Doorgaan naar hoofdcontent

Meer huizen verkocht voor een hogere prijs

De maandelijkse haleloeja berichten over de huizenmarkt zijn recent weer verschenen. Er werden weer meer huizen verkocht en ook de gemiddelde verkoopprijs was hoger.

In mei werden net geen 20.000 huizen overgeschreven tegen een gemiddelde verkoopprijs van ruim €259.600. Die prijs stond niet in de nieuwsberichten, maar was eenvoudig bij het cbs te vinden. In mei was er zo een omzet van bijna €5,2 miljard op de huizenmarkt.

Met dit soort getallen zou je denken dat er bijna geen huizen meer te koop staan en dat er ook steeds minder mensen zijn die nog een huis kunnen betalen. Met een salaris (1 verdiener) van 1,5x modaal wordt het al lastig om de gemiddelde huizenprijs aan hypotheek te krijgen.

Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt....


Reacties

 1. De huizen gaan, in de stad waar wij wonen, als zoete broodjes over de toonbank. En vaak al binnen een paar dagen, zelfs tegen opbod. Het lijkt wel alsof wij niets geleerd hebben van de eerdere crisis. Natuurlijk weet ik dat het erg regionaal bepaald is, en dat in andere regio's het helemaal nog niet zo hard gaat.

  Het kan niet anders - om redenen die jij al aangeeft - dat de wal het schip keert op de woningmarkt. Vraag is alleen hoe lang het nog 'goed' blijft gaan. Ik ben benieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Men heeft niets geleerd van de vorige crisis. Over kreditering wordt gestimuleerd door alle rente en belastingmaatregelen en sparen wordt afgestraft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Ik ben erg benieuwd wanneer de wal het schip keert op de woningmarkt", joh, we zijn pas net begonnen ;-) Gaat nog wel even door, tenzij de beurs morgen compleet in elkaar stort. In dat geval zullen we over een paar maanden de invloed wel zien. Voorlopig zal het nog wel zo doorgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Huizen zijn in mijn stad ook binnen No time verkocht. Al voor het op funda staat worden de eerste bezichtigen aangevraagd!
  Gouwe tijd om van de randstad naar het platteland te verhuizen en daar de rest van je leven te blijven wonen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat komt wel. Ik verwacht over een paar jaar. De eisen voor een hypotheek worden steeds strenger. Je kunt geen geld meer bij de hypotheek lenen om de gewilde woning op te knappen. Over niet al te lange tijd zullen door de vergrijzing steeds meer woningen op de markt komen van ouderen. Meestal hebben zij het onderhoud nog wel op orde, maar zitten er verouderde badkamers, keukens etc in. Of geen cv, of niet/nauwelijks geisoleerd. Die woningen zullen dan veel lager in de markt gezet worden omdat mensen ze anders niet meer willen kopen vanwege de bijkomende renoveringskosten. Het lijkt mij nirt vreemd dat als gevolg van die lagere prijzen, de hele huizenmarkt lager kan worden geprijss. Maar het blijft koffiedik kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.