Doorgaan naar hoofdcontent

Toch nog steeds veel huizen onder water

Ondanks dat de huizenprijzen gemiddeld genomen fors aan het stijgen zijn, staan nog lang niet alle huizen weer boven water. In regio's waar de stijging niet zo snel gaat staan nog zo'n 340.000 huizen "onder water".

De gemiddelde huizenprijs ligt op dit moment op €266.000 ten opzichte van €262.000 in 2008. Volgens Calcasa staan er in, vooral, het oosten en het zuiden van het land nog zo'n 340.000 huizen met een marktwaarde die lager is dan de originele aanschafprijs. Dat hoeft overigens niet te betekenen dan dat de hoogte van de hypotheek ook nog hoger is dan de huidige marktwaarde.
In het westen zou het gaan om nog zo'n 34.000 woningen.

Vooral in de Achterhoek liggen de prijzen nog steeds 7,5% lager dan in 2008, terwijl in de grote steden de prijzen al zo'n 10% hoger liggen.

Ons huis staat sinds januari niet meer onder water, maar ons vorige huis hebben we wel met verlies moeten verkopen. Die restschuld hebben we vorig jaar afgelost.

Staat jullie huis nog onder water?

Reacties

 1. Nee, al een paar jaar niet meer. Twee weken geleden hebben wij een waardebepaling laten doen, en deze viel een stuk positiever uit dan verwacht. Ik ging uit van een waarde van € 239.000, de makelaar kwam uit op een waarde van tussen de € 250.000,00 en € 255.000,00. In die zin staat ons huis nu ruim € 110.000,00 boven water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi nieuws. Dikke overwaarde gecreeerd!
   Waarom heb je een waardebepaling laten doen?

   Verwijderen
 2. Nee, gelukkig niet. De vorige eigenaar van dit huis had dat wel. Gekocht in 2007 en verkocht in 2014 met 50.000 euro verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons huis staat ook al een paar jaar boven water. En met de huidige verkoopprijzen in de wijk zou ik 'm zelfs voor 50.000€ boven mijn oorspronkelijke hypotheek kunnen verkopen. Aantrekkelijk op papier, maar geen zin in verhuizen ;)
  Bovendien zou een nieuwe hypotheek flink hoger zijn vanwege de stijgende prijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aflossen heeft ervoor gezorgd dat mijn huis niet meer onder water staat, maar de huizenmarkt heeft er vervolgens ook nog eens voor gezorgd dat de kans klein is dat het huis bij verkoop minder opbrengt als dat het toentertijd gekost heeft... hoop ik..!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, toen ik dit appartement kocht had ik een hypotheek over 50% van de aankoop prijs. Nu heb ik nog een hypotheek van 20% van de aankoop prijs. Ik ben meteen begonnen met elk jaar boete vrij aflossen. De huis prijzen zijn ook gestegen. Een woning in mijn gebouw is net voor 40.000 euro meer verkocht dan wat ik betaald heb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons huis stond na een maand al niet meer onder water, maar hoe krijg je dat in deze tijd nog voor elkaar?
  Als je wat wilt moet je nu kopen als starter of oversluiter, de rente staat laag. Pak dat voordeel nu, want de huizenprijzen gaan nooit meer zoveel zakken.
  Denk ook dat je maar 1 maal kunt profiteren van de verkoop van je huis en dat is dat je er geen ander huis voor terug koopt. Sjalas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop het niet, pas vorig jaar juli gekocht ;-) Zou wel beetje sneu zijn als we nu al onderwater zouden staan. Overigens is de hypotheek ongeveer 90% van de verkoopwaarde, dus we slapen er niet minder om.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen

Begin december schreef ik over het narekenen van onze annuïteiten hypotheek. Daar bood ik aan  om een tutorial te maken hoe je zelf kunt uitrekenen wat je maandlasten worden als je bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek afsluit of een hypotheekdeel om wilt zetten naar een annuïteiten hypotheek. Ik zou ook wel een excel bestand willen klaarzetten die je zou kunnen downloaden, maar ik heb nog niet uitgevonden hoe ik dat doe in blogger, zonder mijn privédropbox open te zetten. Tips zijn daarvoor meer dan welkom. Waarschuwing: door de vele screenshots is dit best een lange blog geworden. Maar terug naar het onderwerp van deze blogpost, we gaan in excel een annuïtaire hypotheek bouwen.  Eerst maar eens de uitgangspunten van deze fictieve hypotheek: Startlening: €200.000 Hypotheekrente: 2% Looptijd 30 jaar De basis We beginnen met deze gegevens in te vullen. Zoals je misschien ziet heb ik de looptijd van de hypotheek in maanden gezet in plaats van in jaren. Dit kom

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin