Doorgaan naar hoofdcontent

Niet iedereen is aan het aflossen

Afgelopen zaterdag waren wij op een verjaardag en kwam het gesprek met een aantal bevriende stellen over huizen en verhuizen. Natuurlijk kwam ter sprake dat ons oude appartement zoveel in waarde is gestegen nadat wij het verkocht hadden, maar dat was niet het belangrijkste onderwerp.

Eén stel wilde graag verhuizen, van een eengezinswoning naar een twee-onder-een-kapper. Ze waren op zoek naar wat meer ruimte in huis, maar vooral naar een grotere tuin. Kan ik helemaal begrijpen. Ze hadden zelfs een huis bezichtigd en eigenlijk al helemaal verliefd op dat huis.

Maar nu kwam het. Ze werden helemaal verrast door de nieuwe hypotheekregels. Ze hadden hun huidige woning in 2007 gekocht en zich verder nooit meer verdiept in de hypotheek. En ondanks dat er volgens mij genoeg in het nieuws is geweest over het afbouwen van de maximale hypotheek, werden zij erdoor verrast.

Ook bleek hun huis nog flink onder water te staan. Als ze het bezichtigde huis zouden willen kopen zouden ze bijna een halve ton zelf moeten meenemen om zowel de restschuld te kunnen betalen en de bijkomende kosten aan de koop van de nieuwe woning. En dat hadden ze zo niet op de plank liggen. Wat ik dan ook wel weer kan begrijpen.

We vroegen nog of ze dan helemaal niets afgelost hadden in de afgelopen 10 jaar, maar dat bleek niet het geval, ondanks twee zeer goed betalende banen. Of ze een deel spaarhypotheek hebben, zijn we vergeten te vragen, want dan zouden ze het opgebouwde saldo nog kunnen gebruiken. Die tip ga ik ze nog wel even geven. En anders zullen ze moeten sparen en/of aflossen. Of hopen op een grote waardestijging van hun huidige woning.

Natuurlijk hebben wij ons vorige appartement ook met onderwaarde verkocht, maar dat lijkt intussen alweer een ander leven. Na het aflossen van die restschuld en het fanatiek aflossen van onze huidige hypotheek, hebben we eigenlijk in 2 jaar tijd een overwaarde weten te creëren van een halve ton op ons huis. Dat is ten opzichte van de WOZ-waarde, niet eens ten opzichte van de marktwaarde.

Wij, en ook andere financiële bloggers, schrijven wel vaker over dit soort situaties, maar wij hadden het in ieder geval nog nooit zo van dichtbij meegemaakt.

Reacties

 1. Wat balen voor ze! Het verbaast mij soms ook dat mensen zulke dingen niet weten. Maar niet iedereen is erin geïnteresseerd natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Tegenwoordig leeft iedereen in een "bubbel" zeggen ze. Wij zullen dan wel in een aflosbubbel leven...

   Verwijderen
  2. Wat mij opvalt is dat ondanks dat je je eigen verhaal vertelt het bij anderen niet eens doordringt of voelen dat ze het ook kunnen doen. Dan krijg je zelfs bewondering maar bij hun blijft alles bij het oude.

   Verwijderen
  3. Ik heb dat nog niet zo erg gemerkt, maar ik zal er eens op letten..

   Verwijderen
 2. Toch vind ik het apart dat enerzijds mensen zich er zelf niet meer in verdiepen naderhand en dat je anderzijds ook weinig update krijgt vanuit de meeste hypotheekverstrekkers. Een lening voor bijv. een studie die bijv. 150.000 euro kost, laat je toch ook niet 'zomaar' staan? En ook de verstrekker daarvan zal je niet 10 jaar alleen rente laten betalen. Hmmm, wel balen voor hen dat het zo afloopt :(... Hopelijk kunnen ze die 50.000 snel bij elkaar krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grote kans dat het huis al weg is in deze markt.
   Verschil met een studielening is dat er een onderpand is bij een hypotheek. Maar dat onderpand is nu dus blijkbaar te weinig waard..

   Verwijderen
 3. Een woningschuld hebben is voor de meeste mensen nog iets waar ze niet veel aandacht aan besteden, noch kijk op hebben. Als je veel blogs leest over aflossen, consuminderen en minimaliseren, dan lijkt het of de hele wereld zo leeft. Het omgekeerde is echter waar. :-) Ik kan het ook niet begrijpen die financiële onnozelheid maar er zijn nog heel veel mensen die zo leven. Inkomen maakt daarbij niet uit, rijk en minder rijk ;-) vallen daaronder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ineke, dat is ook mijn ervaring.
   @Hypotheekweg: van dichtbij heb ik het meerdere keren zelf meegemaakt dat mensen zich niet willen verdiepen in deze materie of er simpelweg nooit bij stil hebben gestaan. Totdat ze willen verhuizen. Dan krijgen ze de spreekwoordelijke deksel op hun neus.

   Verwijderen
 4. Ik vertel op feestjes/bijeenkomsten waar ik kom wel eens over versneld aflossen en de handige boeken en websites daarover. Helaas zit er meestal ook een man met grote bek bij die dan meteen over me heen schreeuwt dat het zonde van het geld is en dat het niet waar is wat ik zeg. Ik hoop dat sommigen toch zelf uit gaan zoeken hoe het zit met hun hypotheek...over die grote bek heen schreeuwen doe ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik ook niet, maar meestal zijn die er ook niet als ik het vertel. Diverse vrienden zijn er door mijn verhalen in ieder geval over gaan nadenken. Deze alleen niet blijkbaar..

   Verwijderen
  2. Vertellen hoe laag onze maandlasten zijn, maakt wel indruk :-)

   Verwijderen
 5. Nu wij gaan verhuizen (mogelijk door het aflossen op dit huis) zeggen meer mensen best eens iets nieuws te willen, maar het niet te kunnen ivm een te hoge hypotheek. Ik ben blij dat wij onszelf deze vrijheid hebben gegeven, door vaak dingen niet te doen en af te slaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Begrijpelijk. Wij zitten in dezelfde situatie. We hoeven alleen nog niet weg na 4 jaar..

   Verwijderen
 6. Je huis is toch een van de belangrijkste dingen op financieel gebied in je leven. Daar zou je goed mee om moeten gaan. En eigenlijk elk jaar even naar moeten kijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik vind het goed dat je nu verplicht wordt om af te lossen, want hierdoor zullen er steeds minder mensen met een restschuld achter blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wij lossen ook niet extra af, maar hebben een annuitaire hypotheek.. dus lossen sowieso al af (en t geluk dat ons huis meer waard is dan we ervoor betaald hebben.. ) wil ooit wel extra aflossen maar eerst onderhoud en spaarpotjes vullen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Snap ik. Maar je hebt er bewust over nagedacht denk ik? Dat doen heel veel mensen juist niet...

   Verwijderen
  2. ja absoluut. belangrijk om wel spaargeld te hebben voor onderhoud, andere auto als deze op is, etc daarna pas aflossen. vind dat zelf erg logisch. maar net wat je zegt omdat we veel blogs lezen van mensen die er bewust mee bezig zijn, vergeten we wel eens dat veel mensen er totaal niet mee bezig zijn ;) voor ons is t allemaal logisch om over geld na te denken en bewust te plannen etc. bewuste keuzes maken

   Verwijderen
 8. Ik heb een oom en tante die al zeker twintig jaar in hun huis wonen en niets aflossen. Die waren verbaasd datbik over 3 jaar hypotheek vrij ben. Ik heb dan in ongeveer 7 jaar mijn hypotheek afgelost die ik oorspronkelijk voor 20 jaar afsloot. Ik ben er blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zulke situaties verbazen me ook. Zeker wanneer mensen hoog opgeleid zijn enz. Maar ik denk dat het ook echt met persoonlijke interesse te maken heeft. Of ze denken misschien 'we kijken wel als het van toepassing is'.
  Wel 'jammer' van hun afgelopen 10 jaar, daar hadden ze een mooi sommetje in kunnen aflossen vermoedelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ervaar het vaak als hebzucht, tot hoever kunnen we gaan met onze schuldenberg en dan gaan klagen als ze krap komen te zitten of niet groter kunnen wonen of die auto niet kunnen kopen, omdat er geen geld meer is. Dan komt de kif van zie hun eens en dan aankloppen bij de ouders of wachten op die grote erfenis die er aan zit te komen. Sommige wachten echt op de dood van hun ouders. Het is toch verschrikkelijk hoe sommigen erin staan. Het zou ook verplicht gesteld moeten worden om een aflossingsvrije hypotheek binnen de gestelde termijn af te lossen. Straks als ze met pensioen gaan, hebben de meesten met een aflossingsvrije hypotheek geen aftrek meer, een kleiner pensioen vergeleken met hun inkomen. Ik denk dat veel banken daarop speculeren en dan de boel maar opkopen. U mag daar blijven huren maar de woning is nu van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben heel lang in een soort ontkenningsfase geleefd met onze (aflossingsvrije) hypotheek, oogkleppen o.i.d. geen idee. Maar nu we eindelijk aflossen en ook nog extra aflossen voel ik me een stuk gelukkiger, het idee dat er geen restschuld overblijft en we járen eerder klaar zijn geeft een goed gevoel.

  In onze vriendenkring (allemaal 30-ers) leeft dit onderwerp helemaal niet, we worden er ook een beetje raar op aangekeken, helemaal prima, de eindafrekening van de bank komt toch wel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben inmiddels ook gestopt met aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek met een rente van 2%. In plaats van aflossen koop ik van de bank waar de hypotheek loopt, certificaten met een rente van 6,5%. Al heb ik nog niet het complete bedrag gespaard wat aan hypotheek openstaat, ik ben over de helft. Het totale rendement op deze certificaten was afgelopen jaar 14%. Uiteraard wat risico... maar toch een factor 7 verschil

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.