Doorgaan naar hoofdcontent

OZB stijgt licht

De OZB stijgt dit jaar licht. Gemiddeld genomen stijgt de OZB met 1,88%. Dat is minder dan de gemiddelde stijging van 1,97% die door het Rijk en de gemeenten zijn afgesproken.

Ik kon maar moeilijk achterhalen of deze stijging nu ging om het percentage dat geheven wordt of dat het om het gemiddeld geïnde bedrag zou gaan. Tot ik op de site van de Vereniging Eigen Huis een lijst zag met een vergelijking van de woonlasten van alle gemeenten. Het blijkt dus om het geïnde bedrag te gaan.

Als ik naar onze gemeente kijk zie ik dat de gemiddelde OZB gedaald is met ruim 1,3%. De afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn gelijk gebleven. Per saldo is er een daling van de totale woonlasten ten opzichte van vorig jaar.

Dat geldt echter niet voor ons. In het blog over de WOZ-waarde van ons huis schreef ik al dat voor ons totale woonlasten met maar liefst €3,60 stegen en dat werd dus geheel veroorzaakt door een stijging van de OZB.

Die stijging van de OZB is bij ons juist met bijna 1,5%, ondanks een daling van het geheven percentage. Dat kan alleen maar verklaard worden doordat onze WOZ-waarde sterker is gestegen dan het gemiddelde van de gemeente.

Hoe valt jullie OZB uit ten opzichte van het gemiddelde van je gemeente?

Reacties

  1. geen idee wat het gemiddelde is.. en wat maakt het ook uit.. ;) ik moet betalen wat er op mijn rekening staat, niet wat t gemiddelde is :p en was voor ons voor t eerst omdat we vorig jaar ons huis hebben gekocht.. dus een flink hoge rekening maar het is niet anders, hoort bij een koophuis

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons 0,5% er bij.
    Gisteren via de vakbond aangifte gedaan over 2016. Wij hadden de voorlopige teruggaaf eind 2015 stopgezet en krijgen nu flink wat terug. Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting is een leuk bedrag wat we terug krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Annuïteitenhypotheek zelf berekenen: extra aflossingen en rentewijziging

Gisteren schreef ik al hoe je zelf met excel kunt je annuïteitenhypotheek kan berekenen. Daarin schreef ik ook dat ik vandaag nog verder zou gaan met het toevoegen van extra aflossingen en laten zien hoe je een renteverandering kan toevoegen.

Voordat ik begin heb ik uitgevonden hoe ik het bestand beschikbaar kan maken voor iedereen. Via deze link moet het bestand te downloaden zijn.

Extra aflossingen
Waar waren we gebleven? We hadden voor 360 maanden berekend wat de rente en de aflossing was en kwamen ook mooi op 0 euro uit aan het eind van de looptijd. Ons maandbedrag was €954,83.

De eerste regels van de berekening zagen er als volgt uit.

Om nu de extra aflossingen mogelijk te maken gaan we eerst een kolom voegen tussen de kolom aflossing en de kolom hpotheek na aflossing. Dat doe je door bovenaan op de "F" te klikken met je linker muisknop en daarna met je rechter muisknop. Uit het menuutje dat dan tevoorschijn komt kies je invoegen.
In cel F6 (kolom F is nu de lege kolom e…

De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog "onder water" zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo'n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo'n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse …

Teruggave kinderopvangtoeslag

Afgelopen maandag schreef ik al dat de kosten voor de kinderopvang voor ons flink naar beneden zijn gegaan. Dinsdag ontvingen we bericht dat we nog een bedragje kinderopvangtoeslag krijgen over 2017. We krijgen daarom nog €186 uitgekeerd.

Dat geld gaat voorlopig even naar de spaarrekening. Aan het eind van het jaar maken we het jaarlijkse bedrag dat we sparen voor onze dochters over naar hun spaarrekeningen.
Althans, naar de spaarrekening van onze jongste dochter. Voor onze oudste dochter zijn we op dit moment bezig met het openen van een beleggingsrekening. Zij heeft intussen al best een aardig bedrag op haar spaarrekening staan. Daar zal ik binnenkort eens een blogje aan wijden.