Doorgaan naar hoofdcontent

We stellen de zonnepanelen nog maar even uit

We hebben er nog niet (veel) over geschreven, maar ergens tussen alle plannen hadden we ook nog het idee om zonnepanelen te laten installeren op ons dak. Ons dak ligt namelijk ideaal, pal op het zuiden, zonder grote bomen voor de deur of andere schaduwmakers. We hadden echter nog niet voldoende geld gespaard/gereserveerd om ze aan te schaffen, dus de zonnepanelen liggen nog niet op ons dak.
Naar aanleiding van het regeerakkoord is de twijfel bij ons echter toegeslagen of we dit nog wel willen doen, in ieder geval in dit huis. De salderingsregeling gaat namelijk op de schop vanaf 2020. Dat is drie jaar eerder dan dat minister Kamp afgelopen zomer nog aangaf. En het is ons nog niet duidelijk wat voor regeling er voor terugkomt en hoe die financieel uitpakt.

Terugverdientijd
De terugverdientijd van zonnepanelen was zo'n 8 jaar. Dus als je dit jaar nog zonnepanelen zou laten plaatsen, dan zou je die eind 2025 terugverdiend hebben aan lagere energielasten. Op het moment dat dan in 2023 de salderingsregeling zou komen te vervallen heb je al een groot deel van je investering terugverdiend (driekwart ongeveer). Dat laatste beetje zou dan misschien wat langer duren bij een wat minder gunstige regeling, maar uiteindelijk zou je financieel gezien een behoorlijk deel van de levensduur van de installatie geld besparen.
Nu de salderingsregeling al in 2020 wordt gestopt, zou je bij het dit jaar plaatsen, nog maar een kwart van de investering hebben terugverdiend. Driekwart zou je dan nog moeten terugverdienen met een andere (minder gunstige) regeling. Dat geeft veel onzekerheid over de terugverdientijd.

Nog een keer verhuizen?
Toen we dit huis kochten hebben we bewust gekozen om het huis te kopen op alleen het inkomen van M, ook omdat we ook nog een appartement met onderwaarde hadden op dat moment. Die dubbele hypotheek ging net aan. We hebben toen ook gezegd dat dit niet ons "eindhuis" zou zijn, maar een tussenstap. De wens om nog wat ruimer/groener te wonen is er nog, weliswaar wat minder sterk dan toen we het huis kochten, maar hij is er nog wel.
En als we nog een keer gaan verhuizen, dan zal dat vermoedelijk geen tien jaar meer gaan duren. Dit meegenomen maakt het nog onzekerder of we een investering in zonnepanelen kunnen terugverdienen.
Overigens zijn de prijzen in onze regio op dit moment zo hoog dat we, ondanks onze overwaarde, nu niet zo maar het huis dat aan onze wensen voldoet kunnen kopen.

Beter de hypotheek mee aflossen?
Al deze, vooral financiële, overwegingen meegenomen zitten we nu op het spoor dat we het geld dat we aan zonnepanelen kwijt zouden zijn beter in de buffer kunnen laten zitten en/of gebruiken voor de versnelde aflossing voor het huis. Dat betaalt zich sowieso uit ook als we gaan verhuizen.

Nieuwe regeling toch gunstiger?
Na het schrijven van deze blog kwam ik nog dit artikel tegen. Hierin staat geschreven dat men verwacht dat de nieuwe opzet, met een terugleversubsidie op de lange termijn gunstiger uitpakt dan de salderingsregeling. Ik ben daar toch wat sceptischer over. Een terugleversubsidie kan ieder jaar, door ieder kabinet worden aangepast. En ik vrees dat dat niet zo snel naar boven zal zijn.

Nabrander
Het installeren van zonnepanelen op je huis hoeft natuurlijk niet alleen een financiële afweging te zijn. Er zit zeker ook een stuk duurzaamheid aan. Dat heb ik in deze afweging niet meegenomen.

Reacties

 1. Zonnepanelen is bij ons een eindeloos puntje van discussie thuis. Manlief is helemaal voor. Inderdaad ook een dak op het zuiden juiste hoek ed. Maar doordat wij een laag verbruik hebben is het voor ons niet rendabel,( vind ik) ik zie meer in aflossen van de hypotheek aangezien dit meer bespaard. Zeker op langer termijn. Ik verwacht namelijk dat ze zonnepanelen ook als melkkoe gaan gebruiken in de toekomst. Wat ook steeds interessanter word omdat meer en meer huishoudens de keuze maken om ze te laten installeren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lage verbruik wordt in de toekomst mogelijk wel anders, als je van het gas afgaat en elektrisch gaat rijden. Aflossen hypotheek is nuttig maar het rendement op zonnepanelen is op dit moment hoger, of je moet wel een hele hoge hypotheekrente hebben.

   Verwijderen
 2. Voor mij telt duurzaam ook mee. Gas wordt sneller duurder, als je geen zonnepanelen wilt is een zonneboiler voor warm water misschien een optie. Voor het douchen en voor de cv. Zelfs op een koude en zonnige winterdag levert de zonnecollector warm water.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben sinds 4 jaar zonnepanelen en over een half jaar hebben we die al terugverdiend. Dat komt door de BTW teruggave en omdat man ze zelf heeft geïnstalleerd. Ik vind die terugverdientijd altijd een beetje grappig, want dat zeggen mensen alleen over zonnepanelen! Een auto verdient zich niet terug, die kost alleen maar geld, behalve dan dat hij je van a naar b brengt...maar daar twijfelen mensen minder over dan over zonnepanelen, terwijl die je wat opleveren! Wij betalen niets aan energie, krijgen €80 per jaar terug. Bovendien kun je ze ook gewoon meenemen als je gaat verhuizen, dat maakt het soms ook makkelijk. Natuurlijk kan de regeling anders worden, maar ja, de andere energieprijzen stijgen ook. Het lijkt wel of het alleen interessant is als we er iets aan kunnen verdienen, of als de overheid voor ons zorgt. Maar als je het andersom bekijkt, dan gaat het niet om het verdienen, maar om wat je geeft, om duurzaamheid bijvoorbeeld en om minder uitputting van andere energiebronnen e.d. Sorry, een beetje pittige reactie, maar ik wilde ook even de andere kant laten zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het helemaal geen pittige reactie hoor :). Je hebt zeker een punt over hoe veel mensen naar auto's kijken.
   Ik kijk daar persoonlijk wel naar. Niet zozeer naar terugverdientijd maar wel naar totale kosten over een bepaalde periode.

   Verwijderen
 5. Ik ben zelf heel erg voor zonnepanelen, heb ze zelf alleen niet vanwege de hoge eenmalige aanschawaarde.

  Het lijkt mij dat het vervroegen van de aanpassing niet perse negatief hoeft te zijn. Des te meer omdat de komende jaren ook veel andere factoren een rol gaan spelen. Zoals goedkopere aanschaf en onderhoud, belastingverschillen en deelnetwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft niet negatiever uit te pakken, maar kan wel. En een subsidie naar beneden draaien is eenvoudiger dan de salderingsregeling aanpassen.
   In onderstaande column staat een voorbeeld rondom de verlaging inkomstenbelasting die op korte termijn ons geld oplevert, maar op lange termijn geld gaat kosten. Dat kan met de overgang van de salderingsregeling ook zo maar gebeuren..

   https://www.telegraaf.nl/nieuws/770294/lastenverlichting-zal-toch-geen-sigaar-uit-eigen-doos-zijn

   Verwijderen
 6. Herkenbaar. Bij ons ook een reden om het niet te doen: de onzekere terugverdientijd.

  Bovendien kunnen wij maar 6 panelen plaatsen vanwege een dakkapel, en dat is (net) niet voldoende voor ons eigen gebruik. Laat staan voor een overschot wat je gunstig kunt verkopen aan de energieleverancier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij wonen zelf in een appartement, dus kunnen deze beslissing niet zelf nemen. Als ik in een huis zou wonen zou ik alleen vanwege het duurzaamheidsaspect al graag voor zonnepanelen kiezen, mits dat te betalen is natuurlijk. Ons appartementencomplex is 3 jaar terug compleet gerenoveerd. Ik vind het jammer dat de VVE toen niet besloten heeft zonnepanelen op het dak te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk ook even naar de verhoging van de energiebelasting, die zou de terugverdientijd wel eens significant kunnen verkorten.

  Ons dak is ook geschikt voor zonnepanelen maar wij verwachten met een jaar of 3/4 ook te willen verhuizen en we hebben nog een mogelijkheid om er een verdieping op te (laten) bouwen dus voorlopig ook maar even niets doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. verhoging zit volgens mij vooral aan de gaskant van de rekening, elektriciteit wordt juist wat goedkoper...

   Verwijderen
  2. Aha, dat maakt het juist minder aantrekkelijk ;-) Hoewel een warmtepomp met PV-panelen...

   Volgende huis dan maar.. ;-)

   Verwijderen
 9. Bij onze nieuwe woning werden 14 zonnepanelen meegeleverd. Het was niet mogelijk om hier niet voor te kiezen. Doordat het een verplichting was heeft het ons eigenlijk niets gekost. De installatie had echter een prijs van €4800. Hiervan konden we ongeveer €700 terug vragen van de belastingdienst. Inclusief gas hebben wij nu een energierekening van ongeveer €30 per maand. Voor mij is het een investering die iedereen zou moeten doen. De totale kosten á €4000 netto vallen reuze mee en is de terugverdientijd ongeveer 5 jaar.

  Meteen aanschaffen die handel dus :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Feit is dat je blijkbaar tegenwoordig nergens meer op kunt rekenen. Het ene moment wordt gezegd dat een regeling tot 2023 geldt en opeens draaien ze het terug. Uitspraken zijn dus absoluut niet betrouwbaar, dat blijkt maar weer.

  Hoe dan ook: wij zijn blij met onze zonnepanelen. En ik verwacht als de salderingsregeling wegvalt, dat er dan wel bedrijven komen die een oplossing bedenken, zoals de Tesla powerpack.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Die salderingsregeling zou ook helemaal niet moeten uitmaken, zolang je je eigen stroom gebruikt zit je prima. Hebben 12 panelen "gekregen" doen we het huis kochten, nu gebruiken we even veel als we opwekken. Kortom ongeveer 0 op de rekening. Ideaal

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het grootste nadeel van zonnepanelen het feit dat het je mooie dak zo lelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier hebben wij gelukkig geen last van door het platte dak. Niemand die ze ziet.

   Verwijderen
  2. Of iets lelijk is, is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Als ik binnen zit te genieten van de geleverde stroom, dan zie ik ze toch niet.

   Maar er zijn ook wel mooie ontwikkelingen, met egaal zwarte panelen of panelen als dakpan. Mij maakt het niet veel uit, 57 panelen op het dak, 16.000kWh opbrengst per jaar.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…