vrijdag 10 maart 2017

OZB stijgt licht

De OZB stijgt dit jaar licht. Gemiddeld genomen stijgt de OZB met 1,88%. Dat is minder dan de gemiddelde stijging van 1,97% die door het Rijk en de gemeenten zijn afgesproken.

Ik kon maar moeilijk achterhalen of deze stijging nu ging om het percentage dat geheven wordt of dat het om het gemiddeld geïnde bedrag zou gaan. Tot ik op de site van de Vereniging Eigen Huis een lijst zag met een vergelijking van de woonlasten van alle gemeenten. Het blijkt dus om het geïnde bedrag te gaan.

Als ik naar onze gemeente kijk zie ik dat de gemiddelde OZB gedaald is met ruim 1,3%. De afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn gelijk gebleven. Per saldo is er een daling van de totale woonlasten ten opzichte van vorig jaar.

Dat geldt echter niet voor ons. In het blog over de WOZ-waarde van ons huis schreef ik al dat voor ons totale woonlasten met maar liefst €3,60 stegen en dat werd dus geheel veroorzaakt door een stijging van de OZB.

Die stijging van de OZB is bij ons juist met bijna 1,5%, ondanks een daling van het geheven percentage. Dat kan alleen maar verklaard worden doordat onze WOZ-waarde sterker is gestegen dan het gemiddelde van de gemeente.

Hoe valt jullie OZB uit ten opzichte van het gemiddelde van je gemeente?

2 opmerkingen:

  1. geen idee wat het gemiddelde is.. en wat maakt het ook uit.. ;) ik moet betalen wat er op mijn rekening staat, niet wat t gemiddelde is :p en was voor ons voor t eerst omdat we vorig jaar ons huis hebben gekocht.. dus een flink hoge rekening maar het is niet anders, hoort bij een koophuis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons 0,5% er bij.
    Gisteren via de vakbond aangifte gedaan over 2016. Wij hadden de voorlopige teruggaaf eind 2015 stopgezet en krijgen nu flink wat terug. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting is een leuk bedrag wat we terug krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen