Doorgaan naar hoofdcontent

Meer huizen verkocht voor een hogere prijs

De maandelijkse haleloeja berichten over de huizenmarkt zijn recent weer verschenen. Er werden weer meer huizen verkocht en ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger.

In mei werden net geen 20.000 huizen overgeschreven tegen een gemiddelde verkoopprijs van ruim €259.600. Die prijs stond niet in de nieuwsberichten, maar was eenvoudig bij het cbs te vinden. In mei was er zo een omzet van bijna €5,2 miljard op de huizenmarkt.

Met dit soort getallen zou je denken dat er bijna geen huizen meer te koop staan en dat er ook steeds minder mensen zijn die nog een huis kunnen betalen. Met een salaris (1 verdiener) van 1,5x modaal wordt het al lastig om de gemiddelde huizenprijs aan hypotheek te krijgen.

Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt....


Reacties

 1. De huizen gaan, in de stad waar wij wonen, als zoete broodjes over de toonbank. En vaak al binnen een paar dagen, zelfs tegen opbod. Het lijkt wel alsof wij niets geleerd hebben van de eerdere crisis. Natuurlijk weet ik dat het erg regionaal bepaald is, en dat in andere regio's het helemaal nog niet zo hard gaat.

  Het kan niet anders - om redenen die jij al aangeeft - dat de wal het schip keert op de woningmarkt. Vraag is alleen hoe lang het nog 'goed' blijft gaan. Ik ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Men heeft niets geleerd van de vorige crisis. Over kreditering wordt gestimuleerd door alle rente en belastingmaatregelen en sparen wordt afgestraft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt", joh, we zijn pas net begonnen ;-) Gaat nog wel even door, tenzij de beurs morgen compleet in elkaar stort. In dat geval zullen we over een paar maanden de invloed wel zien. Voorlopig zal het nog wel zo doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huizen zijn in mijn stad ook binnen No time verkocht. Al voor het op funda staat worden de eerste bezichtigen aangevraagd!
  Gouwe tijd om van de randstad naar het platteland te verhuizen en daar de rest van je leven te blijven wonen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat komt wel. Ik verwacht over een paar jaar. De eisen voor een hypotheek worden steeds strenger. Je kunt geen geld meer bij de hypotheek lenen om de gewilde woning op te knappen. Over niet al te lange tijd zullen door de vergrijzing steeds meer woningen op de markt komen van ouderen. Meestal hebben zij het onderhoud nog wel op orde, maar zitten er verouderde badkamers, keukens etc in. Of geen cv, of niet/nauwelijks geisoleerd. Die woningen zullen dan veel lager in de markt gezet worden omdat mensen ze anders niet meer willen kopen vanwege de bijkomende renoveringskosten. Het lijkt mij nirt vreemd dat als gevolg van die lagere prijzen, de hele huizenmarkt lager kan worden geprijss. Maar het blijft koffiedik kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Grote uitgave(n)

Een tijdje terug schreef ik tussen neus en lippen door dat we een grote uitgave hadden gedaan. We hebben namelijk een nieuwe (tweedehands) auto gekocht. Daar is een heel denk- en afwegingsproces aan vooraf gegaan.

Zoals trouwe lezers van dit blog misschien wel weten vielen de onderhoudskosten aan onze vorige auto ons behoorlijk tegen. In die paar jaar tijd hebben we enkele duizenden euro's weggebracht naar onze dealer.

De laatste tijd maakte onze auto weer een raar geluid. Alsof er ergens bij een voorwiel wat aanliep. Dat werd steeds wat erger. Dat zou dus kosten met zich meebrengen.

Wel gingen we nog met onze intussen oude auto op vakantie. Daar hadden we ons jaarlijkse spelletje willen we binnenkort een nieuwe vouwwagen kopen of willen we gaan sparen voor een caravan?
Nadat we diverse medekampeerders met caravan zagen die heel makkelijk zich installeerden en weer vertrokken, besloten we (weer) eens een lijstje te maken van de voor- en nadelen van beide opties.

Dit keer viel ui…