jaar gaan wij geen extra aflossing doen omdat we van plan zijn om te verhuizen en we een zo'n groot mogelijk eigen vermogen willen hebben zodat we alle bijkomende kosten en verbouwingen niet hoeven mee te nemen in de hypotheek. En dat voelt toch gek... Lijk wel last te hebben van ontwenningsverschijnselen: ik hoor echt iedereen over extra aflossen en twijfel of we toch niet een klein bedrag zullen gaan doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nee en ik denk heel dit jaar nog niet. eerst alle potjes en onderhoud aan t huis etc op orde krijgen daarna wel eens nadenken over extra aflossen (ik zie de noodzaak ook niet zo met een annuitaire hypotheek.. :p bij een aflossingsvrije zou t anders zijn) we zijn 62 als we nooit extra zouden aflossen, en de hypotheek is afgelost... prima te doen zou ik zeggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed begin van het nieuwe jaar! Wij moeten nu echt ons spaarsaldo opkrikken . Daarnaast heeft de schuld bij (schoon)ouders prioriteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier eergisteren 750 euro afgelost, vind het ook wel verslavend van 114500 naar 51750 ondertussen... vroeg me wel af of ik niet beter in kan leggen op de opbouwhypotheek.. gr. anne

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wachten even. Hebben in Dec. nog bijna 10.000 afgelost en leggen nu alle geld opzij voor een nieuwe keuken. Ook leuk om naar uit te kijken. Stiekem hoop ik toch ook dit jaar nog een bedragje af te lossen, omdat het idd verslavend werkt. Ach, er zijn ernstigere verslavingen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook hier begin januari 2018 weer een lekker bedragje afgelost :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb deze maand al een aflossing gedaan ,dus zal ik er deze maand geen meer doen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op 2 januari mijn extra aflossing voor 2018 gedaan. Mijn hypotheek verstrekker doet niet aan looptijd verkorting, maar de looptijd wordt natuurlijk vanzelf korter. �� maandelijks bedrag is nu 213€ lager dan in 2013. Ik spaar het verschil om weer af telossen in 2019. Nog 24K te gaan.... Gr. Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 11. This blog is awesome and very informative keep Sharing this type of blog.

  หนังสยองขวัญ

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geen extra aflossing deze maand. Volgende maand krijgen we spouwmuur- en vloerisolatie. Ons geld gaat dus letterlijk de muren in ;)

  Hiermee verwachten we wel onze maandlasten flink te verlagen. Meest gunstige scenario zou zo'n €40,- per maand zijn. De helft vind ik overigens ook acceptabel. Toch weer een stapje dichter bij Drenthenieren.

  Groeten Henk

  p.s.
  benieuwd naar jullie nieuwe site

  BeantwoordenVerwijderen
 13. I really likes your blog! You have shared the whole concept really well and very beautifully soulful read!
  Thanks for sharing
  หนังดราม่า

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom.

Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden.
Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen. 
Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000Hypotheekrente: 2%Looptijd 30 jaarDe basis
We beginnen met deze gegevens in te vullen.

Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit komt verderop van nog van pas.
Vervolg…