Doorgaan naar hoofdcontent

Veel ZZP-ers betalen geen inkomstenbelasting

Vooraf: Ik realiseer me dat dit blog gevoelig kan zijn als het je betreft, dat is niet de bedoeling. Ik probeer kort te schetsen wat ik denk dat er mis kan gaan als er niets verandert.

Gisteren kwam ik dit artikel tegen en bij andere media soortgelijke artikelen. In 201 betaalde een kleine 40% van de ZZP-ers geen inkomstenbelasting over hun verdiensten. Door allerlei aftrekposten is de eerste €24.000 onbelast. Dat is bijna 4x zo hoog als bij werknemers.

Ik vind dat een behoorlijk verschil met mensen in loondienst. Ik begrijp best dat er risico's zitten aan het zelfstandig zijn en dat er daardoor meer aftrekposten zijn, maar als een grote groep mensen niet meebetaalt aan de sociale voorzieningen, kan dit de solidariteit van de Nederlandse verzorgingsstaat wel ondermijnen.

Zeker als over een aantal decennia deze ZZP-ers met pensioen gaan en daarvoor dan niet gespaard blijken te hebben. Dan zullen er namelijk vast partijen zijn die roepen dat die ZZP-ers zielig zijn en geholpen moeten worden. Voor de AOW, waar iedereen wel recht op heeft na het bereiken van een bepaalde leeftijd, zal het sowieso op deze manier gaan, zelfs zonder tussenkomst van de politiek.
Je kunt dan een (grote) groep mensen krijgen die in hun werkzame leven niet of nauwelijks hebben betaald aan de sociale zekerheid en er na hun werkzame leven wel van gaan profiteren. Dat lijkt me niet bevorderlijk voor de solidariteit.

Met een steeds groter wordende groep ZZP-ers lijkt me dat deze regelijk niet heel erg lang houdbaar kan zijn. De hoger wordende AOW-uitgaven worden moeten dan door een steeds kleinere groep mensen in loondienst worden opgehoest De wal zal dan uiteindelijk een keer het schip keren.

Hoe kijken jullie aan tegen het grote verschil in "belastingvrije bedragen" tussen werknemers en zelfstandigen.

Reacties

 1. Ik zou wel eens willen weten welke zzp groep het grootste is? Hier zien we steeds meer busjes van schilderbedrijven en klusjesmannen. Als al die mensen met meestal een beperkt inkomen ook nog voor hun eigen ouwe dag moeten zorgen dan kunnen ze helemaal niet meer leven. Het zijn goedkope arbeidskrachten die straks geen pensioen hebben, zeg maar de Mexicanen van Europa.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker een probleem. Blijkbaar willen wij allemaal er niet genoeg voor betalen zodat deze mensen in hun eigen pensioen kunnen voorzien.
   Dat is op zich al zuur genoeg...

   Verwijderen
 2. Het ligt veel genuanceerder dan gesteld wordt. Veel van die niet belastingbetalende zzp-ers hebben een wel belastingbetalende partner. Als niet werkende zouden ze net zoveel of weinig bijdragen aan de staatskas. Een deel van die niet belastingbetalende zzp-ers heeft daarnaast nog een ander inkomen uit loondienst, uitkering of pensioen (ja, dat kan ook een arbeidsongeschiktheids- of nabestaandenpensioen zijn). Het ligt dus veel genuanceerder, maar ik denk dat in het vooruitzicht van de kabinetsformatie de zelfstandigenaftrek weer ter discussie gesteld moet worden en kennelijk leent het CBS zich hiervoor. Zie vandaag ook: http://www.volkskrant.nl/economie/eenderde-van-de-zzp-ers-heeft-een-partner-met-vaste-baan~a4500519/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het stuk dat ik link staat over het hebben van een baan ernaast dat het loon daarvan vaak ook onbelast is.
   En dat een partner wel belasting betaalt doet toch eigenlijk niet ter zake?

   Verwijderen
  2. Het argument van de belastingbetalende partner wordt ingebracht als verweer tegen de onderliggende suggestie in de media als zou er in een huishouden in het geheel geen belasting worden betaald. Wat overigens een onlogische vergelijking is als je bedenkt dat in een kostwinnershuishouden er ook door 1 partner geen belasting wordt betaald, en daar hoor je geen verontwaardiging over. Als iemand met inkomsten/uitkering (en dat kan dus een slechtbetaalde of parttime baan plus zzp inkomsten samen zijn) onder een bepaalde grens blijft en of dat nu door aftrekposten of door een andere (al dan niet fiscale) oorzaak/reden komt doet niet ter zake, dan betaalt hij geen belasting. Je zou ook kunnen argumenteren dat het vrijstellen van AOWers van AOW premie betalen niet meer van deze tijd is en het solidariteitsstelsel ondergraaft.

   Verwijderen
  3. Zie ook: http://www.volkskrant.nl/opinie/de-zzp-er-verdient-het-om-belastingvoordeel-te-krijgen~a4500493/

   De neoliberale arbeidsmarkt heeft het solidaire stelsel allang ondergraven. Hoe triest dit ook moge zijn.

   Verwijderen
  4. Bij een kostwinnersgezin komt het inkomen ook maar van één persoon, de ander heeft geen inkomen, dus in mijn ogen gaat die vergelijking mank.
   Daarnaast zijn er diverse regelingen die het voor een kostwinnersgezin nog ongunstiger maken. Voor die gezinnen worden aftrekposten zelfs nog verlaagd.
   Die hebben dus geen enkel voordeel (behalve vrije tijd)

   Verwijderen
 3. Misschien is het goed te bedenken dat een zzp-er bij ziekte en werkloosheid ook nergens een beroep op kan doen, dus in dat opzicht weer veel minder een beroep kan doen op de sociale voorzieningen. En de AOW, ja ook huisvrouwen hebben daar recht op. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vrouwen die thuisblijven voor de kinderen betalen ook niet mee aan de AOW. Denk dat dat er meer zijn dan ZZP ers

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vond het ook echt een heel slecht stuk in de Volkskrant. Het verschil is precies dat stuk dat je nodig hebt om te sparen voor pensioen, ziekte en werkeloosheid. Dat niet iedereen het daarvoor gebruikt, is onverstandig, dat wel.
  Overigens hebben Julia en Waterman hier boven ook een punt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dus als ik het goed begrijp heb je ongeveer €18.000 per jaar nodig om te sparen voor pensioen ziekte en werkeloosheid?

   Verwijderen
 6. Gelijke monniken, gelijke kappen. Zei deze zzp-er. Die amper met zwangerschapsverlof kon maar wel inkomstenbelasting wil betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. die 24000 is niet voor iedereen.. startersaftrek is maar 3 jaar.. en ook de inkomstenafhankelijke combinatiekorting geld aleen als je de minst verdienende partner, MET kinderen bent. dus je betaalt al snel eerder belasting..
  ik ben er als zzper erg blij mee zodat ik nog iets overhou aan mn werk.. uurtarief van een gastouder is erg laag, zeker bij flexopvang waarbij ik dus niet elk uur dat ik beschikbaar ben, betaalt krijg ;) vaak maar 1 of 2 opvangkids, 5,10 per kind per uur... nog minder dan min loon dus als er maar 1 is ;) en mn eigen 2 kids nemen 2 plekken in ;) dankzij de belasting hou ik er netto meer over dan bruto ;)

  daarnaast sparen we zelf en bij ziekte betaald niemand mij.. ook dat vangen we zelf op. bewust een koophuis als pensioeninvestering (geen maandlasten meer of verkopen en zo spaargeld hebben voor een kleinere woning of huurwoning)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…