Doorgaan naar hoofdcontent

Gelukkig van het kostwinnaarschap?


Afgelopen woensdag gingen dochter en ik (M) naar de kermis in Rotterdam. Samen met nog twee pappa's met hun kroost genoten we van eigenlijk prima weer en leuke attracties. De kinderen hadden het zeer naar hun zin en ondanks dat onze dochter veel jonger is dan de twee andere kinderen hadden ze het met hun drietjes erg leuk met elkaar.

Toen we daar zo liepen overviel met het gevoel dat het toch best wel een luxe is dat we alle drie een dag minder kunnen werken en zo meer tijd met onze kinderen kunnen doorbrengen. Dat vonden we eigenlijk allemaal.

's Avonds moest ik ook denken aan een artikel dat ik op de website van De Telegraaf gelezen had. Dat vaders gelukkig zouden worden van het kostwinnaarschap. Bij ons drieën is dat in ieder geval niet het geval. Ook al hebben twee van de drie wel het hoogste inkomen binnen het gezin, we zouden allemaal best nog wel wat minder willen werken om meer in het huishouden te doen.

De vraag is dan alleen: wat houdt ons dan tegen?

Als ik voor mezelf praat is dat toch nog wel de financiën. Nu nog een dag minder werken betekent een veel langer traject richting een hypotheekvrij huis en financiële onafhankelijkheid. Zeker zolang we het inkomen van V nog bijna volledig gebruiken voor het terugbetalen van haar zakelijke lening. Als die volledig is afgelost wordt het mogelijk een heel ander verhaal. Dan kunnen we ofwel veel meer investeren en sneller richting financiële onafhankelijkheid toe, ofwel nu minder gaan werken en

Een dag minder werken betekent voor mij een inkomensdaling van plusminus €700 netto per maand. Dat is precies het bedrag dat we nu elke maand extra aflossen en maandelijks investeren in de twee aandelenfondsen die we hebben. Dus door nu wat langer te werken kunnen we in de toekomst genieten van meer keuzevrijheid.

Hoe is bij jullie het inkomen verdeeld?Reacties

 1. Ik kan me voorstellen dat je dan wel even drie keer nadenkt, €700 is veel geld voor een dag minder werken. Bij ons is het redelijk gelijk. Ik verdien op papier misschien meer, maar moet ook reserveren en heb geen zekerheid. Vriend heeft elk jaar (tot nu toe, dat is geen zekerheid) een stevige winstuitkering. Ik heb dus door het jaar heen misschien meer, maar hij krijgt een keer in het jaar weer een flinke bak geld. Gezamenlijk doen we alles dan ook gewoon 50-50.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een dag per week minder werken heeft best een flinke financiële consequentie inderdaad. Maar mooi dat je ook nu al echt tijd voor je gezin hebt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werk een volledige week, maar ik vind mijn werk echt leuk dus ik zie dat niet als een probleem. Mijn partner werkt halve dagen, heeft ook soms wat minder plezier in haar werk. Omdat het sparen nu lekker snel gaat blijven we dit voorlopig op deze manier doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb altijd meer verdiend dan mijn man, en die vindt het heerlijk dat hij niet voor 100% verantwoordelijk is voor het inkomen. OOk in mijn omgeving zie ik veel stellen warbij de vrouw meer verdient dan de man, en dat gaat prima. Het groete voordeel van 2 verdiener zijn is dat al je financiele eireren niet in 1 mandje liggen, maw, als 1 van de 2 werkloos wordt is dat niet meteen een grote ramp (ervan uitgaande dat je uitgavenpatroon niet helemaal de 2 salarissen omvat)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar. Bij ons is het inkomen ongeveer 2:3, alleen gebruiken we nu het salaris van V nauwelijks.

   Verwijderen
 5. Tot 1 oktober verdiende manlief ongeveer 2000 per maand netto en ik 3500. Sinds oktober ben ik als zzp er begonnen. Van oktober tot januari had ik geen inkomen. Sinds januari zit ik op een omzet van ong. 10.000 per maand, maar dit ga ik niet volhouden want in juni/juli/augustus is er geen werk in mijn branche. Mijn man werkt 4 dagen en wil best een dagje minder werken, maar dan wel om leuke dingen te doen. Het huishouden hebben we allebei een hekel aan dat we dit uitbesteden :-) Ik werk heel wisselend: soms 60 uur per week (met 40 uur declarabel), soms 5 (niet declarabel). En dat vind ik prima. Als één van ons een tijdje niet wil werken kan dat, want we kunnen van 1 salaris leven, maar beiden doen we dit niet veel, we vinden het veel te leuk en belangrijk om te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook niet zo dat wij een hekel aan werken hebben hoor. Maar de vrijheid om zelf te kunnen kiezen om minder (betaald) werk te doen vinden we wel een groot goed.

   Verwijderen
 6. Mijn man verdient netto 5x zoveel als ik.
  Ik werk 40% en hij 100%, dus een heel scheve balans ;) Mijn man zou best een dagje minder willen werken, maar financieel gezien is dat nu nog geen slimme zet. Mogelijk als de jongste ook op school zit, en de kosten kinderopvang daardoor enorm afnemen is dit wel een idee. Bijvoorbeeld de middag vrij met de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou bij ons ook enorm schelen aan kinderopvangkosten..

   Verwijderen
 7. Ik verdien met 10 uur werk per week aan 2 eigen bedrijfjes, ongeveer evenveel als mn man die 4/5 voor zn baas werkt. Wij kunnen van 1 inkomen rondkomen in principe, dus hij zou in theorie kunnen thuisblijven.
  Maar dat is enkel theorie. In de praktijk blijft hij nog een paar jaar werken voor de zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben sinds twee maanden gestopt met werken. Dit betekent dat mijn man het inkomen voor ons gezin verdient. Hoeveel tijd er is voor het gezin wisselt. In de zomerperiode hebben we in ieder geval allemaal zes weken vrij en dat is fijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…