vrijdag 19 mei 2017

Nederlandse banken niet happig op negatieve spaarrente

Nederlandse banken zitten er over het algemeen niet op te wachten om een negatieve rente over spaargeld te gaan rekenen.
Dat constateert de Nederlandse Bank (DNB). Volgens DNB had de rente, gezien tarieven die voor zakelijke klanten worden gehanteerd, al lang negatief kunnen zijn, maar vinden banken dat toch een raar idee.

Banken zijn ook bang dat klanten hun vertrouwen in de bank verliezen als ze moeten gaan betalen voor het in beheer geven van spaargeld. Ook zegt DNB dat spaargeld toch nog steeds een belangrijk middel is om geld op te halen dat weer uitgeleend kan worden. Overigens zijn de banken niet heel happig om extra spaargeld aan te trekken.

In Nederland heeft nog geen enkele bank het aangedurfd om de spaarrente negatief te maken, al komt Triodos bank met een rente van 0,0% wel heel dicht in de buurt. In het buitenland is er wel een aantal banken dat het aangedurfd heeft om dit door te voeren. In België zijn negatieve spaarrentes overigens bij wet verboden.

De AFM heeft onderzocht wat Nederlanders zouden doen als ze geconfronteerd zouden worden met negatieve spaarrentes:
 • Fysiek bewaren (34%)
 • Beleggen (20%)
 • Schulden aflossen (18%)
 • Deposito sparen (11%)
 • Uitgeven (5%)
Bron: FX.nl

Gelukkig gaan de meeste mensen dus niet gelijk hun spaargeld allemaal uitgeven. Vreemd vind ik wel dat er geen optie is "gewoon op de bank laten staan". Schulden aflossen is natuurlijk altijd een goed idee, ook als de spaarrente niet negatief is...

Wat zou jij met je geld doen bij een negatieve spaarrente?

10 opmerkingen:

 1. Ik zou de neiging hebben om het van de bank te halen, maar het wordt er niet veiliger op om je geld thuis te bewaren. Hopelijk komt het niet zover.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben niet veel spaargeld maar eerder kon je van de rente een dagje er op uitgaan, nu krijg je niets meer. Ik zou bij een negatieve rente het geld in Belgie op de bank zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zou het dan ook op de lopende betaalrekening negatief zijn, of alleen op de `spaarrekening`?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vroeg ik me ook af. Dan zou het goedkoper zijn bv 2 gewone betaalrekeningen te hebben en daarvan 1 als spaar te gebruiken.

   Verwijderen
 4. Moelijke vraag, maar ik zou wel een deel van mijn buffer contant bewaren. Je ben natuurlijk altijd kwetsbaar van bij voorbeeld diefstal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou het in ieder geval eerst doorschuiven naar banken die geen negatieve rente rekenen. En daarna idd eraf halen of investeren. Als je nu ook geld toe kreeg op geleend geld.. Dat is niet zo, ze verdienen nog steeds geld met ons spaargeld, door dat bijvoorbeeld uit te lenen. Daar ga ik niet voor betalen, dat is hun taak!

  Misschien begin ik dan zelf wel een bank, bedenk ik me nu .. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. KLein bedragje op spaarrekening laten staan om buffertje te hebben voor tegenvallers, de rest lekker gespreid beleggen via vermogensbeheerder en in cowdfundingspojecten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op de betaalrekening zetten want dat is geen spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie!
   Maar dan gaat de bank wellicht een 'vergoeding' vragen voor gestald geld.

   Verwijderen