Doorgaan naar hoofdcontent

Zorg voor een structureel begrotingsoverschot

Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Klaas Knot, de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB).
Hij pleit voor een structureel overschot van 1% op de rijksbegroting. Hij onderbouwt dat met de feiten dat het begrotingssaldo bij de afgelopen 6 recessies met zo'n 3,5 tot 4 % kromp. Met een overschot van 1% blijf je dan precies binnen de normen die binnen de EU zijn afgesproken, namelijk een begrotingstekort van 3%. Zelf schreef ik pasgeleden ook al wat over het aflossen van de staatsschuld.

Daarnaast, al zegt hij dat niet, bouw je zo ook langzaam de staatsschuld wat af. Dat levert misschien in deze tijden van negatieve rentes niets op, maar ooit zal ook de rente op staatsleningen weer gaan stijgen. Dan zal een lagere staatsschuld ervoor zorgen dat de rentelasten ook minder hard stijgen.

Verder zegt Knot in een interview met de Telegraaf nog wat interessante dingen. Hij verwacht bijvoorbeeld dat he ECB-opkoopprogramma na de komende jaarwisseling snel afgebouwd gaat worden. Ik lees daar zelf in dat daarna de rente van ECB ook langzaam omhoog zal gaan, ook al zegt hij dat niet. Wat snel afbouwen is zegt hij niet, dus blijft gissen hoe snel dat echt gaat.

Ook pleit Knot nogmaals om de hypotheekregels zo aan te passen dat je nog maar 90% van de woningwaarde geleend mag worden en om de hypotheekrenteaftrek versneld af te lossen.

Ook vind hij dat pensioensparen best wat minder fiscaal gestimuleerd hoeft te worden, zeker voor de mensen met hoge inkomens. Dat laatste las ik voor het eerst en heb daar nog geen mening over kunnen vormen.

Wat vinden jullie van de ideeën van Klaas Knot?

Reacties

  1. Zelf ben ik een groot fan van Klaas Knot. Met zijn statement om te werken aan een structureel begrotingsoverschot en over te stappen naar een anti-cyclisch begrotingsbeleid ben ik het van harte eens, ik heb er eerder over geschreven.
    Ik hoop ook van harte dat de ECB snel stopt met dat opkoopprogramma, en de rente wee laat oplopen. Klaas Knot zit in de vergadering van de ECB die daarover beslist, ik heb al eens gelezen dat hij hier al een aantal keren voor gestemd heeft maar dat er nog geen meerderheid is.
    Over zijn statement over het fiscaal vriendelijke pensioensparen heb ik gemengde gevoelens. In de praktijk zijn dit soort regelingen vaak 'subsidies voor de rijken', net als de hypotheekrente-aftrek. De effecten komen zelden terecht bij de groepen die dit het hardste nodig hebben. Sowieso ben ik voorstander van een veel eenvoudiger belastingsstelsel, waarbij we zoveel mogelijk aftrekposten afschaffen en een lager percentage betalen, daar heb ik ook al over geschreven. Maar de andere kant: als overheid wil je mensen soms stimuleren om bepaalde dingen wel of niet te doen, en een financiële prikkel helpt soms.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben een beetje in de war: Hypotheekweg heeft het over "pensioensparen best wat minder fiscaal gestimuleerd hoeft te worden, zeker voor de mensen met hoge inkomens", en Geldnerd heeft het over "In de praktijk zijn dit soort regelingen vaak subsidies voor de rijken".

      Wil Klaas knot een gunstiger of minder gunstig systeem voor de rijken?

      Persoonlijk vind ik ook dat mensen met een hoger inkomen onevenredig meer profiteren van de pensioenregelingen, dit zou best minder mogen worden, zie ook hier.

      Verwijderen
    2. Wat Klaas Knot precies wil weet ik uiteraard ook niet. Maar volgens mij bedoelen we hetzelfde. Er is een regeling, maar de mensen die meer verdienen profiteren hier ook het meest van. Terwijl dat meestal niet de groep is die dit het hardste nodig hebben. Onbedoelde neveneffecten noemen we dat...

      Verwijderen
    3. Bij mij dezelfde verwarring als bij Rentenier. Je lijkt het helemaal eens te zijn met K.Knot: waarom dan de "gemengde gevoelens" ?

      Verwijderen
  2. Klaas heeft een normale met beide benen op de grond staande mening over geld. Hij was de eerste met zeggenschap die de hra wilde veranderen.

    Toch logisch een budgetoverschot.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat dan weer jammer is dat Klaas Knot de overwaarde van het eigen huis wil belasten in Box 3, dat zie ik helemaal niet zitten en is ook geen stimulans om af te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen. Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn. Extra aflossingen Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83. De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit. Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen. In cel F6 (kolom F is nu d

Lagere maandlasten of de hypotheek inkorten?

Naar aanleiding van een opmerking op ons blog over de eerste aflossing van het jaar van In 10 jaar FO (of Simpelrijkleven) zijn we nogmaals gaan nadenken over aflossen op de annuïtaire hypotheek. Ze schreef daar zelf ook een mooie blog over. We kunnen in plaats van het verlagen van onze maandlasten na een extra aflossing ook kiezen voor looptijdverkorting. Daarmee hou je het maandbedrag dat je betaalt (nagenoeg) gelijk na een extra aflossing, maar wordt het aantal resterende termijnen aangepast. Omdat je minder rente betaalt blijft er per maand meer over om regulier af te lossen. Wij hebben daar dus de afgelopen week ook eens naar gekeken. We kwamen tot zaken die we moesten of wilden uitzoeken voordat we er een besluit over konden nemen: Laten de hypotheekvoorwaarden het toe? Vinden we onze huidige maandlasten al laag genoeg? Hoeveel tijd winnen we er nou echt mee? Op die eerste twee vragen konden we snel antwoord vinden. De hypotheekvoorwaarden laten looptijdverkortin

Hypotheekweg is weg

Na een tijdje dubbele berichten met een link naar ons nieuwe blog te hebben geschreven, trekken we nu echt de stekker uit dit blog.  We gaan nu volledig verder op www.financieelvrijer.nl .  We hopen jullie daar allemaal ook weer te zien....