Doorgaan naar hoofdcontent

Rentenieren in het buitenland: Zou jij het doen?

Gisteravond las ik het artikel op de website van de Telegraaf en vandaag staat het ook uitgebreid in de papieren krant: Rentenieren in het buitenland, waar moet je op letten en welke landen hebben gunstige (belasting)regelgeving?

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die overwinteren in warmere oorden. Benidorm is Spanje is daar zo ongeveer het schoolvoorbeeld van.
Maar er zijn ook veel mensen die na hun pensioen helemaal uit Nederland vertrekken en het hele jaar genieten van het mooie(re) weer in het buitenland.
En welk land je dan kiest om je te vestigen maakt best heel veel uit schrijft de Telegraaf...

In het artikel worden 4 landen als voorbeeld gegeven. Frankrijk, Hongarije, Portugal en Spanje. Ieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Als je kijkt naar belastingregels zie je een groot verschil tussen deze landen.

Algemeen
Als je in het buitenland gaat wonen zijn er ook zaken die financieel minder gunsti kunnen uitpakken. Als je bijvoorbeeld ver voor je officiële pensioenleeftijd naar het buitenland vertrekt stopt op een gegeven moment je opbouw van je AOW. Dat betekent dat je minder AOW krijgt op het moment dat je die leeftijd bereikt. Het is wel slim om daar rekening mee te houden in de sommetjes of rentenieren in het buitenland haalbaar is. De AOW-opbouw stopt nadat je een jaar uit Nederland vertrokken bent.

Frankrijk
Frankrijk is geen land om te rentenieren aldus het artikel. Wanneer je een lager tot middeninkomen hebt kan het wel interessant zijn. Echtparen hebben een belastinvrije voet van €27.000 bruto inkomen per jaar.
Heb je echter een groot vermogen dan is het land een stuk minder interessant. Inkomsten uit huren, rente en dividend worden progressief belast, dus hoe meer je daar je inkomen uit haalt, hoe zwaarder het belast wordt. Over deze inkomensvormen moet je ook nog eens sociale premies betalen. Koersstijgingen van aandelen worden belast en als je meer dan €1,3 miljoen aan vermogen hebt betaal je ook nog eens vermogensbelasting.

Portugal
 De eerste 10 jaar dat je in Portugal woont worden je vermogen en inkomsten niet belast. De enige uitzondering hierop zijn de Nederlandse pensioeninkomsten. In een pas afgesloten belastingverdrag tussen Portugal en Nederland is namelijk afgesproken dat Nederland over die inkomsten Nederland belasting mag heffen. Wie veel vermogen heeft en een klein pensioen, of wie al ver voordat zijn/haar pensioen ingaat in Portugal neerstrijkt is Portugal wel een heel aantrekkelijk land om te rentenieren.

Spanje
In Spanje wordt geen belasting geheven over kleine pensioeninkomsten (tot €12.000 bruto). Het verschilt echter wel per regio wat de belastingdruk is. Belastingheffing is in Spanje namelijk een regionaal geregeld. Of alle belastingvrijstellingen voor Nederlanders nog lang stand houden is de vraag, Nederland probeert al jaren een nieuw belastingverdrag af te sluiten waarbij Nederland belasting zou mogen heffen over de pensioeninkomsten van Nederlanders.

Hongarije
Hongarije lijkt bij uitstek het meest goedkope land om te rentenieren. De kosten voor levensonderhoud zijn sowieso al stukken lager dan in vele andere landen in Europa. Verder heft Hongarije geen belasting over pensioeninkomsten en is Nederland voor zover bekend ook niet in onderhandeling met Hongarije over een belastingverdrag.
Verder heft Hongarije 15% belasting over daadwerkelijk behaald rendement op vermogen.

Ik denk niet dat wij ooit de stap zullen nemen om in het buitenland te gaan rentenieren, maar je weet het nooit. Zouden jullie die stap (durven) zetten?

Reacties

 1. Toch zou ik niet snel voor Hongarije kiezen, ook al ziet het er op papier het aantrekkelijkst uit. (Van deze 4)
  Ik ben er niet mee bezig in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als wij al zouden emigreren zou dat om andere dan financiele redenen zijn. Eerder om de drukte te ontvluchten. Wij zouden dan voor een engelstalig land kiezen zodat we sneller kunnen integreren in de lokale gemeenschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Denk dat we onze familie en vrienden teveel zouden missen. Wel leuk voor een paar keer een maanden per jaar wellicht

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij houden het zeker in gedachten. Voor ons zou in dit rijtje Frankrijk afvallen vanwege de genoemde nadelen en de hoge kosten van levensonderhoud. Het is wel het enige land waarin ik me qua taal zou redden. Voor de andere landen zou ik de taal vanaf begin moeten leren. Spaans is het makkelijkst en Hongaars is echt een moeilijke taal. Wij zijn eens in Hongarije op vakantie geweest en ik vond het een heel mooi land waar ik me ook nog thuis voel. Het deed me denken aan Hans en Grietje op een of andere manier. Het aanbod in supermarkten, zeker qua groente en fruit me erg tegen. Sowieso de kwaliteit van voeding. Ik denk dat Spanje voor ons de grootste kans maakt. Zijn we ook op vakantie geweest en dat was een goede ervaring qua contacten met de bevolking. Bij ons is nog niks zeker, maar uitsluiten doen we niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zorg dat je ook weet hoe het loopt als jezelf of partner overlijdt in het buitenland. Hoe de gang van zaken dan is, wil je in Nederland of dat land begraven, en hoe moet je dat aanpakken, en hoe het met testament anders gaat in ander land.
  Ik heb onlangs voor iemand in Spanje uitgezocht hoe het na het overlijden geregeld moest worden(acuut, en de meneer had er geen energie voor) was nogal wat werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien toch landje hoppen, Portugal en daarna naar Frankrijk lijkt me wel wat. Ik wil het zeker overwegen voor later. Maar niet te ver van NL of altijd weer ff terug naar NL.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee absoluut niet. Ik heb 2 jaar in Duitsland gewoond en 26 jaar in de VS. Ik ben blij dat ik terug in Nederland ben. Plakband pensioen en al. Wat enorm AOW gat. Maar dat geeft niet. Ik heb gelukkig pensioen opbouw

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.