Doorgaan naar hoofdcontent

Financiën in 2018 (3): Sparen


December is traditioneel gezien de laatste maand van het jaar. Voor ons is dat een tijd om de financiën samen weer eens extra goed door te nemen en ook vooruit te kijken naar het volgende jaar. Dat doornemen komt aan het eind van de maand als alle rekeningen weer zijn betaald, maar dat vooruitkijken kan nu al.

Volgend jaar gaat voor ons behoorlijk wat (financiële) veranderingen met zich mee brengen, de belangrijkste is natuurlijk de komst van onze nieuwe spruit. Die verwachten we in april.

Op financieel gebied zal dat ook het één en ander betekenen. Maar dat is niet het enige dat er volgend jaar voor ons gaat veranderen. In een aantal blogs zal ik proberen alle veranderingen voor volgend jaar op een rijtje te zetten. Dat is vooral voor onszelf, maar jullie mogen natuurlijk gewoon meelezen..

In deze serie verscheen eerder:
Vandaag het laatste deel van de serie: Sparen.

In de vorige delen van deze serie hebben we al beschreven dat we verwachten dat onze inkomsten, zeker in de eerste helft van het jaar wat lager zullen uitvallen en dat de uitgaven wat hoger zullen zijn. In de tweede helft van het jaar verwachten we dat die uitgaven wat dalen.

Per saldo verwachten we iets minder dan nu over te houden per maand in de eerte helft van het jaar en dat het in de tweede helft van het jaar zal het ongeveer hetzelfde zijn als dit jaar.

Wat verstaan wij dan onder sparen? Eigenlijk alles wat we doen voor het be4reiken van (meer) financiële vrijheid. Daar valt natuurlijk het sparen zelf onder, maar ook het beleggen in aandelen, ETF's en beleggingsfondsen. Daarnaast laten we het extra aflossen op de hypotheek hier ook onder vallen en het sparen voor dochterlief (en in de toekomst de nieuwe spruit). 

Sparen: Naast het vergroten van onze buffer (uiteindelijk willen we naar half jaar netto inkomen toe), sparen we ook apart voor het vervangen van onze auto. Voor de rest gaan we stoppen met aparte potjes voor verschillende zaken. Op het moment dat we willen sparen voor een echt grote uitgave (>€5.000) zullen we wel een apart potje gaan aanleggen. Bij voorkeur willen we dan niet onze beleggingen aanspreken ook al is dat altijd een optie natuurlijk. Daarbij denk ik dan bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, een caravan of bijvoorbeeld een verhuizing. Geen van die zaken staan, voor zover we dat nu inschatten, niet in de komende twee jaar op de rol. We willen zo'n €500 per maand sparen echt sparen.

Beleggen: We blijven doorgaan met beleggen. Dit doen we om vermogen op te bouwen dat ons van inkomen kan voorzien, het zogenaamde passieve inkomen. Zoals Mr. Money Mustache altijd zegt: laat je geld voor je werken. Afhankelijk van hoeveel we precies gaan overhouden willen we €300-€400 per maand gaan beleggen. Daarnaast zullen we de inkomsten uit onze beleggingen herbeleggen. Dat is op dit moment zo'n €400 op jaarbasis.

Extra aflossen: We blijven extra aflossen volgend jaar. Wel gaan we het ietsjes rustiger aan doen dan het afgelopen jaar. Waar we in 2017 in "normale maanden" 500 tot 600 euro per maand en in bijzondere maanden hogere bedragen aflosten gaan we in 2018 beginnen met €300 per maand extra aflossen op de annuïteitenhypotheek. De annuïteitenhypotheek heeft de hoogste rente en leidt daarom dus tot de grootste besparing in de maandlasten. Ook omdat de aflossing per maand daardoor ook steeds wat minder wordt. Wat we in de maanden met extra inkomsten gaan doen hebben we nog niet besloten en ook hoe we het tweede deel van het jaar het gaan doen weten we nog niet. Onze extra aflossingen tot nu toe kun je hier bekijken.

Crowdfunding:
We hebben al een tijdje een proef lopen via een buitenlands crowdfundingplatform. Daar hebben we nu 50 euro geïnvesteerd in 5 projecten. Begin volgend jaar zal ik eens wat over de ervaringen tot nu toe schrijven. We hebben geen ambities om hier structureel mee aan de slag te gaan in 2018.

Overig: Als laatste kan M vakantiedagen bijkopen. Daar is hij in 2017 mee begonnen. In 2018 gaat hij daarmee door. Afhankelijk van hoe de financiën precies gaan uitvallen zal hij meer of minder dagen bijkopen.

In het begin van het jaar zal ik de doelen bekend maken die we bij de bovenstaande categoriën willen bereiken...

Hebben jullie al een inzicht in het financiële plaatje voor volgend jaar?

Reacties

  1. Ja het financiële plaatje hebben we al voor ogen, nu alleen hopen dat we wat minder onverwachte tegen slagen krijgen aanstaande jaar ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie cijfers. Bijna 1200 per maand over volgens jouw planning!

    Wij zijn ook aan het plannen, maar wel wat andere cijfers ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Your blog was absolutely fantastic!
    Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
    Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
    หนังตลก

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....