Doorgaan naar hoofdcontent

Tienduizenden vergeten hun pensioen

Vanmorgen op weg naar kantoor was het al een item op de radio: Vele tienduizenden pensioengerechtigden vergeten (een deel van) hun pensioen aan te vragen. Volgens het artikel op de website van de Telegraaf gaat het bij de drie grootste pensioenfondsen al om 100.000 mensenen bedragen van enige honderden miljoenen..

Volgens het artikel worden de meeste rechthebbenden snel gevonden, maar is er ook een groot deel dat nooit achterhaald wordt. Nu is dat voor de mensen die het betreft vervelend, maar ook een beetje eigen schuld, omdat ze zelf hun pensioenuitkering niet aanvragen. Ik ben echter ook benieuwd wat dit betekent voor de dekkingsgraad.
Van iemand die niet achterhaald kan worden, weet je niet of die nog leeft of niet. Blijven deze verplichtingen dan "eeuwig" meetellen voor de dekkingsgraad? En zorgt dit er dan voor dat de dekkingsgraad lager wordt uitgerekend dan dat hij werkelijk zou zijn als deze verplichtingen worden afgeschreven?
Vragen waar in ieder geval op de radio en in het artikel van de Telegraaf geen antwoord op werd gegeven...

Reacties

 1. heb ergens wel een klein pensioen opgebouwd, maar zou t niet eens missen als ik t niet aanvraag. 140 euro per jaar oid ;) werk nu als zzper, bouw geen pensioen op. wel lossen we ons huis af en sparen we zelf voor vanalles en nog wat. hopelijk is dat genoeg. manlief bouwt wel pensioen op (maar eerlijk is eerlijk je weet nooit wat de toekomst brengt voor je relatie)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij zo'n klein bedrag wordt het afgekocht. Was bij mij ook bij 1 fonds. Ze maken een schatting van je levensverwachting , bij mij iets van 15 à 20 jaar en dat bedrag krijg je ineens uitgekeerd. Alleen jammer dat dan de fiscus meteen z'n hand staat op te houden tegen een hoger tarief dan het "bejaarden tarief". Leontine

   Verwijderen
  2. ben pas 33, dus duurt nog wel 34 jaar ;) zien we dan wel of t nog bestaat uberhaupt of verdampt is ;) vertrouw niet zo op pensioenen

   Verwijderen
  3. @Dertiger: wacht niet met je pensioenopbouw, als ZZP-er sta je er echt helemaal zelf voor; de tijd vliegt voorbij en je loopt veel opbouw mis.

   Verwijderen
  4. ik ga van mn schamele inkomen niets betalen aan een pensioenfonds waarvan ik niet weet wat ik ervan terugzie over 34 jaar.. ? sorry maar ik vertrouw dat voor geen cent.. ik ga daar never vrijwillig geld in steken... wat we wel doen ? zelf sparen en ons huis aflossen zodat we dan minder vaste lasten hebben.. en anders maar leven van een simpele aow, het is niet anders (als dat dan nog bestaat) maar echt no way dat ik nu mn geld waar ik hard voor werk (en weinig mee verdien) in een pensioenfonds ga stoppen wat ik gewoon 0,0 vertrouw. spaar liever zelf

   Verwijderen
  5. je kunt trouwens prima zelfstandig pensioen opbouwen als ZZP-er. Hoeft geen fonds aan te pas te komen..

   Verwijderen
  6. precies.. sparen en huis aflossen..

   Verwijderen
  7. andere opties dan pensioenfonds, sparen en huisaflossen ken ik niet, ja pensioensparen maar volgens een online vragenlijst van de ing heb ik geen jaarruimte.. geen idee hoe ze dat berekenen

   Verwijderen
 2. Eigenlijk begrijp ik het niet zo goed. Toen ik 65 werd ben ik actief benaderd door de fondsen waar ik pensioen had opgebouwd. En als deelnemers verhuisd zouden zijn zonder dat door te geven dan zou ik denken dat pensioenfondsen toch wel via het BSnummer of de belastingdienst de verblijfplaats moeten kunnen achterhalen. Maar mss ivm privacy niet? Verder zou het natuurlijk kunnen dat mensen niet reageren op een oproep om de pensioenuitkering aan te vragen maar dan zou ik toch denken dat de aanspraken na verloop van tijd vervallen. Leontine


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen idee of ze dat mogen. Verder las ik ook dat het veelal ging om mensen die geëmigreerd zijn.

   Verwijderen
 3. "Het gaat vaak om mensen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en vervolgens naar het buitenland zijn vertrokken". Dus de gemeentelijke administratie gaat niet helpen, en in sommige andere landen is die niet zo goed ingericht.
  Ik zou dit een "erfenis" noemen van gastarbeiders, waar we eigenlijk heel blij mee mogen zijn! Ik weet neit hoe lang de pensioenfondsen een bedrag vasthouden voor mensen (ik denk lang, totdat ze zeker zijn overleden oid). En ik gun het de mensen die het zouden moeten krijgen, zeker. Voor hen zou het best wel eens een aanzienlijke verbetering van hun leven kunnen veroorzaken.
  Maar tja, ze vinden...

  Wel een voorbeeld van vele kleintjes die een hele grote maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een perfect schoolvoorbeeld welke aantoont dat er hele groepen mensen hun persoonlijke financiën niet op orde hebben. Of inderdaad overleden zijn, dan kan je er weinig meer aan doen uiteraard :)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…