Doorgaan naar hoofdcontent

Het pad naar HOT (of FO): linksom of rechtsom? (1)

Een aantal dagen terug werd ik bij een discussie tussen nieuwbakken blogger Chris en Geldnerd zelf op het blog van Geldnerd getriggerd.

Toen wij begonnen met bloggen las ik op diverse Nederlandse blogs vooral over het aflossen van schulden als het pad naar meer financiële vrijheid. Of dit nu persoonlijke leningen waren of hypotheken: aflossen was het devies.

Met die focus zijn wij eind 2015 ook begonnen met onze financiële bewustwording. "Schulden zijn slecht en dienen afgelost te worden". Vandaar de naam "hypotheekweg" voor onze blog.
Hoe meer we ons echter verdiepten in financiële onafhankelijkheid, of sinds de bloggers-meeting in Utrecht (HOT), hoe meer we, vooral ik (M), aangetrokken werden door de mogelijkheid van het creëren van een passief inkomen door te investeren. Sinds halverwege 2016 hebben we dan ook voorzichtig de eerste stapjes gezet op het gebied van beleggen. Intussen hebben we zo al een aardig bedragje belegd.

Maar ik dwaal af. Waar ik het over wilde hebben is dat er een soort van twee kampen lijken te bestaan in de FO-wereld. We hebben de fanatieke aflossers aan de ene kant en andere andere kant de fanatieke investeerders. Maar waarom zou je op één paard wedden? Waarom niet van beide een beetje? Bij beleggen wordt altijd gezegd dat je je beleggingen moet spreiden, maar dat is in dit geval wel spreiden binnen één pad naar financiële vrijheid. Dus waarom zou je niet +

Ik voel voor beide wel wat en zal proberen de argumenten voor en tegen puntsgewijs op te schrijven.

Hypotheek aflossen:

Voordelen:
 • Lagere schuld
 • Minder afhankelijk van de geldverstrekker
 • Gegarandeerd rendement
 • Meer vrijheid in huisvesting
 • Overwaarde wordt niet belast
 • Steeds lagere vaste lasten
Nadelen:
 • Rendement mogelijk lager dan met beleggen
 • Minder hypotheekrenteaftrek
 • Geld alleen beschikbaar na verkoop huis
Investeren:

Voordelen:
 • Gemiddeld hoger rendement dan de hypotheekrente
 • Geld (deels) beschikbaar voor noodgevallen
Nadelen:
 • Rendement niet zeker
 • Vermogen wordt belast
 • Vaste lasten veranderen niet

Volgens mij is dan de belangrijkste vraag of je liever kiest voor een zeker, maar meestal wat lager rendement door af te lossen of een onzekerder, maar waarschijnlijk hoger rendement. 

In een volgend blog zal ik hieraan eens proberen te rekenen. Ik hoop dat blog maandag te kunnen publiceren.

Op welke route zitten jullie? Beleggen of aflossen?


Reacties

 1. Ik zit inderdaad op een route die beide strategieën combineert: 1/3e van mijn extra geld gaat naar extra aflossen, 2/3e van mijn extra geld gaat naar beleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik los nu niet meer af ondanks dat ik dat zo zou kunnen doen. Doordat we het grootste deel afgelost hebben en de rest zouden kunnen aflossen voelt het niet meer als een last. Ik beleg alles en haal daarmee veel meer rendement dan ik aan hypotheek kwijt ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik doe beiden. Investeren sinds 2001, en dat blijft groeien omdat de dividens automatisch herinvested zijn. En de hypotheek los ik versneld af. Zodra die afgelost is ga ik aan cash opbouw werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eigenlijk ben ik wel heel nieuwsgierig waar je op gaat uitkomen met je berekening. Hoeveel jaar het verschil in HOT datum wordt. Het zal nogal een rekensom worden met de HRA en VRH. Reken je het rendement op investeringen op gemiddeld 4% of juist op 7% met één of twee verwachte beurscorrecties?

  Nog een kleine onderbouwing waarom wij voor de aflos strategie kiezen: 20 jaar vaste rente op 5,65% met nog 14 jaar resterend. Het kost ons €48K boeterente als we deze zouden willen openbreken, en dat met een openstaand hypotheek bedrag van slechts €127K en een savings rate van rond de 35%. Ook de leeftijd van 43 in combinatie met de savings rate en een bepaald niveau
  van comfort heeft voor ons de "linksom route" laten doorslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap hem helemaal. Veel hangt ook af van hoe hoog je hypotheekrente is.

   Verwijderen
  2. Dat is een forse rente zeg :( Logisch dat je voor aflossen kiest. Bied je bank geen rentemiddeling aan?

   Verwijderen
 5. Ik los de 5,4% lening versneld af maar investeer daarnaast ook in aandelen via een pensioenrekening bij DEGIRO ( met hulp van fiscus ) en in crowdfunding. Een heel klein deel voeg ik toe aan de effectenportefeuille die matig rendement laat zien. Aflossen is 2/3e deel en investeren 1/3e deel. Voelt goed en safe. Hou weinig cash aan. Goede blogs over passief dividendinkomen kom ik niet tegen. Wie weet er nog een ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn (volgens mij) weinig blogs over investeren in dividend aandelen in het NL. Zelf blog ik daar ook over (in het engels), hoewel de laatste tijd onze focus is verschoven naar vastgoed. Op de blog van DividendDiplomats (US) maken ze elke maand een overzicht van alle bloggers en hun dividend inkomsten. Mogelijk dat je daar nog wat kan vinden. Hoewel veel daarvan Amerikaans is, zijn het vaak heel leuke blogs om te lezen.

   Verwijderen
 6. Ik ben het met Chris eens: berekenen zou erg interessant zijn.... Maar.... inmiddels is mij wel duidelijk geworden dat rationele argumenten (rendement) niet altijd doorslaggevend zijn voor mensen.

  Hoe eng je beleggen vindt speelt denk ik de grootste rol.

  Hoe dan ook. Ik kies voor de combi. Ik los af omdat het me meer vrijheid geeft in verkoop en koop van een nieuwe woning en omdat ik een aflossingsvrije lening heb die ik interpreteer als "flexibel aflosbaar binnen 30 jaar".

  Op gevoelsniveau: aflossen voelt veilig.

  Ik ben dit jaar begonnen met beleggen omdat het uiteindelijk waarschijnlijk meer rendement oplevert en omdat het geld niet "vast zit" in stenen.

  Op gevoelsniveau: beleggen is leuk / spannend.

  Die argumenten noemde jij ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens dat aflossen veilig voelt, en is ook (voor mij) 4.45% rendement. Beleggen voelt als inverstering en diversification voor de toekomst.

   Verwijderen
 7. Wij kiezen denk ik heel duidelijk voor investeren. Het huis waar we nu in wonen is (waarschijnlijk) niet voor altijd, we hebben lage rente en we kunnen de schuld van ons vermogen aftrekken ivm de vermogensbelasting.

  Ik moet wel zeggen dat we vooral kiezen voor zoveel mogelijk rendement, en we best wel wat risico durven te lopen. Dat zal niet voor iedereen gelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben afgelopen jaar gekozen voor extra aflossen op onze hypotheek omdat dit een garantie geeft voor lagere maandlasten als we ouder zijn, de planning is om binnen 9 jaar "klaar" te zijn. Daarnaast ben ik begonnen met beleggen, ik realiseer me dat dit op termijn waarschijnlijk meer oplevert dan die extra aflossingen, maar het om straks van de hypotheek af te zijn geeft voor mijn een veilig gevoel zoals Mariimma ook al beschrijft. Ik heb een riant pensioengat en eigenlijk helemaal geen pensioen, daarvoor wordt nu hard gespaard binnen de toegestane jaarruimte, deels beleggen en deels banksparen. Op mijn site hou ik sinds afgelopen maand een financieel overzicht bij waarin de verdeling beleggen / aflossen / pensioen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook een plakband pensioen. Heb je eeb blog over het pensioen sparen toevallig? Ik wil daar graag meer over leren.

   Verwijderen
  2. Niet heel specifiek over dit onderwerp, maar wel iets meer over mijn situatie: https://fireme.nl/2017/08/21/pensioen-sparen-banksparen-beleggen-lijfrente/

   In het kort: ik heb gekozen voor een pensioenrekening bij Brand New Day ivm lage kosten en toch wel redelijke rendementen (huidig rendement 2017 staat op ruim 5%, was in 2016 6%). Daarnaast leg ik een deel weg op een geblokkeerde pensioenrekening bij ING, ik verwacht echter dat deze verdeling de komende jaren meer zal verschuiven naar Brand New Day.

   Deze vorm van pensioensparen doe ik binnen mijn toegestane jaarruimte, te berekenen bij Belastingdienst of navragen bij boekhouder. Over deze inleg hoef ik dan NU geen inkomstenbelasting te betalen, dat komt pas op het moment van opname.

   Verwijderen
 9. Interessante blog weer! Thanks. Zelf kies ik nu voor een buffer verder uitbouwen en investeren in huisverbeteringen (voorzetramen e.d.). Maandelijks zet ik nu ook een bedrag aan de kant om te investeren in aandelen. Dan koop ik voor dat bedrag in één keer zodra de economie weer instort. Elk nadeel... ;-). Ik lees je blog graag, dus ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Undecided hier. We lossen extra af. Maar beleggen ook, want het rendement is beter. Dat is geen rationele strategie, ik weet het. Ben benieuwd naar jouw berekeningen! Dan ga ik eens kijken of het nog wat scheelt voor mijn FIRE-datum...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij lossen af en investeren tegelijkertijd. Aflossen geeft ons een rendement van zo'n 2,5% netto maar investeren een verwacht netto rendement van 4%. We willen de hypotheek echter ooit wel afgelost hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Berekening gemaakt, max hypotheek inleg gedaan en de rest wordt nu geinvesteerd. Dus een combi van investeren en aflossen in een zodanige verhouding dat we het maximale rendement krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij lossen niet extra af; de hypotheekrente staat nog 6,5 jaar vast op 1,49% en de waarde van de hypotheek t.o.v. marktwaarde is zo'n 65%. Een klein deel cash als buffer en de rest kan geïnvesteerd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij combineren ook beide routes, maar het overgrote deel wordt geïnvesteerd in beleggingen.

  Slechts geld wat ergens ineens vrij komt of door meer te sparen gebufferd is gebruiken we om extra af te lossen. Zo heb ik de afgelopen jaren € 35000 afgelost. Reden hiervoor is de relatief hoge hypotheeklast waardoor het belangrijk is om die schuld lager te krijgen ondanks het feit dat ik ervan overtuigd ben meer rendement met mijn beleggingen te halen.

  Naar de beleggingen gaat iedere maand een vast bedrag en daarmee worden mijn doelen gehaald. Ik beleg al periodiek sinds 1998.

  Naast zuivere financiële overwegingen zijn persoonlijke omstandigheden en gevoel (risicobereidheid) zeker belangrijke factoren die bepalen wat voor iemand de juiste mix is.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom

Mijn eerste pensioeninkomsten

Een tijdje terug schreef ik al dat ik een klein pensioen zou laten afkopen. Afgelopen week werd de uitkering gestort. Het bedrag dat ik gestort kreeg was iets hoger dan ik in de vorige blogpost schreef. Ik heb het geld voor het weekend even op de spaarrekening gezet. Intussen hebben we besloten dat we dit geld in ons beleggingspotje stoppen. Hiermee zullen onze dividendinkomsten met ongeveer €125 bruto op jaarbasis stijgen. Hoeveel de stijging precies is zal pas blijken als we de aankopen gedaan hebben. Dat tikt lekker aan voor ons passief inkomen . Waarom hebben we gekozen om dit te beleggen en om dit niet bijvoorbeeld in een persoonlijk pensioenpotje te stoppen? Dat heeft vooral te maken met wanneer we over de inkomsten van deze investeringen willen beschikken. Dat is niet nu, niet volgend jaar en ook niet over 5 jaar. Maar wel al op een leeftijd die een stukje voor mijn pensioenleeftijd ligt. En dat kan/mag volgens mij pas een beperkte periode voor je pensioenleeftijd. Wij