Doorgaan naar hoofdcontent

Rabo-klanten lossen fors af

In de eerste helft van dit jaar hebben Rabo-klanten fors afgelost. In totaal deden zij 8,3 miljard euro aan extra aflossingen op hun hypotheek. Jammer genoeg kon ik zo snel niet achterhalen wat de totale portefeuille van Rabo-hypotheken is, maar ik vind dat een behoorlijk bedrag.

Zeker als je het vergelijkt met klanten van onze bank, de ABNAMRO, waar ik in het halfjaarverslag las dat er "maar" 1 miljard euro extra afgelost was. Ondanks dat wij dit jaar al zo ons best gedaan hebben daar aan bij te dragen.

Hebben jullie ook extra afgelost dit jaar?

Reacties

 1. Nee nog niet. Nog een studieschuld als die afbetaald is dan gaat dat bedrag naar de aflossing van de hypotheek die wij ook bij de rabobank hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik droeg bij an die 1 miljard... ;-)

  Misschien is het bedrag percentueel helemaal niet zo groot. Ik heb even gegoogled, maar kan de marktaandelen van deze banken zo snel niet vinden....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik ook geprobeerd te vinden, lukte mij ook niet..

   Verwijderen
 3. Wij hebben dit jaar niet superveel afgelost, maar wel wat. Bij de RABObank inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van mij zit er ook 1000,00 in die Rabo-miljarden šŸ˜Š

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb je ook ing cijfers gezien? Daarin zit onze 7000€ šŸ˜‰

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Van ons is er ruim €3000 als extra aflossing naar de ABN gegaan. Komt dit jaar zeker nog €3000 bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee niet afgelost maar gestort in de spaarhypotheek.
  Op papier "blijft" de schuld gelijk maar voor mijn gevoel en me bankrekening is hij echt lager ;)
  Gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De Rabobank bezat eind 2015 ruim 200 miljard euro aan hypotheken (https://www.rabobank.com/nl/press/search/2016/20160331-hypotheken-verkoop.html). 8 Miljard klinkt dus als best significant, zeker omdat het voortijdige hypotheekaflossingen betreft. Daar komen annuitaire aflossingen en uitkeringen van spaarpolissen nog bovenop (die zijn immers gepland).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit deze cijfers blijkt dat de totale hypotheekschuld in Nederland eind 2015 € 664,4 miljard is. De Rabobank heeft dus bijna een derde (zo'n 30%) in handen.
   Veeder vind ik alleen maar procentuele marktaandelen. De drie grootbanken hebben samen net iets meer dan 50% in handen.

   Zie: http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/3/nationale-hypotheekschuld-nu-6644-miljard-euro-10193802

   Verwijderen
 9. nee we lossen nog niet extra af. eerst alle spaarpotten vullen, daarna de studieschuld versneld aflossen en pas daarna de hypotheek, mits de spaarpotjes dus gevuld zijn. we hebben een annuiteire hypotheek dus lossen sowieso al af.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier 6000 afgelost dit jaar en we gaan door hebben de smaak flink te pakken. Het is grappig hoe dat bij ons werkt,eerst maar af en toe wat toen dachten we we doen structureel 200 euro,dit een tijdje gedaan. Toen gingen we het verschil zien van nooit afgelost(we hebben een aflossingsvrije hypotheek)en het afgeloste gedeelte toen naar 500 euro aflossing ging nog harder en nu zitten we sinds 2 maanden op 1000 euro per maand aflossing. Het gaat lekker hard zo en hopen gauw van die bankschuld af te zijn en van die bank. We hebben niet veel inkomen zijn rond de 60 maar door gewoom te beginnen met aflossen kregen we er steeds meer lol in en zien we steeds meer mogelijkheden wat we kunnen doen om ons doel te halen.


  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tot nu toe dit jaar € 17.000 afgelost, er komt nog € 15.000 bij, en dan ben ik klaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is al een mooi bedrag zeg.. Zo veel mogen wij niet eens boetevrij aflossen... :)

   Verwijderen
  2. Dat is nou het grote voordeel van een rentevast periode van Ć©Ć©n jaar. Je mag ieder jaar aflossen wat je kunt. Eind van het jaar ben ik hypotheekvrij, dan gaat het grote sparen om met 57 jaar met pensioen te kunnen beginnen.

   Verwijderen
  3. mooi doel. Wij hebben dat nooit aangedurfd

   Verwijderen
 12. Wij hebben € 10.550,00 extra afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek en € 3.500,00 extra ingelegd in onze bankspaarhypotheek. Ik kan niet wachten tot het weer januari is om extra af te lossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Niet afgelost op de hypotheek, wel op de schuld bij (schoon)ouders. NL is goed bezig met aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk stukje. Handige link naar de gratis te lezen krant. Maar 1 miljard afgelost..... Haha.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiƫle nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, Ć©Ć©n om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en Ć©Ć©n op de annuĆÆtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…