Doorgaan naar hoofdcontent

Vier dagen geen betalingsverkeer is toch niet meer van deze tijd?

In de afgelopen week kreeg ik diverse mailtjes van onze bank dat als we iets betaald wilden hebben, we de opdracht voor gisteren 15:00 uur gegeven zouden moeten hebben. Dit kwam omdat daarna het Europese betalingsverkeersysteem stil ging tot en met 2e Paasdag.
Ik snap hier echt helemaal niets van. In een tijd waarin de economie zo ongeveer 24/7 en 65 dagen per jaar is, worden er tussen banken vier dagen lang geen overschrijvingen gedaan.

Op de site van de Volkskrant staat een artikel over de achtergrond hiervan. Het blijkt dat dit betalingssysteem helemaal niet zo geautomatiseerd is als je in deze tijd zou verwachten. De overschrijvingen worden nog door medewerkers van de ECB gecontroleerd. En die hebben in dit geval een lang weekend. Dat is ook de reden waarom er in elk weekend geen overschrijvingen tussen banken plaatsvindt.

Dat er op Goede Vrijdag geen betalingsverkeer mogelijk is, terwijl dat in Nederland geen officiële feestdag is, komt omdat deze dag dat in Duitsland wel is. En de ECB staat in Duitsland.

Overigens staat in het artikel dat de ECB aan een nieuw systeem werkt waarbij wel altijd direct geld kan worden overgeboekt tussen rekeningen van verschillende banken. Dat zou in november gereed moeten zijn.
Daarnaast werken ook de Nederlandse banken aan een nieuw systeem waarbij overboekingen direct gebeuren. Dat zou in 2019 operationeel moeten zijn.

Mijn (M) werkgever heeft wel goed rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode. Normaal krijg ik altijd salaris op de 15e van de maand gestort. En als de 15e in het weekend valt op de vrijdag ervoor. Gisteren kreeg ik echter al netjes mijn salaris gestort.

De automatische overboekingen naar de diverse spaarrekeningen die ik altijd op de 15e gelijk doe, in het kader van pay yourself first, heb ik gisteren in de lunchpauze handmatig gedaan. Anders zouden ze in het weekend gebeuren en mis ik op die manier 4 dagen rente. En ondanks dat de rente bijna niets is, vind ik dat toch zonde...


Hebben jullie nog rekening gehouden met deze overboekingsvrije periode?

Reacties

 1. Nee! Dit wist ik dus niet. Gelukkig heb ik geen betalingen die gedaan moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, geldt dit ook van je eigen spaarrekening naar je eigen betaalrekening? Dan zou ik nu al te laat zijn en zit ik tot dinsdag zonder geld. Niet heel handig... En ik ben het met je eens: totaal niet van deze tijd! Maar dat vind ik eigenlijk al van die weekendsluiting elke keer. Technisch gezien is dat volgens mij helemaal niet noodzakelijk namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het bij dezelfde bank is, dan is het geen probleem. Als je een spaarrekening hebt bij een andere bank, dan duurt het tot dinsdag voordat het geld bijgeboekt is.

   Verwijderen
 3. Vraagje: werk je zelf deze 4 dagen wel?
  Want het klinkt een beetje alsof je het raar vindt dat andere mensen deze dagen vrij zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag.Vandaag heb ik gewoon gewerkt, maar de andere drie ben ik vrij. Maar dat betekent niet dat de service die mijn bedrijf levert, die drie dagen stil staat. Er komt letterlijk het hele weekend nog water uit de kraan.
   Ik vind het niet raar dat mensen vrij zijn, maar meer dat er in deze bijna volledig geautomatiseerde wereld nog mensen aan te pas moeten komen..

   Verwijderen
  2. Duidelijk antwoord hoor. Zelf werk ik parttime in een winkel die tegenwoordig alle dagen van het jaar open is, en toen we gisterenavond eerder sloten (wettelijk verplicht) kwamen er nog klanten aan die daar heel boos om werden.
   Ook veel mensen verbaasden zich er hardop over dat het zo druk was in de winkel, en dat er blijkbaar nogal veel mensen vrij waren die dag. Uh ja, u toch ook? denk je dan.
   Het is inderdaad wel vreemd dat er nog steeds tussenkomst van mensen nodig is om die overschrijvingen tussen banken uit te voeren, lijkt mij dat dat toch volledig automatisch moet kunnen, en dan een menselijke controle uitvoeren op bijvoorbeeld grote bedragen bij transacties.
   Vandaag en morgen werk ik met mijn dochter in ons bedrijfje, maandag weer in loondienst werken, zo'n "lang" weekend is zo voorbij.

   Verwijderen
 4. Leuk geschreven stukje. Ik schreef ook een stukje, komt later online,

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…