Doorgaan naar hoofdcontent

Voorlopige tergugaaf: Wat te doen met (al die) poen?

Vlak voor onze vakantie is door onze accountant de aangifte voor de inkomstenbelasting ingediend bij de belastingdienst. Afgelopen vrijdag ontvingen we bericht over de voorlopige teruggaaf. Daarin staat (natuurlijk) exact hetzelfde bedrag als we hebben aangegeven. Helaas is het bedrag niet zo hoog als het plaatje hiernaast doet vermoeden.

De grote vraag is natuurlijk wat we met dat geld gaan doen.

We hebben voor dit jaar eigenlijk nog twee financiële doelen. Onze buffer is nog niet op het niveau wat we ons ten doel hebben gesteld en we willen nog maximaal boetevrij aflossen op onze aflossingsvrije hypotheekdeel.

We hebben nog een kleine twee weken om te beslissen hoe we het geld gaan verdelen. We twijfelen tussen het hele bedrag aflossen zodat we nog maar een klein beetje hoeven te doen in de laatste maanden van het jaar en het aflossen van een kleiner bedrag nu en dan de rest van het jaar vasthouden aan de maandelijkse aflossing van €600 die we nu al doen.

Zoals het er nu naar uitziet gaat onze voorkeur uit naar het gebruiken van het grootste gedeelte voor de extra aflossing en een kleiner deel gebruiken als aanvulling op de buffer. Daarna hoeven we de rest van het jaar minder extra af te lossen om uiteindelijk ons aflosdoel te halen.

Waar hebben jullie de teruggaaf voor gebruikt?

Reacties

 1. een voorlopige teruggaaf zet ik op de spaarrekening, tot er een definitieve aanslag binnen is. Het levert zo niet veel op, maar is direct beschikbaar mocht de fiscus toch een deel terug willen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas pindakaas. Nadeel van een afgeloste hypotheek. Ik moet betalen. De betalopdracht staat al in mijn bank. Twee dagen voor de uiterste betaaldatum gaat die weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder voordeel hep z'n nadeel zou Johan Cruijff gezegd hebben..

   Verwijderen
 3. Ik krijg ook een leuk bedrag terug en ga dit gebruiken voor de bijstorting in mijn spaarhypotheek, de rest gaat naar de buffer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons allang binnen en gebruikt voor aflossing.

  Nog een tip: Je titel is trouwens niet correct gespeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie de spelfout nog steeds, tenzij ik de laatste versie van het groene boekje niet ken ;-)

   Verwijderen
 5. Aflossen op de aflossingsvrije hypotheek, zo te lezen heb je daar het meest aan? De maandelijkse teruggaaf van HRA heb ik stopgezet, als zelfstandige betaal ik mijn inkomstenbelasting 1x per jaar, de HRA verwerk ik dan in de aangifte, hoewel het een redelijke aftrekpost is voelt het voor mij nooit als geld terugkrijgen, omdat er vaak een "groot" bedrag aan IB moet worden betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben nog nooit de maandelijkse teruggaaf gebruikt. Het voelt voor ons toch een beetje als ongezien sparen..

   Verwijderen
 6. Ik moet altijd betalen vanwege een buiten de EU pensioen in eigen naam. Jammer, maar hopelijk,haal ik de pensioen gerechtigde leeftijd en dan zal het veel uitmaken.
  Ik probeer wel mijn bijbetaling laag te houden. Ik doe dit door mijn verzekering auto en ziektekosten in een keer te betalen in de emmer en ik geef geld aan het dierenasiel. Dan heb ik toch iets minder spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben het geld gebruikt om extra af te lossen op onze aflossingsverplichting hypotheek en om extra in te leggen in onze bankspaarhypotheek.

  Persoonlijk zou ik eerst aflossen. Het spaart toch een beetje rente uit.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …