Doorgaan naar hoofdcontent

24% hogere inkomsten

In tegenstelling tot veel collega-bloggers die beleggen voor hun financiële onafhankelijkheid, beleggen wij (nog) niet in indextrackers, maar vooral in dividendgroeiaandelen. Bijna een jaar geleden schreef ik daar al wel eens wat over.

Wij proberen dus van zoveel mogelijk bedrijven, die minimaal jaarlijks hun dividend verhogen aandelen te kopen. En zolang die (jaarlijkse) stijging hoger is dan de inflatie neemt de koopkracht van onze dividendinkomsten steeds meer toe, zonder dat we daar extra aandelen voor hoeven te kopen.

Eén van de bedrijven waar we aandelen van hebben, Texas Instruments, verhoogde deze week zijn dividend met maar liefst 24%. Dat is zeker meer dan de inflatie :). Sowieso is dit een heerlijk aandeel in onze portefeuille. We kochten deze aandelen in januari voor zo'n $74 per stuk en gisteren lag de koers boven de $88. Het is alleen jammer dat de dollar in de tussentijd zoveel minder waard is geworden.

Voor wie Texas Instruments niet kent, in mijn jeugd waren ze vooral bekend vanwege hun grafische rekenmachines, maar intussen is dit gewoon een echt Techbedrijf.

Beleggen jullie en zo ja, wat is jullie beleggingsstrategie?


Reacties

 1. Ik beleg in indexfondsen met wereldwijde spreiding en heel lage kosten. Nadeel van dividendbeleggen vind ik beperktere spreiding en dividendbelasting. Indien een bedrijf zijn winst niet als divividend uitkeert maar investeert zie je het op termijn meestal als koerswinst terug welke onbelastb is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De koerswinst is net zo goed belast. Die zit namelijk in de vermogensrendementsheffing.

   Verwijderen
  2. Plus dat wanneer je de koerswinst wilt verzilveren je weer transactiekosten kwijt bent. Dividend ontvangen is wat dat betreft gratis.

   Verwijderen
  3. Ontvangen dividend hoort bij je vermogen en betaal je dus ook VRH over. Je betaalt over dividend dus ongeveer 15% meer belasting dan over koerswinst.

   Ik heb geen transactiekosten voor 3 van mijn 4 indexfondsen

   Verwijderen
  4. Niet helemaal waar, je kunt ze namelijk verrekenen bij je belastingaangifte. Dat geldt alleen niet dividend uit alle landen.

   Verwijderen
  5. Mijn redenatie klopt inderdaad niet, dividendbelasting kun je verrekenen met VRH. Maar als je nog geen VRH betaalt kan dit niet.

   Verwijderen
  6. Dat laatste klopt enkel voor buitenlandse dividendbelasting; Nederlandse dividendbelasting is een voorheffing en kan via de IB teruggevraagd worden, zelfs als je onder de VRH-grens zit of helemaal geen inkomsten hebt,

   Verwijderen
  7. Als toevoeging, buitenlandse dividendbelasting kun je trouwens ook opvoeren in je IB. Ook als je (nog) geen VRH betaald. Zodra je wel over deze grens zou komen, kun je deze dan TWK alsnog aftrekken voor een x aantal jaar.

   Verwijderen
  8. Ik ben wel fan van dit blog alswel van financieelonafhankelijkblog en vind het jammer dat de discussie gestopt is. Beide bloggers hebben een andere filosofie en had graag nog wat meer argumenten voor en tegen gezien van beide bloggers waarom indexfonds beleggen beter is dan dividendbeleggen of andersom :)

   Verwijderen
 2. Ik heb overwogen om te kiezen voor bedrijven die dividend uitkeren. Maar in gesprekken werd mij de vraag gesteld waarom ik dacht dat deze bedrijven ervoor kiezen hun winst uit te keren in dividend. Is dat omdat ze geen investeringen kunnen of durven maken?

  Ik vond dat wel een goede vraag. Een bedrijf dat aan de weg timmert, investeert in zichzelf.

  Om die reden spreid ik nu. Het beetje dividend dat ik ontvang gaat hopelijk mijn aankoopkosten dekken. Maar ik vind de koersen belangrijker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons zijn de koersen ook belangrijk. Maar zolang je niet verkoopt heb je alleen "winst op papier", terwijl je het dividend handje contantje hebt.

   Verwijderen
 3. Ik beleg in een index fund dat meer conservatief belegd wordt naar mate dat ik ouder word. Alle rente en dividend word herinvested.
  Ik hoop dat de USD zich enigsinds hersteld wanneer ik met pensioen wil... al mijn investments zijn in USD.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik beleg in breed gespreide indexfondsen. Soms kijk ik naar dividendbeleggen en vraag ik me af of dit wat voor mij is. Meestal kom ik tot de conclusie dat dat niet zo is, in verband met de lage spreiding en de dividenbelasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik beleg in dividendaandelen. Mede ook omdat ik het leuk vind om de jaarrekening van een bedrijf door te spitten. Goede bedrijven selecteren, afwachten totdat de prijs aantrekkelijk is en dan in principe kopen en nooit meer verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…