Deze week onvingen we weer het blad van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Daarin pleitte de VEH voor het behoud van de regeling om restschuldleningen aftrekbaar te houden.
Nu ben ik misschien niet de beste criticus van die regeling, aangezien wij er zelf wel gebruik van gemaakt hebben, maar ik denk dat deze regeling in de huidige marktomstandigheden niet langer doorgang zou hoeven vinden.
Ook deze week werd bekend gemaakt dat er nog zo'n 340.000 huizen onder water staan. De vraag is of dat substantieel genoeg is om de regeling te laten bestaan.
Deze restschuldregeling is tijdens "de huizencrisis" ingevoerd om nog wat doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Bij zeer grote aantallen mensen was de woningwaarde zoveel gedaald dat de schuld veel hoger was dan de verkoopwaarde. Door het verschil mee te kunnen financieren werd het voor mensen dragelijker om het huis met verlies te verkopen. De rente op die lening mocht je dan 15 jaar aftrekken.
Aan de andere kant, voor de financiers van dit verlies, was het risico wel groter, want er stond na verkoop van de oude woning geen onderpand meer tegenover die stuk lening.
Intussen heeft de woningmarkt geen hulp meer nodig. De huizen, op een paar regio's na, gaan als warme broodjes over de toonbank. En steeds vaker ook voor nog meer dan de vraagprijs ook.
Ik denk persoonlijk dat deze regeling dan ook niet verder hoeft te blijven bestaan. Bij een volgende woningcrisis kan hij altijd weer van stal gehaald worden.
Wij hebben dus wel gebruik gemaakt van deze regeling. Maar uiteindelijk heeft dat ons in anderhalf jaar tijd ongeveer €225 aan aftrek op de belasting opgeleverd. Als de regeling er niet geweest was, hadden we het verhuizen voor de renteaftrek niet gelaten.
Wat vinden jullie? Wel of niet deze regeling behouden?
Reacties
Een reactie posten