Doorgaan naar hoofdcontent

Miljoenennota: We gaan er allemaal op vooruit, maar de hoogste inkomens het meest

Het mag geen verrassing zijn dat gisteren de Miljoenennota uitgelekt is en diverse media al over de inhoud ervan berichtten. Dat is in de afgelopen jaren een al bijna even grote traditie geworden als Prinsjesdag zelf.
Waar veel media dan als eerste over berichten zijn de "koopkrachtplaatjes:". Het AD plaatste dit artikel waarin verschillende percentages genoemd werden. Die percentages staan hieronder genoemd:

  • Inkomen < €35.350 : 0,6%
  • Inkomen €35.350 - €70.700 : 0,6%
  • Inkomen €70.700 - €101.000 : 0,8%
  • Inkomen > €101.000 : 1,1%
Dit gaat overigens over bruto inkomen. Iedereen gaat er dus op vooruit. Maar zowel procentueel als absoluut gaan de hoogste inkomens (boven 2x modaal) er het meest op vooruit. Als ik naar de samenstelling van het demissionaire kabinet kijk zie ik hier een sterke hand van de VVD in en eigenlijk helemaal geen invloed van de PvdA. Of zou dit al de invloed van de onderhandelende partijen voor het nieuwe kabinet zijn?

Maar wat leveren deze percentages nou eigenlijk op aan keiharde euro's in de portemonnee? Ik zal dat sommetje proberen te maken. Ik ga er daarbij voor het gemak even van uit dat je van een bruto inkomen onder de €70.700 er netto 60% van over houdt en van alle inkomens daarboven 50%.  Zo werkt ons belastingstelsel natuurlijk niet helemaal, maar dat maakt een inschatting wat eenvoudiger.



De inkomensstijging van de groep met de laagste inkomens is maximaal 10 euro per maand, terwijl de hoogste inkomens minimaal 4,5x zoveel per maand over houden. Dat is best een behoorlijk verschil. En ik snap ook best dat hogere inkomens meer er op voouit gaan in absolute zin, maar dat het ook in percentage bijna 2x zo hoog is vind ik persoonlijk wat onnodig.

Als deze percentages uiteindelijk in 2018 uiteindelijk echt gerealiseerd worden, dan wordt het in de belastingaangifte mogelijk (nog) interessant(er) om te schuiven met de inkomens zodat één van de partners een inkomen van boven de €70.700 krijgt op papier. Voor zover je daar nog niet sowieso aanzit natuurlijk..

Een gemiddelde koopkrachtstijging van 0,6% ten opzichten van een economische groei van 4% vind ik overigens nog wel wat mager...

Wat vinden jullie van de uitgelekte cijfers van de miljoenennota?

Reacties

  1. Ik begrijp deze keuzes niet zo goed. 10 euro per maand kan voor gezinnen met een laag inkomen een heel verschil maken. 50 euro per maand is voor de topinkomens een nog duurdere fles wijn met maand.....

    (Hoewel er natuurlijk ook heel wat mensen met lage inkomens zijn die van dat tientje gewoon een extra pakje sigaretten kopen. Dan ben je met die wijn beter af.....)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het voelt idd wat mager en ik snap niet helemaal waarom de hoge inkomens er zoveel meer op vooruit moeten gaan (ook al vallen wij zelf in die categorie).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad raar dat de "rijken" meer krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je moet een beetje voorzichtig zijn met dit soort berekeningen. In verband met inkomensafhankelijke heffingskortingen is de belastingdruk bij de hogere inkomens veel hoger dan de 50% en bij lage inkomens veel lager dan 40%.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zal best, maar 52% belasting over inkomen blijft 52% toch? Wel is de marginale belastingdruk hoger als je meer gaat verdienen dan voorheen omdat andere zaken dan afgebouwd worden.
      Zo is de marginale belastingdruk het hoogst bij een inkomen tussen 20 en 30 k als ik het goed onthouden heb.. Toeslagen nemen dan heel snel af..

      Verwijderen
    2. dat klopt niet helemaal, de arbeidskorting is bij hogere inkomens 0 en bij lagere inkomens tot EUR 3200,-. De belastingdruk van hogere inkomens is tot wel 56%.

      De hoogste inkomens betalen in Nederland absoluut en procentueel het meeste belasting.

      http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70991ned&D1=4&D2=10-15&D3=0,111-114&D4=l&HDR=G3,T,G2&STB=G1&VW=T

      Nog een reden om zo snel mogelijk minder te gaan werken....

      Verwijderen
  5. Zolang ik als 'arme' er op voorruit ga vind ik alles best. Als het maar niet minder wordt.
    Dat de meer verdienende er qua koopkracht er meer op vooruit gaan daar heb ik geen moeite mee.
    Alles heeft zijn voor en nadelen.
    Vooruitgang, ook al is deze maar heel klein, stemt mij enorm gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Stel ik behoor bij de eerste groep en krijg een koopkracht stijging van € 10,00 per maand , maar de zorgverzekering gaat met € 20,00 p.m. omhoog, betekent dat ik geen koopkrachtstijging maar een koopkracht daling van € 10,00 per maand heb. Dit is dan weer gelijk aan de leugen van Rutte indertijd: iedereen gaat er € 1000,- op vooruit, wat bij mij resulteerde in een daling van € 1000,--. Lang leve de VVD!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wie niet werkt zal niet eten. Gepensioneerden krijgen nu 0,6% er bij. De zorgkosten gaan meer dan een tientje per maand omhoog. Onder de streep blijft niets over.

    Bar en boos.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik sluit me bij Kees aan. Ik lees graag je blog maar dit artikel raakt kant noch wal.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. De berekening is inderdaad wat te kort door de bocht, maar ik snap je punt. De marginale belastingdruk ligt voor een groot deel van de hogere inkomens op 56% door de afbouw van de heffingskorting.

    Ik weet ook niet wie er bij de inleverenjaren procentueel het meest ingeleverd hebben. Maar gezien de hand van de VVD zal dat voor de hogere inkomens wel meevallen.

    Ik deel wel je zorg dat de economische groei minder en minder terechtkomt bij de mensen die arbeid leveren en meer bij mensen die kapitaal leveren. Voor FO niet heel erg maar voor de economie op termijn dodelijk. Tijd voor belastinghervorming, beter voor economie en milieu.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. -Lieve mensen, in de koopkrachtberekening is al een stijging van de zorgpremie meegenomen...

    -En dat de grootverdieners er mee op vooruit gaan is toch niet zo erg? Met een inkomen van 100k betaal je ruim 40k aan belasting. Met een inkomen van 25k betaal je netto geen belasting. Zonder die grootverdieners zijn er niet eens toeslagen en uitkeringen mogelijk...

    In Nederland heb je het als minima erg goed in vergelijking met andere landen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....