Doorgaan naar hoofdcontent

Doorsnee hypotheek niet gestegen in 2016

De doorsnee hypotheek van Nederlandse huishoudens is niet gestegen in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Die doorsnee hypotheek bedraagt €162.000 per huishouden.

De doorsnee hypotheek is niet hetzelfde als de gemiddelde hypotheek. Bij de berekening van de doorsneehypotheek worden namelijk ook de huishoudens in een huurhuis meegeteld. Verder worden op gebouwde bedragen in spaar- of beleggingshypotheken worden niet meegenomen. Die hebben over het algemeen een hypotheek van €0. De gemiddelde hypotheek zal dus een stuk hoger liggen.

In de grafiek hieronder kun je zowel het verloop van de doorsnee hypotheek als van het eigen woning bezit zien.


 55,6% van de huishoudens heeft een eigen woning. Als je dan de gemiddelde hypotheek berekent kom je uit op €291.367. Dat is een stuk hoger dan €211.000 doorsnee woningwaarde die het CBS aangeeft. De gemiddelde woningwaarde lag in 2015 volgens het CBS nog wat lager. Dat zou betekenen dat we in Nederland gemiddeld €82.000 onder water stond in 2015. Als dat klopt is dat best fors.

Ook per leeftijdscategorie is de hoogte van de doorsneehypotheek door het CBS in kaart gebracht, samen met het eigen woning bezit.


Wat je eigenlijk ziet is dat in de jongere leeftijdscategorieën het eigen woning bezit is gedaald en (o.a. daardoor) ook de doorsneehypotheek. En in de oudere leeftijdscategoriën dit juist andersom is. Daar zijn beide gestegen.

Als ik onszelf vergelijk, met onze hypotheek + restschuld aan het einde van 2015, dan hadden wij op dat moment een hogere (hypotheek)schuld dan de doorsneehypotheek van onze leeftijdscategorie. Wij hadden toen een schuld van ruim €213.000 en de doorsneehypotheek was toen €212.000 voor de categorie 35-40 jaar. Als je echter gaat kijken naar de gemiddelde hypotheek dan was die voor onze leeftijdscategorie bijna €333.000. Daar zaten wij dan toch fors onder.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe de cijfers over 2016 met zullen zijn met een aantrekkende woningmarkt en veel meer huizenverkopen dan de jaren ervoor.

Hoe doen jullie het ten opzichte van je leeftijdsgenoten?

Reacties

 1. Ik val in de categorie 30-35, lees ik het dan goed dat het doorsneebedrag in 2015 net wat onder de 2 ton ligt? Vorig jaar zat ik daar fors boven, nu heb ik geen hypotheek, maar als ik die van vriend in mijn hoofd neem, dan zitten we er weer fors onder. Ik vind het niet zo'n goede ontwikkeling dat mensen minder snel een (eerste) huis kunnen kopen, maar het is wel mooi dat de gemiddelde hypotheekschuld wat lijkt te dalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je leest het goed, maar er zijn ook minder mensen die een huis hebben dus je zou dat op elkaar moeten delen...

   Verwijderen
 2. Wij zitten in de 25 tot 30 jarige box. We hebben een hypotheek van 96.000 euro. Het huis is 200000 euro waard. In 3,5 jaar tijd hebben we 100.000 euro afgelost. Als tweeverdieners en sinds een half jaar op 1 inkomen was het altijd al een bewuste keuze om op minder dan 1 salaris te leven. Dus we doen het anders dan de meeste twintigers rond ons.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…