Doorgaan naar hoofdcontent

Een aanval van de koperitus

Over het algemeen kunnen wij onze koopbehoeften aardig onder controle houden. We vervangen spullen als ze kapot gaan, zoals bijvoorbeeld bij ons esspresso-apparaat, als de kosten te hoog worden (bijvoorbeeld door veel onderhoud aan de auto) of als we iets echt, echt, nodig hebben. Dat laatste komt niet vaak voor.

Maar de afgelopen weken had ik (M) een beetje last van de koperitus; de aandrang om maar nieuwe spullen te kopen. Ik was opeens druk aan het zoeken op internet naar een  andere auto, ondanks dat we deze pas 2,5 jaar hebben en hij nog lang mee kan als het goed is, naar een andere vouwwagen en af en toe werd zelf funda afgestruind voor een ander huis.

Waar dat opeens vandaan kwam weet ik nog niet.

En het erge was, ik ging het ook voor mezelf (en voor V) nog goedpraten ook. Een paar voorbeelden:
 • Tja de auto had het best moeilijk met de vouwwagen erachter als we heuvelop moesten rijden tijdens de vakantie. En als we ooit een caravan zouden willen hebben we toch al een andere auto nodig.
 • De vouwwagen heeft geen kuipzeil, dus toen het hard regende moesten we flessen onder het grondzeil leggen om te zorgen dat het water niet naar binnenkwam
 • We hebben heel veel overwaarde, dat  zouden we nu mooi kunnen verzilveren
Uiteindelijk hebben we op alle drie de gedachten helemaal niet gereageerd. En niets gekocht/vervangen. We (ik) hebben de techniek toegepast die op zo vele consuminderblogs al is omschreven: "Wacht een paar dagen, en als je er dan nog steeds van overtuigd bent dat je het nodig hebt, koop het dan pas".
Dat werkte perfect. Die nieuwe auto om 2x per jaar iets meer vermogen te hebben klonk met toen wel als overdreven in de oren, net als het ongemak van de flessen onder het grondzeil. Dat komt eens in de 3-5 vakanties voor. En tja, dat huis? Dat is alleen maar voor de luxe, we willen toch echt (nog) niet verhuizen.

Hebben jullie ook wel eens last van een aanval van koopwoede?

Naschrift: Ik googlede op koopwoede voor een plaatje, maar kreeg alleen voetballers en dames met heel veel tasjes te zien. Volgens google hebben mannen er dus geen last van. Terwijl bij ons (dit keer) juist ik (M) er last van had..

Reacties

 1. Ja ik herken dit zeker. De truc is inderdaad om het hoofd koel te houden en niet meteen actie te ondernemen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat iedereen hier wel eens last van heeft. Vooral als je altijd op je geld let, is het uitgeven weleens erg verleidelijk. šŸ˜‰

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het ook weleens, maar koop dan bijvoorbeeld lekkere snacks voor de honden, of iets absoluut onnodigs, maar wel heel leuks voor op het balkon... huizen en auto's gaan me wat ver ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit komt me bekend voor. Helaas gaat het ook weleens mis, maar meestal schrijf ik op wat ik wil kopen en dan kijk ik er vervolgens een week niet naar. Wil ik het een week later nog steeds hebben dan ga ik kijken of het ergens voor een mooie prijs kan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben toevallig ook deze week het internet aan het afstruinen op zoek naar een nieuwe (lees: andere) auto. De laatste auto (ook een 2e hands) die heb gekocht was 14 jaar geleden. Ben benieuwd of de koopdrang aanhoudt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja hoor. Ook ik heb daar wel eens last van. Maar ik kan ook het tegenovergestelde zijn. Azijnzeiken tot de laatste cent. En daar zit ik nu in. haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja..... ik was bijna bezweken aan de verleiding van een (niet nodig) Rains regen jas.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik had er ook last van en ik kocht gister voor 200€ spullen online šŸ™ˆšŸ™ˆšŸ™ˆ
  Wel noodzakelijke dingen zoals nieuwe jassen voor de kinderen, en mezelf en man. Maar ook niet noodzakelijke dingen zoals nieuwe stoelen voor de eettafel. Maar terugsturen kan gelukkig nog! Indien nodig. Het geld was er gelukkig wel.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiƫle nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, Ć©Ć©n om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en Ć©Ć©n op de annuĆÆtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…