Doorgaan naar hoofdcontent

Verborgen armoede bij ons in de straat

Toen ik gisteren (M) uit werk kwam stonden er twee containers aan het begin van de straat. Ook waren er diverse mannen bezig met de huisraad van één woning daarin aan het zetten. Ik dacht heel naïef dat er een grote klus gedaan zou worden en dat alles tijdelijk opgeslagen moest worden.

Niets bleek minder waar. Volgens V was eerder de politie erbij geweest en was de deurwaarder naar binnen gegaan. Geen idee of de bewoners ook echt thuis waren.

Nu kennen wij bij lange na niet alle mensen in de straat en deze mensen ook niet maar we hadden niet het idee dat we in een arme straat wonen. Ook niet in een rijke trouwens.
Maar blijkbaar kun je van buiten niet alle leed zien en gaat er achter de gordijnen soms toch nog een heleboel ellende schuil.

Ik kan daar soms toch wel een beetje triest van worden. Daarom kijk ik dit soort programma's ook eigenlijk nooit.

Hebben jullie wel eens zoiets meegemaakt?

Reacties

 1. Ik zie op mijn werk regelmatig loonbeslagen langskomen bij mensen van wie je het totaal niet zou verwachten. Mensen die op het oog verstandig en welvarend lijken kunnen vaak diep in de schulden zitten. Laatst nog stond een collega in de kantine vol trots over zijn nieuwe auto te vertellen, terwijl ik weet dat die persoon een flinke betalingsachterstand heeft. Mensen nemen vaak toch verkeerde financiële beslissingen. Dan nog een beetje pech erbij en voor je het weet kan de deurwaarder voor de deur staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het aantal miljonairs is daarentegen ook weer fors gestegen. Ik heb het gevoel dat we steeds meer naar een Amerikaanse samenleving toegaan, met extreem armen en extreem rijken. De middenklasse wordt zowel in Nederland als in Amerika steeds minder welvarend en zal grotendeels verdwijnen in de toekomst door de voortschrijdende automatisering.

   Verwijderen
 2. Gelukkig heb ik het nog nooit van dichtbij zien gebeuren. Echter ben ik het met BescheidenBeurs eens dat je van een afstandje niet kan bepalen hoe iemand er financieel voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. je kijkt erop niet erin, zei mijn oma altijd en dat klopt precies.
  Wel heel erg triest als je zoiets ziet gebeuren

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, dat lijkt me inderdaad wel een triest beeld....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nooit meegemaakt, echter op een of andere manier blijven die TV programma's wel trekken. Misschien is dit soort vermaak toch spannend om te zien (en bij jezelf te denken dat je het zelf beter doet)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet meegemaakt. Maar als je bij dubbeltje op zn kant kijkt komt het regelmatig voor dat een van de twee volwassenen financieel adviseur oid is. Blijft me wel verbazen. En inderdaad ik denk dat je het bij het merendeel van de mensen niet kunt zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Erg triest inderdaad.
  Ik snap trouwens niet helemaal waarom je een link zou delen van iets waarvan je zelf zegt nooit naar te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is altijd erg schrijnend als dit soort dingen gebeuren. Maar als het in je eigen straat gebeurd... dan komt het erg dichtbij.

  In mijn directe omgeving heb ik er gelukkig nog nooit mee te maken gehad. Al weet ik wel dat we het vroeger als kind echt niet breed hebben gehad maar, uit huiszetting is bij ons nooit gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom.

Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden.
Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen. 
Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000Hypotheekrente: 2%Looptijd 30 jaarDe basis
We beginnen met deze gegevens in te vullen.

Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit komt verderop van nog van pas.
Vervolg…