Doorgaan naar hoofdcontent

OZB stijgt licht

De OZB stijgt dit jaar licht. Gemiddeld genomen stijgt de OZB met 1,88%. Dat is minder dan de gemiddelde stijging van 1,97% die door het Rijk en de gemeenten zijn afgesproken.

Ik kon maar moeilijk achterhalen of deze stijging nu ging om het percentage dat geheven wordt of dat het om het gemiddeld geïnde bedrag zou gaan. Tot ik op de site van de Vereniging Eigen Huis een lijst zag met een vergelijking van de woonlasten van alle gemeenten. Het blijkt dus om het geïnde bedrag te gaan.

Als ik naar onze gemeente kijk zie ik dat de gemiddelde OZB gedaald is met ruim 1,3%. De afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn gelijk gebleven. Per saldo is er een daling van de totale woonlasten ten opzichte van vorig jaar.

Dat geldt echter niet voor ons. In het blog over de WOZ-waarde van ons huis schreef ik al dat voor ons totale woonlasten met maar liefst €3,60 stegen en dat werd dus geheel veroorzaakt door een stijging van de OZB.

Die stijging van de OZB is bij ons juist met bijna 1,5%, ondanks een daling van het geheven percentage. Dat kan alleen maar verklaard worden doordat onze WOZ-waarde sterker is gestegen dan het gemiddelde van de gemeente.

Hoe valt jullie OZB uit ten opzichte van het gemiddelde van je gemeente?

Reacties

  1. geen idee wat het gemiddelde is.. en wat maakt het ook uit.. ;) ik moet betalen wat er op mijn rekening staat, niet wat t gemiddelde is :p en was voor ons voor t eerst omdat we vorig jaar ons huis hebben gekocht.. dus een flink hoge rekening maar het is niet anders, hoort bij een koophuis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons 0,5% er bij.
    Gisteren via de vakbond aangifte gedaan over 2016. Wij hadden de voorlopige teruggaaf eind 2015 stopgezet en krijgen nu flink wat terug. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting is een leuk bedrag wat we terug krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Wij kunnen ons eigen huis niet meer betalen

Dat klinkt wel als een heel dramatische mededelingen. Wees niet bang, we zitten niet in financiële nood. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de huizenprijzen bij ons in de wijk zo belachelijk hard aan het stijgen zijn dat wij nu niet voldoende hypotheek zouden kunnen krijgen om onze huidige woning, bij de huidige marktprijzen te kunnen financieren.

Wat is het geval? Vorige week ging er een huis bij ons in de straat in de verkoop. Uit interesse hebben we bij funda ingesteld dat we dan een mailtje krijgen. Dat huis is iets kleiner dan dat van ons, heeft een iets kleinere tuin en is verder van binnen wat gedateerd, maar op het oog nog in prima staat.

Dat huis staat nu te koop voor een vraagprijs van €285.000!!!!

Ter vergelijking, wij kochten ons huis in 2013 voor €191.000. Wij kochten toentertijd dat huis op alleen het inkomen van M. Dat was toen dusdanig ruim voldoende aan inkomen dat we nog een bouwdepot van €10.000 konden meefinancieren en een groter deel van de kosten koper dan heden…

Wij lossen niet af vanwege de wet Hillen

Nu de plannen uit het nieuwe regeerakkoord zo'n beetje allemaal al zijn uitgelekt, lijkt het meeste rumoer te ontstaan over het afbouwen van de wet Hillen.
Die wet regelt dat als de hypotheekrenteaftrek waar je recht op zou hebben gelijk of lager is dan het eigenwoningforfait dat het saldo daarvan op 0 wordt gezet. Kort gezegd komt het er op neer dat wanneer je een aanzienlijk deel van, of geheel, je hypotheek hebt afgelost, je geen eigenwoningforfait meer betaalt. Ook heb je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Nu lijkt het erop dat de nieuwe regering deze wet gaat schrappen of gaat afbouwen. Dat zou betekenen dat je altijd het eigenwoningforfait betaalt, ook als je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt. Daar wordt nu moord en brand over geschreeuwd. Het zou een boete op aflossen zijn.

Maar is dat ook zo? Geld is tijd schreef hier al eens wat over.

Want volgens mij is het nog steeds goedkoper om af te lossen. Elke euro die je aflost bespaart namelijk in je lasten, daar doet het eige…

Hoe wij binnen 3 jaar €40.000 extra aflosten

Een paar dagen terug schreven wij al dat we met onze nieuwste extra aflossing de mijlpaal van €40.000 aan extra aflossingen gehaald hebben.

Onze eerste extra aflossing deden we in juni 2015, dus al deze aflossingen deden we in net geen drie jaar tijd. We vonden het wel leuk om te delen hoe we tot dit toch wel aanzienlijke bedrag zijn gekomen in die drie jaar tijd.

Alle kleine beetjes helpen
De eerste aflossing was eigenlijk het nog openstaande bedrag van het bouwdepot dat we bij onze hypotheek hadden afgesloten. Dit kun je ook lezen op onze hypotheekpagina. Na die aflossing en de daarbij behorende lagere maandlasten begon bij ons het kwartje te vallen: Dat aflossen kan ons best helpen om het financieel wat ruimer te krijgen.
In 2015 deden we daarna nog twee extra aflossingen, één om het aflossingsvrije deel weer op een mooi rond getal te krijgen en één op de annuïtaire hypotheek.

Daarna gingen we eigenlijk van start met kleine maandelijkse bedragen. We startten met €125 per maand o…