Doorgaan naar hoofdcontent

Een maand vaderschapsverlof

De afgelopen dagen was het veelvuldig in het nieuws, de vakbonden en de ING hebben een nieuw CAO afgesloten.
Normaal gesproken is het meest belangrijke nieuws over een nieuwe CAO de loonstijging. De afgelopen dagen was echter één van andere afspraken uit deze overeenkomst veelvuldig in het nieuws.

Jonge vaders krijgen een maand vaderschapsverlof na de geboorte van hun kind. En dat geldt ook voor de niet-dragende moeder in een relatie.

Waar het voor de politiek te moeilijk is om het vaderschapsverlof van 2 naar 5 dagen te verhogen, vooral door weerstand van de partij die altijd zegt op te komen voor de ondernemers in dit land, lukt het een groot bedrijf nu wel om hier afspraken over te maken.

Voor mij maakt dit vooral duidelijk hoe conservatief Nederland, of in ieder geval de Nederlandse politiek, op sommige gebieden nog steeds is. Ons land loopt op dit gebied mijlenver achter op andere landen in Europa en volgt zelfs een aanbeveling om het betaald verlof te verlengen naar twee weken niet op.
En dat terwijl uit onderzoek is gebleken dat een langer vaderschapsverlof voor zowel kind als vader een positieve impact heeft.

Ik hoop van harte dat ING nu een voorbeeld kan zijn voor andere bedrijven en andere sectoren en dat die snel ook volgen met een ruimer vaderschapsverlof dan wat wettelijk is vastgelegd. En ik hoop dat dit ook de politiek aanspoort om nu eens met een ruimer vaderschapsverlof te komen, want dan is het voor iedere jonge vader, of niet-dragende moeder, beschikbaar. Maar ik ben bang dat als we op de politiek moeten wachten het nog wel eens heel lang zou kunnen duren....

Wat vinden jullie van een langer vaderschapsverlof?

Reacties

 1. Ik ben helemaal voor. Zo kun je als gezin een goede routine opbouwen. Nu is het toch vaak zo dat je als vrouw na 3 maanden weer de werkvloer op gaat, maar omdat in de eerste 3 maanden de gewoonte is opgebowud dat de vrouw alles voor de baby regelt, is het lastig om dat te veranderen als je beiden weer werkt. Door direct een goede routine op te bouwen waarin de zorg verdeeld wordt, zal dit ook zijnvruchten blijven afwerpen als één of beide ouders weer gaan werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel goed voor kinderen, heel goed voor vaders (die hun zorgkant kunnen ontwikkelen en een goede band met hun kind krijgen).
  Misschien leren moeders dan wel beter om los te laten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goh, zouden we dan toch in de 21ste eeuw aangekomen zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook absoluut voor. Vanwege de redenen in de vorige reacties genoemd, maar ook omdat dit misschien weer een goede reden is om vrouwen in een 'vruchtbare' leeftijd gewoon aan te nemen en niet voor een man met dezelfde leeftijd te gaan voor het geval dat... natuurlijk blijft er een verschil, maar dat is ineens nu toch een stuk kleiner :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Absoluut tegen. Wat een onzin. En hierboven staat makkelijker in routine komen.... juist helemaal niet. Gaat vanzelf worden dat de wekker dan niet gezet wordt dus weg routine.
  Nee hoor, zwangerschapsverlof voor de (dragende) vrouw is nodig om op een rustig tempo je lichaam weer "normaal" te krijgen. En de man mag lekker van vrouw en kind genieten bij thuiskomst.
  Gewoon een PR stunt van de ING. Ze hebben net keihard mensen ontslagen wegens kosten en dan kan dit wel? MARKETING. Is voor een klein bedrijf niet op te brengen. Niet eens financieel want dat wordt wellicht opgevangen, maar zomaar een (of meer) werknemers een maand niet....
  Zot.
  Maar goed dat is mijn mening :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Complete onzin vind ik het.
  Ga beiden parttime werken na de bevalling als je zo nodig beiden "een band wil opbouwen", wat ik trouwens ook flauwekul vind...
  Vroeger werkten vaders en zorgden moeders, maar toch hebben veel volwassenen van nu een betere band met hun vader dan met hun moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Grote onzin. Een paar jaar geleden nog moest je als vader een vrije dag opnemen om je kind aan te geven bij de gemeente. Paar dagen is prima, maand is Grote onzin. Band opbouwen als vader is ook een non-argument. In een land als Nederland moet je bij een scheiding soms jaren procederen om je kinderen uiteindelijk 1 weekend per 2 weken te mogen zien. Hoezo durft men dan te roepen dat de band met de vader belangrijk is???

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En terecht! Hier zelf maar geregeld dat ik een maand vrij was na de bevalling, een absolute aanrader voor iedereen! Een ieder die denkt dat 2 dagen genoeg is leeft nog in een vorige eeuw.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.