Doorgaan naar hoofdcontent

Toch nog steeds veel huizen onder water

Ondanks dat de huizenprijzen gemiddeld genomen fors aan het stijgen zijn, staan nog lang niet alle huizen weer boven water. In regio's waar de stijging niet zo snel gaat staan nog zo'n 340.000 huizen "onder water".

De gemiddelde huizenprijs ligt op dit moment op €266.000 ten opzichte van €262.000 in 2008. Volgens Calcasa staan er in, vooral, het oosten en het zuiden van het land nog zo'n 340.000 huizen met een marktwaarde die lager is dan de originele aanschafprijs. Dat hoeft overigens niet te betekenen dan dat de hoogte van de hypotheek ook nog hoger is dan de huidige marktwaarde.
In het westen zou het gaan om nog zo'n 34.000 woningen.

Vooral in de Achterhoek liggen de prijzen nog steeds 7,5% lager dan in 2008, terwijl in de grote steden de prijzen al zo'n 10% hoger liggen.

Ons huis staat sinds januari niet meer onder water, maar ons vorige huis hebben we wel met verlies moeten verkopen. Die restschuld hebben we vorig jaar afgelost.

Staat jullie huis nog onder water?

Reacties

 1. Nee, al een paar jaar niet meer. Twee weken geleden hebben wij een waardebepaling laten doen, en deze viel een stuk positiever uit dan verwacht. Ik ging uit van een waarde van € 239.000, de makelaar kwam uit op een waarde van tussen de € 250.000,00 en € 255.000,00. In die zin staat ons huis nu ruim € 110.000,00 boven water.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi nieuws. Dikke overwaarde gecreeerd!
   Waarom heb je een waardebepaling laten doen?

   Verwijderen
 2. Nee, gelukkig niet. De vorige eigenaar van dit huis had dat wel. Gekocht in 2007 en verkocht in 2014 met 50.000 euro verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ons huis staat ook al een paar jaar boven water. En met de huidige verkoopprijzen in de wijk zou ik 'm zelfs voor 50.000€ boven mijn oorspronkelijke hypotheek kunnen verkopen. Aantrekkelijk op papier, maar geen zin in verhuizen ;)
  Bovendien zou een nieuwe hypotheek flink hoger zijn vanwege de stijgende prijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Aflossen heeft ervoor gezorgd dat mijn huis niet meer onder water staat, maar de huizenmarkt heeft er vervolgens ook nog eens voor gezorgd dat de kans klein is dat het huis bij verkoop minder opbrengt als dat het toentertijd gekost heeft... hoop ik..!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee, toen ik dit appartement kocht had ik een hypotheek over 50% van de aankoop prijs. Nu heb ik nog een hypotheek van 20% van de aankoop prijs. Ik ben meteen begonnen met elk jaar boete vrij aflossen. De huis prijzen zijn ook gestegen. Een woning in mijn gebouw is net voor 40.000 euro meer verkocht dan wat ik betaald heb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ons huis stond na een maand al niet meer onder water, maar hoe krijg je dat in deze tijd nog voor elkaar?
  Als je wat wilt moet je nu kopen als starter of oversluiter, de rente staat laag. Pak dat voordeel nu, want de huizenprijzen gaan nooit meer zoveel zakken.
  Denk ook dat je maar 1 maal kunt profiteren van de verkoop van je huis en dat is dat je er geen ander huis voor terug koopt. Sjalas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hoop het niet, pas vorig jaar juli gekocht ;-) Zou wel beetje sneu zijn als we nu al onderwater zouden staan. Overigens is de hypotheek ongeveer 90% van de verkoopwaarde, dus we slapen er niet minder om.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.