Doorgaan naar hoofdcontent

Doorsnee hypotheek niet gestegen in 2016

De doorsnee hypotheek van Nederlandse huishoudens is niet gestegen in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Die doorsnee hypotheek bedraagt €162.000 per huishouden.

De doorsnee hypotheek is niet hetzelfde als de gemiddelde hypotheek. Bij de berekening van de doorsneehypotheek worden namelijk ook de huishoudens in een huurhuis meegeteld. Verder worden op gebouwde bedragen in spaar- of beleggingshypotheken worden niet meegenomen. Die hebben over het algemeen een hypotheek van €0. De gemiddelde hypotheek zal dus een stuk hoger liggen.

In de grafiek hieronder kun je zowel het verloop van de doorsnee hypotheek als van het eigen woning bezit zien.


 55,6% van de huishoudens heeft een eigen woning. Als je dan de gemiddelde hypotheek berekent kom je uit op €291.367. Dat is een stuk hoger dan €211.000 doorsnee woningwaarde die het CBS aangeeft. De gemiddelde woningwaarde lag in 2015 volgens het CBS nog wat lager. Dat zou betekenen dat we in Nederland gemiddeld €82.000 onder water stond in 2015. Als dat klopt is dat best fors.

Ook per leeftijdscategorie is de hoogte van de doorsneehypotheek door het CBS in kaart gebracht, samen met het eigen woning bezit.


Wat je eigenlijk ziet is dat in de jongere leeftijdscategorieën het eigen woning bezit is gedaald en (o.a. daardoor) ook de doorsneehypotheek. En in de oudere leeftijdscategoriën dit juist andersom is. Daar zijn beide gestegen.

Als ik onszelf vergelijk, met onze hypotheek + restschuld aan het einde van 2015, dan hadden wij op dat moment een hogere (hypotheek)schuld dan de doorsneehypotheek van onze leeftijdscategorie. Wij hadden toen een schuld van ruim €213.000 en de doorsneehypotheek was toen €212.000 voor de categorie 35-40 jaar. Als je echter gaat kijken naar de gemiddelde hypotheek dan was die voor onze leeftijdscategorie bijna €333.000. Daar zaten wij dan toch fors onder.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe de cijfers over 2016 met zullen zijn met een aantrekkende woningmarkt en veel meer huizenverkopen dan de jaren ervoor.

Hoe doen jullie het ten opzichte van je leeftijdsgenoten?

Reacties

 1. Ik val in de categorie 30-35, lees ik het dan goed dat het doorsneebedrag in 2015 net wat onder de 2 ton ligt? Vorig jaar zat ik daar fors boven, nu heb ik geen hypotheek, maar als ik die van vriend in mijn hoofd neem, dan zitten we er weer fors onder. Ik vind het niet zo'n goede ontwikkeling dat mensen minder snel een (eerste) huis kunnen kopen, maar het is wel mooi dat de gemiddelde hypotheekschuld wat lijkt te dalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je leest het goed, maar er zijn ook minder mensen die een huis hebben dus je zou dat op elkaar moeten delen...

   Verwijderen
 2. Wij zitten in de 25 tot 30 jarige box. We hebben een hypotheek van 96.000 euro. Het huis is 200000 euro waard. In 3,5 jaar tijd hebben we 100.000 euro afgelost. Als tweeverdieners en sinds een half jaar op 1 inkomen was het altijd al een bewuste keuze om op minder dan 1 salaris te leven. Dus we doen het anders dan de meeste twintigers rond ons.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over.

We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast.
Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen.

Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen:

Laten de hypotheekvoorwaarden het toe?Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg?Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkorting toe. Er staat oo…