Doorgaan naar hoofdcontent

Vier dagen geen betalingsverkeer is toch niet meer van deze tijd?

In de afgelopen week kreeg ik diverse mailtjes van onze bank dat als we iets betaald wilden hebben, we de opdracht voor gisteren 15:00 uur gegeven zouden moeten hebben. Dit kwam omdat daarna het Europese betalingsverkeersysteem stil ging tot en met 2e Paasdag.
Ik snap hier echt helemaal niets van. In een tijd waarin de economie zo ongeveer 24/7 en 65 dagen per jaar is, worden er tussen banken vier dagen lang geen overschrijvingen gedaan.

Op de site van de Volkskrant staat een artikel over de achtergrond hiervan. Het blijkt dat dit betalingssysteem helemaal niet zo geautomatiseerd is als je in deze tijd zou verwachten. De overschrijvingen worden nog door medewerkers van de ECB gecontroleerd. En die hebben in dit geval een lang weekend. Dat is ook de reden waarom er in elk weekend geen overschrijvingen tussen banken plaatsvindt.

Dat er op Goede Vrijdag geen betalingsverkeer mogelijk is, terwijl dat in Nederland geen officiële feestdag is, komt omdat deze dag dat in Duitsland wel is. En de ECB staat in Duitsland.

Overigens staat in het artikel dat de ECB aan een nieuw systeem werkt waarbij wel altijd direct geld kan worden overgeboekt tussen rekeningen van verschillende banken. Dat zou in november gereed moeten zijn.
Daarnaast werken ook de Nederlandse banken aan een nieuw systeem waarbij overboekingen direct gebeuren. Dat zou in 2019 operationeel moeten zijn.

Mijn (M) werkgever heeft wel goed rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode. Normaal krijg ik altijd salaris op de 15e van de maand gestort. En als de 15e in het weekend valt op de vrijdag ervoor. Gisteren kreeg ik echter al netjes mijn salaris gestort.

De automatische overboekingen naar de diverse spaarrekeningen die ik altijd op de 15e gelijk doe, in het kader van pay yourself first, heb ik gisteren in de lunchpauze handmatig gedaan. Anders zouden ze in het weekend gebeuren en mis ik op die manier 4 dagen rente. En ondanks dat de rente bijna niets is, vind ik dat toch zonde...


Hebben jullie nog rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode?

Reacties

 1. Nee! Dit wist ik dus niet. Gelukkig heb ik geen betalingen die gedaan moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, geldt dit ook van je eigen spaarrekening naar je eigen betaalrekening? Dan zou ik nu al te laat zijn en zit ik tot dinsdag zonder geld. Niet heel handig... En ik ben het met je eens: totaal niet van deze tijd! Maar dat vind ik eigenlijk al van die weekendsluiting elke keer. Technisch gezien is dat volgens mij helemaal niet noodzakelijk namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het bij dezelfde bank is, dan is het geen probleem. Als je een spaarrekening hebt bij een andere bank, dan duurt het tot dinsdag voordat het geld bijgeboekt is.

   Verwijderen
 3. Vraagje: werk je zelf deze 4 dagen wel?
  Want het klinkt een beetje alsof je het raar vindt dat andere mensen deze dagen vrij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag.Vandaag heb ik gewoon gewerkt, maar de andere drie ben ik vrij. Maar dat betekent niet dat de service die mijn bedrijf levert, die drie dagen stil staat. Er komt letterlijk het hele weekend nog water uit de kraan.
   Ik vind het niet raar dat mensen vrij zijn, maar meer dat er in deze bijna volledig geautomatiseerde wereld nog mensen aan te pas moeten komen..

   Verwijderen
  2. Duidelijk antwoord hoor. Zelf werk ik parttime in een winkel die tegenwoordig alle dagen van het jaar open is, en toen we gisterenavond eerder sloten (wettelijk verplicht) kwamen er nog klanten aan die daar heel boos om werden.
   Ook veel mensen verbaasden zich er hardop over dat het zo druk was in de winkel, en dat er blijkbaar nogal veel mensen vrij waren die dag. Uh ja, u toch ook? denk je dan.
   Het is inderdaad wel vreemd dat er nog steeds tussenkomst van mensen nodig is om die overschrijvingen tussen banken uit te voeren, lijkt mij dat dat toch volledig automatisch moet kunnen, en dan een menselijke controle uitvoeren op bijvoorbeeld grote bedragen bij transacties.
   Vandaag en morgen werk ik met mijn dochter in ons bedrijfje, maandag weer in loondienst werken, zo'n "lang" weekend is zo voorbij.

   Verwijderen
 4. Leuk geschreven stukje. Ik schreef ook een stukje, komt later online,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.