Doorgaan naar hoofdcontent

Post over de spaarhypotheek

Gisteren ontvingen we post van de bank. We verwachtten eigenlijk geen post, behalve een bevestiging van de extra aflossing die we hebben gepland per 1 mei. Maar die post komt meestal pas nadat de extra aflossing is afgeschreven.

Het bleek nog post te zijn over de spaarhypotheek. Dat is rijkelijk laat, aangezien we begin februari de extra aflossing regelden en de aflossing per 1 maart gedaan is.
En ik moet zeggen, tot nu toe de meest duidelijke post over de spaarhypotheek die we ooit hebben mogen ontvangen.
Het bevestigde nog een keer dat onze maandelijkse inleg €133 is, maar het gaf ook een overzicht van de kosten die aan de spaarhypotheek zijn verbonden.

Zo wordt er door de verzekeringsmaatschappij die de spaarpolis beheert €5,67 per maand ingehouden en €2,19 voor de overlijdensrisicoverzekering. In totaal dus €7,86 aan kosten. Dat komt aardig overeen met de de 8 euro die ik altijd reken in mijn hypotheeksheet in excel. Tot het eind van de looptijd €1.281,42.

Onze spaarhypotheek loopt tot en met 1 januari 2036. In de brief is ook netjes aangegeven hoeveel we nog in de polis gaan storten tot het einde van de looptijd, bij de huidige rente zonder extra aflossingen (storten mogen we niet). Dat is €30.058,00. Onze openstaande hypotheek is op dit deel €79.800,00 en we hebben nu €23.500 in het spaardepot zitten. We ontvangen dus tot het einde van de looptijd nog €€26.242,00 aan rente. Dat is net iets minder dan het bedrag dat we nog moeten inleggen.

Ook geeft deze brief een overzicht van hoe de komende 10 jaar het spaarsaldo aan het eind van het kalenderjaar zal zijn als we niets meer veranderen aan de hypotheek. Dat is mooi vergelijkingsmateriaal voor als we de daadwerkelijke standen krijgen.


Reacties

  1. Wauw, zou graag willen dat ik ook een overzicht zou kunnen krijgen van de hypotheekverstrekker (rabo) voor mijn spaarzekerhypotheek, helaas nog steeds niet gelukt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit hebben we nu alleen gekregen omdat we een aflossing hebben gedaan. Een dergelijk overzicht hebben we nog nooit eerder gehad.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…